Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нафтогаз» саботує розвиток ринку газу»

Експерт — про суди та борги теплокомуненерго
11 липня, 10:35

Європейська бізнес-асоціація заявила про зрив реформи ринку природного газу. Головною причиною ЄБА називає затягування із запровадженням добового балансування на ринку природного газу. На тлі цього «Нафтогаз України» розпочала судові позови щодо балансування газу проти низки облгазів, які приведуть до колапсу системи газопостачання населенню.

КОМЕНТАР

Юрій КОРОЛЬЧУК, член спостережної ради Iнституту енергетичних стратегій:

— Державна компанія «Нафтогаз України» гальмує, а фактично блокує подальший розвиток ринку газу в Україні. Гостра реакція з боку Європейської бізнес-асоціації — це наслідок цілеспрямованої політики «Нафтогазу» в питанні монополізації та захоплення ринку поставок газу для населення і ТКЕ. На жаль, керівництво «Нафтогазу» не зробило висновків і далі намагається натиснути на Євросоюз у цьому питанні й обстояти своє «право» на монополію. Як результат, наявна інформація свідчить, що такі дії «Нафтогазу» вже призвели до перегляду і змінення позиції Єврокомісії з позитивної на негативну в питанні підтримки енергетичних реформ в Україні.

Питання балансування обсягів поставок газу є важливим для «Нафтогазу України», який намагається використати наявні механізми обліку та підтвердження спожитого газу для однієї цілі — отримати контроль за газовими мережами. Із цією метою «Нафтогаз» уже ініціював низку судових процесів проти облгазів. Причина — борги теплокомуненерго за спожитий газ. Сума боргів, які нарахували в «Нафтогазі», становить понад 22 млрд грн (облгази) і 28 млрд грн (ТКЕ). І це є лише одним із наступних етапів спроби здійснити фізичне захоплення підприємств із газопостачання.

У «Нафтогазі» не придумали нічого нового. Й їхні юристи-реформатори запропонували перевірений у буремних і бандитських 1990-х роках метод. Схема рейдерства бізнесу доволі проста: нарахування взятих «із стелі» боргів за газ, «доведення» в суді таких абсурдних і завищених боргів, отримання рішення суду, встановлення контролю за підприємством за допомогою силових структур. Ба більше, наявна інформація свідчить, що «Нафтогаз» планує залучати нелегальні збройні формування для виконання подібних рішень. Оскільки правоохоронні органи, хай би якими заангажованим вони були, наразі не беруть участі у спробах «Нафтогазу» заволодіти газовими мережами.

Водночас «Нафтогаз України», а точніше, його керівництво переконує населення в тому, що вони борються виключно проти Дмитра Фірташа як власника більшості облгазів. Але якщо раніше ідеологія «страшилок» (типу «хороший «Нафтогаз» забере газові мережі в олігарха Фірташа, і послуги поставок газу для народу поліпшуватися») ще працювала, то сьогодні уже зрозуміло, що «Нафтогаз» не має наміру нести відповідальність за ремонт та підтримку стану газових мереж. До того ж із усієї суми боргів у 22 млрд грн облгази Фірташа винні лише трохи більше, ніж половину, — 13 млрд грн. Решту 8 млрд грн — винні власники інших облгазів. Тому це насправді ще раз свідчить, що керівники «Нафтогазу» лише використовують прізвище Фірташа, яке відоме більшості населення, але мета компанії одна — переділити абсолютно увесь ринок постачання газу і контролювати його.

І заява Європейської бізнес-асоціації щодо проблеми добового балансування газу лише підтверджує, що саботаж «Нафтогазу» і суди з облгазами щодо штучних боргів — це сьогодні головна проблема на ринку газу.

Показовим є приклад Харківської області. За останній період дочірня компанія «Нафтогазу» «Укртрансгаз» звернулася до суду з вимогою стягнути з «Харківміськгазу» 3,4 млрд грн як плату за балансування газу. При цьому реальна і документально підтверджена заборгованість компанії перед оператором ГТС становить 194 млн грн, що становить лише 6% від нарахованих боргів. Власне, левова частина боргів — це 2,7 млрд грн — нараховані за послуги балансування.

Власне, як відомо, «Нафтогаз» банально і на порушення закону відмовляється підписувати акти прийому-передачі газу, що дає підстави «Уктрансгазу» нараховувати їм газ удвічі-втричі більшої вартості. Аналогічні «борги» «Нафтогаз» нарахував «Донецькоблгазу» (3,8 млрд грн), «Криворіжгаз» (3 млрд грн), «Дніпропетровськгаз» (1,9 млрд грн), «Київоблгаз» (1,4 млрд грн), «Луганськгаз» (1 млрд грн).

Нещодавно відбулася чергова скандальна історія довкола ефективних менеджерів «Нафтогазу» щодо закупівлі броньованого автомобіля «Кадилак». Доволі показово: покупка відбулася на тлі створення штучної заборгованості ТКЕ й облгазів та відсутності реальної юридичної роботи «Нафтогазу» у сфері повернення боргів. Схоже, в «Нафтогазі» бачать газовий бізнес на свій манер: не підписали необхідних документів купівлі-продажу газу, завищили ціну балансуючого газу втричі і продали супердорогий газ теплокомуненерго. А за отримані гроші купили дороге авто. Такий от нерівноцінний обмін — газова реформа держави на автомобіль для керівника «Нафтогазу» Коболєва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати