Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Німеччина порахувала ціну газу для України на зиму

Експерт: «Цих півтора мільярда доларів якраз нам вистачить, щоб закачати 6 мільярдів кубометрів газу, яких сьогодні не вистачає»
23 червня, 12:29

В Німеччині підрахували, в скільки обійдеться Україні новий газовий пакет з Росією. Згідно із документом уряду Німеччини за результатами засідання Ради ЄС від  8 червня, оприлюдненим вчора Reuters, планується, що новий зимовий пакет на газ для України коштуватиме близько 1,5 мільярда доларів.

«Кількість газу, що зберігається в Україні, нині не є достатньою для забезпечення постачань для наступної зими», — заявив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович.

Нагадаємо, міністр енергетики України Володимир Демчишин заявив, що тристоронні газові переговори Україна—ЄС—Росія на рівні міністерств пройдуть вже наступного понеділка, 29 червня.

Міністр наголосив, що для України прийнятним є продовження дії «зимового газового пакету», як мінімум, до березня 2016 року. На його думку, Росія має бути зацікавлена в швидкому досягненні компромісу, оскільки тяганина не принесе їй вигоду.

Іван НАДЄЇН, голова Комітету енергетичної незалежності України:

— Сьогодні в наші газосховища закачано приблизно 11 мільярдів кубометрів газу. В минулий сезон ми входили з показником 17 мільярдів кубометрів. Очевидно, що нам трохи не вистачає газу. В Брюсселі ще під час підписання минулого «зимового пакету», нам обіцяли фінансову підтримку, якщо Росія не виконає свої зобов’язання. І сьогодні ми можемо спокійно розраховувати на підтримку європейців і повинні скористатися цим кроком. Адже закачування в газові сховищі і транзит — це інтереси європейців.

Суми, вказаної німецьким урядом, цілком достатньо для того, щоб закупити ті 6 мільярдів кубометрів газу, яких нам сьогодні не вистачає, щоб спокійно зустріти новий опалювальний сезон.

Гадаю, під час наступних газових переговорів не будуть вирішуватися стратегічні питання. Ми вже бачили ціну цих домовленостей. Всі лише чекають Стокгольмського арбітражу, який вирішить спірні питання по закупівлі та транзиту газу. І на зміни цих умов росіяни поки не йдуть. Тому ми повинні взяти кошти у ЄС, закупити собі газу на зиму і максимально знизити ціну. За попередніми висловлюваннями російської сторони, вони вже готові дати нам третину від стодоларової знижки. Це добре,  бо ціна на ринку газу і так падає. Тому Росія сьогодні знову в ручному режимі намагається тиснути на Україну та Європу. І одним із результатів цих переговорів повинні бути або дешевий газ для України, або стратегічна зміна пріоритетів, чого, гадаю, не вдасться зробити на наступному тижні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати