Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Податкове спрощення скасовується?

Уряд хоче відкласти зниження ставки ПДВ та податку на прибуток. Експерти попереджають — це одразу вдарить по інвестиційному іміджу країни
08 листопада, 11:39

Україна може скотитися вниз у світовому рейтингу простоти ведення бізнесу Doing Business-2014 за показником «оподаткування». Це може статися в разі, якщо Кабмін відмовиться від планового зниження ставок ПДВ та податку на прибуток у 2014 році. Про можливий сценарій відходу від податкового спрощення повідомив міністр фінансів України Юрій Колобов. За його словами, Мiнiстерство фiнансiв розробляє проект державного бюджету на 2014 рік і не виключає можливості вiдстрочки зниження ставок на ці два податки. «Ми пiдтримуємо цю норму, тому що якщо суто математично, то це зменшення податкових платежiв приблизно на 25 мiльярдiв», — повiдомив мiнiстр, не уточнивши, в якiй валютi показник. Більше про причини такого кроку Колобов — ні пари з вуст. Єдине, він додав, що Україна перебуває в тiсних консультацiях із МВФ і після погодження з ним макроекономiчних показників бюджет передадуть у Раду до 20 листопада.

Нагадаємо, нещодавно Світовий банк у своєму щорічному звіті Doing Business відзначив зростання України в питанні оподаткування аж на 18 пунктів.

«Імовірне відтермінування зменшення ставок податків має дві причини. З одного боку, можливо, — це частина вимог МВФ, який бачить критичний стан бюджету України, тому й рекомендує не знижувати податкову базу. З іншого боку, — це вигідно уряду, який відчуває катастрофічне недовиконання бюджету, тому й розуміє ризикованість зниження в таких умовах ставок податків. Адже наприклад лише ПДВ дає 52—53% усіх доходів бюджету, тому його зниження — це великий ризик ще більших недонадходжень до казни. Відтак, найімовірніше зниження ставок цих двох податків відкладуть на пізніше, але це вдарить по інвестиційному іміджу країни», — розповідає про причини голова Комітету економістів України Андрій Новак.

На думку першого віце-президента УСПП Сергія Прохорова, таке рішення уряду призведе до руйнування позитивних здобутків у рейтингу з простоти ведення бізнесу в Україні. «Пануватиме недовіра до дій уряду, бо вже раніше звучали заяви про зниження податкового тиску. Якщо ж цього не станеться, то рівень недовіри, як відтік бізнесу «в тінь», посилиться», — зауважує він. «Тому, думаю, що зниження податків не відкладуть. Настрій депутатів, які мають серйозні промислові підприємства за своїми плечима, і розраховували з допомогою пільг на послаблення податкового тиску, свідчить про те, що вони не допустять відкладення податкового послаблення, бо в такому разі їхні плани зруйнуються. Зацікавленість впливових людей у недопущенні цього очевидна, бо таке рішення суперечитиме їх виробничим та економічним планам», — висловлює своє бачення на подальший розвиток подій він.

Україна повинна знайти внутрішні резерви для розвитку економіки, натомість продовжує голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ. «Ми повинні знайти механізми, які дозволять кредитувати українську економіку під доступні 8—9% річних. Це можуть бути кредити на півтора-два роки. Вони дозволять підприємствам зберегти існуючі робочі місця та обсяги виробництва», — сказав він. За його словами, існуючі сьогодні умови кредитування бізнесу під 24—27% річних підприємства дозволити собі не можуть. «Тому ми будемо обговорювати з урядом різні варіанти активізації української економіки», — додав голова ФРУ.

Серед можливих заходів активізації економіки народний депутат України Анатолій Гіршфельд називає суттєве збільшення обсягів держзакупівель у українських виробників. Він зазначив, що обсяг закупівель за бюджетні кошти сягає 300 мільярдів гривень. При цьому частка коштів, що спрямовуються на закупівлі продукції у українських виробників, — незначна. «Держава закуповує товари в іноземних виробників у той час, коли могла б купувати в українських. Тому що вони створюють робочі місця, сплачують податки. Якщо ситуацію буде змінено, Україна зможе зберегти низку галузей і сотні тисяч робочих місць», — сказав Анатолій Гіршфельд.

Згідно з оцінкою ФРУ скорочення імпорту надасть можливість зберегти на 1% близько 100 тисяч робочих місць.

Але примусові закупівлі за бюджетний кошт у «свого» виробника — це також не вихід. Уряду не треба вигадувати якісь квазісхеми порятунку економіки та не йти сліпо на короткому повідку великого бізнесу. Достатньо пустити в економіку свіжу кров через ту ж таки банківську систему — у вигляді здешевлених кредитів. І це цілком йому під силу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати