Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Примітивне рішення»...

Екс-міністр палива і енергетики Сергій Єрмілов: «Сказати, що завтра ми піднімемо тарифи і все буде гаразд — це введення людей в оману»
12 грудня, 12:38

Вчора прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доповідав перед депутатами про план роботи уряду на наступний рік. Під час презентації програми, прем’єр наголосив на необхідності підвищення енергетичних тарифів до ринкового рівня. «Іншого варіанту, крім підняття тарифів до ринку, не існує», — наголосив він.

За словами голови уряду, підвищення тарифів передбачає також компенсації за рахунок держбюджету, однак тільки для тих, хто не спроможний сплачувати повну вартість енергоресурсів. «Що стосується субсидій в енергетичному секторі, ми зобов’язані платити реальну і ринкову ціну за енергоресурси. За інших обставин дефіцит «Нафтогазу», що перевищує дефіцит державного бюджету, буде вічним. Не може бути такого, що вся країна працює тільки на одну компанію, «Нафтогаз України», дефіцит якої цього року склав 110 мільярда гривень на противагу дефіциту держбюджету, який склав 68 мільярда гривень», — пояснив Арсеній Яценюк.

«Я прочитав всю програму уряду, — вона дуже примітивно написана. Якщо вони виконають прописані дії навіть на 100% — балансу в енергосистемі не буде. Потрібно цю програму повністю переглядати та наповнювати ринковими механізмами», — говорить екс-міністр палива і енергетики Сергій ЄРМІЛОВ.

За його словами, докладніше, хоч і не повністю, дієві реформи в сфері енергосистеми були прописані в Коаліційній угоді. «Я трохи брав участь в її підготовці і там все було ширше і глибше прописано. А просто сказати, що завтра ми піднімемо тарифи і все буде гаразд — це цілковита неправда і введення в оману людей. Так, тарифи в нас незбалансовані і населення сплачує неповну вартість. Але це не єдина проблема в енергетиці, і не перша», — додає Єрмілов.

Нагадаємо, Коаліційна угода передбачає такі кроки щодо реформування енергосистеми України: реорганізація ринків енергії та імплементація європейського законодавства в сфері енергетики у відповідності до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, зокрема, проведення комплексної реорганізації НАК «Нафтогаз України» та сертифікації оператора ГТС з метою відокремлення діяльності з видобування, транспортування, зберігання та постачання природного газу, поетапна ліквідація перехресного субсидіювання та вирівнювання цін на природний газ та електричну енергію, зміна податкового навантаження, удосконалення законодавства та регуляторного середовища для залучення приватних інвестицій в енергетичну галузь, приватизацію усіх вугледобувних підприємств відповідно до Закону України тощо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати