Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мачуське родовище – виклик для будь-якого газодобувача»

Найбільша приватна газодобувна компанія в Україні пробурить надглибоку свердловину на одному з найскладніших родовищ у світі
30 червня, 10:49

Компанія «Нафтогазовидобування», що входить до групи ДТЕК, розпочинає масштабний інвестиційний проект — буріння надглибокої пошукової свердловини №53 на Мачуському газовому родовищі в Полтавській області. Це родовище — одне з найскладніших для освоєння не лише в Україні, а й за межами країни.

Проектна глибина нової похило-спрямованої свердловини становить 6000 м по вертикалі. Будівництво свердловини здійснюватиметься в унікально складних горно-геологічних умовах. Вуглеводневі поклади родовища характеризуються аномально високими тисками пластів понад 100—110 МПа і температурами до 180оС і більше.

До реалізації проекту залучені провідні наукові інститути. Планується використання найсучаснішого устаткування й матеріалів. На електронному майданчику ДТЕК (tenders.dtek.com) уже оголошено тендер на виконання бурових робіт. До участі в ньому, зокрема, запрошені закордонні компанії.

«Мачуське родовище — справжній виклик для будь-якого газодобувача. Пробурити на ньому надглибоку свердловину й ввести її в експлуатацію, зберігши цілісність і продуктивність пласта — приблизно, як для альпініста зійти на Еверест. Це буде одним з найбільш  технологічно— й ресурсоємних проектів в українському газодобуванні. Але саме за такими проектами — майбутнє галузі. Адже впокорюючи нові горизонти, ми одночасно відкриваємо новий, поки малоосвоєний потенціал українських надр», — зазначив генеральний директор Нафтогазовидобування Ігор Щуров.

Початок буріння свердловини №53 Мачуського родовища планується в 3-му кварталі 2016 р., завершення — у 2-му кварталі 2017 р.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати