Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нас хочуть бачити у «клубі багатих»

Габріела МІРАНДА: «Україна має прискорити процес економічних реформ, якщо хоче перемогти в конкурентній боротьбі у світі»
19 червня, 10:51
ГАБРІЕЛА МІРАНДА

Україна залишається інвестиційно привабливою для іноземних інвесторів, але кредит довіри добігає кінця. Це — головна теза міжнародних учасників першої бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners». Як країна збирається подолати бар’єри інвестиційного тяжіння протягом двох днів, розповідали чиновники. Реакції закордонних гостей були різними. Чи почула їх влада, сказати важко, бо доступу до перших осіб у іноземців практично не було. Живе спілкування обмежувалося тільки публічними виступами зі сцени, а от усі спроби простих смертних піти на контакт із урядовцями, як правило, закінчувалися біля спин їхніх боді-гардів. Так трапилося й із керівником проекту секторної конкурентоспроможності для України Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Габріелою МІРАНДОЮ, яка під час неофіційної частини намагалася підійти й познайомитися з українським прем’єром. Але чи то європейська тактовність завадила їй напролом іти до Миколи Яновича, чи все-таки спрацювали охоронці, але Міранда так і не змогла поспілкуватися з високопосадовцем.

— Які перспективи приєднання України до ОЕСР?

— ОСЕР — відкрита організація до співпраці з різними країнами. Я представляю секретаріат у справах глобальних відносин з країнами, які не є членами організації. Ми розробляємо різні механізми співпраці з ними для розвитку їхніх основних сфер економіки, наприклад, охорони здоров’я, інфраструктури та загалом для залучення інвестиції. Тому сам процес наближення до організації не працює як подача заявки від конкретної країни. Навпаки, якщо ОСЕР бачить, що країна реформує економіку й переходить на новітні стандарти, тоді на певному етапі висловлює пропозицію долучитися до числа своїх учасників.

Нещодавно Латвія, Колумбія, Коста-Рика, Латвія та Литва оголосили про своє бажання стати учасником цієї організації. В України теж є таке право. І вона демонструє кроки в цьому напрямі. Так, Україна приєдналася до Декларації ОЕСР про багатонаціональні підприємства та міжнародних інвестицій. Але ще багато чого треба зробити. Зокрема йдеться про створення сталого механізму реформ. Крім того, Україна має розпочати більш стратегічне реформування: боротьбу з корупцією, впровадження сучасних професійних вмінь та навичок для своєї робочої сили, покращання інвестиційного клімату, спрощення доступу до фінансування. Україна має прискорити процес економічних реформ, якщо хоче перемогти в конкурентній боротьбі у світі.

— Що дає Україні вступ до цієї організації?

— ОЕСР — це платформа для діалогу та побудови ефективної економічної системи конкретно взятої країни. Це виявляється через певні стандарти технологій виробництва, якості життя. Якщо Україна приєднається до ОЕСР, то автоматично вмикається принцип взаємної довіри з боку країн, які формують 70% світового ВВП. А це, як ви розумієте, більш високий рівень залучення інвестицій, посилення інвестиційного іміджу.

— Які сектори української економіки мають найбільший потенціал для економічного розвитку?

— Їх три: агробізнес, відновлювальна енергетика (виробництво електроенергії з біомаси) й машинобудування з фокусом на цивільне авіабудування (це природно, бо в Україні є «Антонов» — один із світових лідерів). Зараз ОЕСР за сприяння ЄС та уряду Швеції консультує уряд України, як розкрити потенціал названих напрямів.

— Яка, на ваш погляд, головна умова збільшення інвестицій в Україну?

— Безпека інвестора та вкладених ним коштів. Він має бути впевнений, що коли він приходить з інвестиціям в Україну, то не зіткнеться з хабарами, а всі організаційні процедури не затягуватимуться й не змінюватимуться кожного дня.

— Чи відчувають іноземні інвестори безпечність інвестування в Україні?

— Різні міжнародні організації складають рейтинги інвестиційної привабливості України. Всі ми їх чули й знаємо. Інвесторам цікаво працювати в Україні, але вони постійно стикаються з різними бар’єрами, й із цим треба щось робити.

ДОВІДКА «Дня»

Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) створено на базі Європейської організації економічного співробітництва, заснованої 1961 року для управління допомогою з боку США та Канади в рамках Плану Маршала з реконструкції Європи після Другої світової війни. ОЕСР сьогодні об’єднує 30 країн-членів. Це: Австралія, Австрія, Бельгія, Великобританія, Греція, Данія, Іспанія, Ісландія, Ірландія, Італія, Канада, Корея, Люксембург, Мексика, Німеччина, Норвегія, Нова Зеландія, Нідерланди, Польща, Португалія, Словаччина, США, Туреччина, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чеська Республіка, Швейцарія, Швеція та Японія. На відміну від Світового банку та Міжнародного валютного фонду, ОЕСР не надає фінансування. Це — «клуб багатих», оскільки його країни-члени виробляють 2/3 світових матеріальних цінностей і послуг, але це не приватний клуб. Щоб стати членом організації, країна має поділяти принципи ринкової економіки та демократичного плюралізму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати