Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про конкурентiв «Укроборонопрому»

Приватні оборонні виробники України об’єдналися в Лігу
27 грудня, 12:55
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

«Дню» цими днями довелося побачити і славнозвісний український безпілотник «Фурія», і новітній портативний постановник радіоперешкод, що є ефективним засобом боротьби  з безпілотними літальними апаратами та іншою високоточною зброєю, і сучасні броньовані машини, а також чимало інших виробів і приладів для ВСУ, розроблених і виготовлених підприємствами «приватної» оборонки. Цю імпровізовану виставку представили структури приватного сектора промисловості і науки, що створили Лігу оборонних підприємств України.

За підсумками 2016 року, 38% державного оборонного замовлення виконано підприємствами державного концерну «Укроборонпром», тоді як 2016 року цей показник перевищував 60%. Отже, частка приватного сектора у виконанні держоборонзамовлення  істотно зростає. Проте його представники зазначають, що цей процес йде далеко не просто, з багатьма перешкодами.

Як каже почесний голова приватної машинобудівної корпорації, колишній генеральний директор Харківського заводу ім. Малишева, екс-перший заступник міністра промислової політики, що відповідав за оборонно-промисловий комплекс, Віталій Немилостєв, незадовго до відомих подій у Криму і на Донбасі в Україні було скасовано ліцензування. За його словами, це дало поштовх тому, що багато приватних підприємств відновили виробництво оборонної продукції і продукції подвійного використання (1991 року цим займалося понад 2,5 тисячі підприємств, майже на всіх машинобудівних підприємствах були спецвиробництва).

«Але сьогодні законодавче поле відстало від цієї ситуації, — наголошує  фахівець, — порушуються конституційні права суб’єктів господарювання (всі форми власності мають працювати в рівних умовах). У нас сьогодні для державних і приватних підприємств ОПК немає рівних умов. «Укроборонпром», для якого створено окремий закон, має певні повноваження. Вони частково насправді є державними функціями з адміністрування, тоді як інші функції є узаконеною монополією на господарську діяльність. Тому свого часу, коли був народним депутатом, я навіть став автором законопроекту про ліквідацію «Укроборонпрому». І не тому, що маю претензії до його керівництва, хоча з усіма ними я дискутував, виступаючи проти нинішньої системи, яка не дає можливості державі виконувати свої функції, а господарюючим суб’єктам — свої».

«Наприклад, законодавство не дозволяє державі підтримати приватне підприємство на етапі підготовки виробництва того чи іншого виробу для ВПК. У той же час така можливість підтримки державних підприємств є, говорить експерт. Він також зазначає, що розвиток оборонно-промислового комплексу — це точка зростання для всієї економіки країни. Але зрозуміло, що приватні підприємства зможуть розвиватися лише в умовах достатнього ринку збуту, говорить він і зауважує, що його можна знайти лише на зовнішніх ринках.

Нємилостев  нагадує, що в часи, коли він був першим заступником міністра, 95—97% продукції ВПК постачалося на експорт. У той час промисловці були вдячні Міноборони за те, що воно ставило їм  дуже тяжкі технічні умови до проектування й виготовлення озброєння й військової техніки. «Якщо ми їх виконували, проходили випробування, і той чи інший зразок ставився на озброєння, це відкривало й шлях на світовий ринок».

«Сьогодні, щоб зайти туди, — продовжує один з лідерів приватної «оборонки», — нам треба спочатку прийти в «Укроборонпром» — до свого прямого конкурента — і погоджувати з ним наше право вести переговори, виставляти ту чи іншу ціну й право підписувати контракт».  Нємилостев називає це «монопольним правом» і вимагає його ліквідувати. Він пропонує колегам, а також присутнім законодавцям визначитися з вибором моделі для українського ринку ОПК. Якою їй бути, державною чи ринковою? А якщо ринковою, то якою саме: американською, німецькою, французькою?

Глава ради директорів науково-виробничого об’єднання «Практика» Олег Висоцький є одним з ініціаторів створення Ліги. Роз’яснюючи її цілі й завдання, він зазначає, що йдеться не про конкуренцію з «Укроборонпромом», а про об’єднання зусиль підприємств і приватних наукових підрозділів. «Без цього нашій армії, нашій оборонній промисловості не жити, — стверджує він і додає, що не обійтися також без інвентаризації приватних оборонних підприємств, без їхнього аудиту. «До нашої Ліги не потрапить хто завгодно — Ліга потягне за собою багато підприємств, але ми прийматимемо лише тих, хто гідний. Ставити цим відповідний знак якості: це перевірено, це працює нормально».

У той же час він закликає не обмежуватися участю в законотворчості й захистом прав членів, а налагоджувати кооперацію й спільний випуск продукції. Висоцький розповідає, що броньовані машини, представлені на виставці, були зроблені спільно: кожен з учасників постачи для кожної з них по два-три вироби.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати