Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прайм-тайм для виставок

Чи вдасться подвоїти обсяг промислових експозицій?
04 грудня, 00:00

Немає більш могутнього маркетингового інструмента, спрямованого на розвиток цілих галузей економіки, ніж велика індустріальна виставка. «Щонайменше тричі на рік ми беремо участь в різних виставках на території України, — сказав «Дню» керівник відділу запчастин і витратних матеріалів компанії «Абпланалп» Олександр Бухановський. — Це допомагає залучати нових замовників і підтримувати власний імідж, нагадуючи на ринку про своє існування».

Значущість виставок маркетологи прирівнюють до великих рекламних кампаній, причому ефект від них досягається з істотно меншим бюджетом. Більше того, багато підприємців, iз якими «Дню» вдалося поспілкуватися під час кількох нещодавніх виставок, вважають стандартні рекламні методи неефективним засобом для просування своїх компаній на ринок, тому що інформація в цьому разі частіше за все потрапляє не до цільової аудиторії, а до людей, яким вона просто не потрібна. Зовсім інша річ — повідомляти про себе суміжників. «Виставки є єдиною можливістю зустрітися з усіма представниками заводів, яких ми в інший час просто не зможемо знайти і зібрати», — сказав «Дню» заступник директора компанії «Балт-Сервіс» (Санкт- Петербург) Андрій Костенко.

Одна з останніх тенденцій на виставочному ринку минулих років могла б викликати стурбованість. Оператори зазначають, що останнім часом експозиції відвідує менша кількість людей, але, хоч як парадоксально, бачать у цьому добрий знак: отже, ринки більш або менш структурувалися, і промисловці стали більш вимогливо і розбірливо ставитися до виставок. На думку експонентів, це можна навіть розцінити як позитивне явище: нехай раніше відвідувачів, дійсно, було більше, зате мало хто з них міг собі дозволити підписати контракт. Крім того, учасники виставок зазначають, що тепер вже клієнтів насамперед цікавить не ціна товару, а його властивості і якість.

Разом iз тим на ринку виставок помітно змінилося конкурентне середовище. Якщо ще кілька років тому спеціалізованих приміщень практично не було, то зараз оператори говорять про їх надлишок. «Я сказав би, що ринок виставочного бізнесу переповнений, — заявив «Дню» генеральний директор Міжнародного виставочного центру Анатолій Ткаченко. — Існує безліч залів, великих і маленьких, часом не дуже хороших, які одночасно проводять по три виставки на одну тематику, чим тільки заважають один одному. На жаль, виставочний бізнес не вписується у вимоги інших ринків, де сильна конкуренція вважається позитивним явищем». Ткаченко вказує на те, що багато виставок проводять на непристосованих для цих цілей майданчиках — в фізкультурних залах, фойє, театрах, чим тільки відбирають у серйозної компанії частину клієнтури, перекручують уявлення про виставки як такі, переманюючи клієнтів. Посилаючись на західну практику, він зазначає, що ідеальний варіант — це коли на місто, і навіть велике, припадає тільки одна виставка, як, наприклад, в Німеччині. (Для порівняння, тільки у Києві виставочних центрів набагато більше — НВТ, МВЦ, КиївЕкспоПлаза, Палац спорту, Торгова палата і ряд інших більш дрібних).

На думку експертів, головна відмінність нашого ринку виставок від західного — недостатня структурованість, яка і викликає надлишок пропозиції, що заважає організаторам і операторам отримувати прибуток, достатній для вдосконалення їх бізнесу. Як наслідок, страждають якість організації і експоненти, підвищуються ціни за площу для експонентів. Тому організатори зазначають, що така конкуренція, коли кілька центрів одночасно проводять виставки з аналогічної тематики, просто шкодить ринку.

Через це деякі оператори сподіваються на державне регулювання, засноване на публічному обговоренні названих проблем. На їх думку, водночас потреба виключити будь-які спроби регулювання цієї сфери неринковими методами призводять, як правило, до монополізації ринку. Звучать також пропозиції створити єдині правила виходу на ринок. Як упевнені виставочні оператори, здійснення їх вимог в умовах подальшого зростання виробництва дозволить в найближчі п’ять років подвоїти обсяг виставочної діяльності.

Але тоді неминуче виявиться брак виставочних площ. Вже зараз, як повідомила «Дню» керівник маркетингового відділу виставочного центру «КиївЕкспоПлаза» Юлія Рабін, в прайм-тайм (лютий—квітень, вересень—листопад) заповнення виставочних центрів експонентами близьке до критичного. І якщо темпи зростання у виставочному бізнесі збережуться, то вже наступного року далеко не всі охочі влаштувати виставку знайдуть для цього місце...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати