Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про головний месидж давоських дискусій

Експерт: Порошенко показав — Україна керована і може захищатися... Це — головне!
23 січня, 12:50
ФОТО REUTERS

Всесвітній економічний форум у Давосі — це ще одна спроба України бути почутою світом. Максимально її використовувати спробував наш Президент Петро Порошенко, виступивши на сесії  «Майбутнє України». Послухати його прийшло понад дві сотні великих бізнесменів, впливових політиків і  відомих учених.  Порошенко говорив переважно про політику і шляхи розв’язання воєнного конфлікту з Росією.

Оскільки головна тема Всесвітнього економічного форуму — пошук нового глобального контексту розвитку, то Петро Олексійович запропонував шукати його лише з врахуванням розв’язання питання військового конфлікту на Донбасі, спровокованого та підтримуваного Росією. Він запевнив: Україні не потрібна жалість си співчуття заходу,  а лишень — згуртованість і допомога в боротьбі проти агресора, який руйнує не лише Україну, але й сталі європейські демократичні принципи.

Про економіку Петро Порошенко говорив мало, згадавши про неї лише відповідаючи на запитання модератора сесії.  «Ми хочемо змінити країну.  Ми хочемо побудувати якісно нову державу, в якій не буде місця корупції. Для цього створюємо Антикорупційне бюро, незалежні суди і гарантуємо в Україні верховенство права», — сказав він. Порошенко запевнив,  що  країна на старті реформ. Так, за його словами, за два роки ми зможемо забезпечити свою енергетичну незалежність від Росії за рахунок закупівель газу в Норвегії,  ЄС та США. До кінця січня 2015 року буде оновлено програму співпраці з МВФ,  говорить Порошенко. Окрім того бізнесмени з різних  країн після переговорів у Давосі, зазначив президент, вже пообіцяли інвестувати близько мільярда доларів до української економіки, підтверджуючи таким чином добрі перспективи країни. «У нас буде чітка стабільна ситуація, коли Росія закриє свій кордон і виведе всі свої війська з української території», — на завершення виступу зазначив  Порошенко.

КОМЕНТАР

Олександр ПАСХАВЕР, президент «Центру економічного розвитку»:

— Політика і економіка дуже тісно зв’язані. Тому не обов’язково говорити з інвесторами на міжнародних форумах про економку. Приймаючи ухвалу про те, входити чи ні до країни з інвестиціями, бізнесмени завжди спочатку зважують ризики, які більшою мірою лежать у політичній площині. Для Порошенка було важливо показати, що ведучи війну з противником, який у десятки разів перевершує нас за потужністю, Україна залишається керованою, і відповідає на всі виклики. А вони дуже непрості і багато в чому викликають невизначеність. Чи вдалося йому це? Гадаю, що так. За таких умов добре продумана і зважена політика — найкраща економіка. Тому завдання президента: дати на міжнародному майданчику дуже сильний політичний месидж про те, що ми живі і добре орієнтуємося в тому, що відбувається. Порошенко показав, що Україна керована і не є настільки слабкою, що не може захищатися. Це головне. Міжнародні інвестори це почули. Що стосується економіки, то про її стан, реформи, що намічаються, і багато що інше мають розповідати міністри, які відповідають за них. Наразі хвалитися особливо немає чим.  Йдуть певні процеси, але вони наразі не є системними.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати