Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шахтам пишуть нову «дорожню карту»

Щоб у 1,5 разу збільшити видобуток вугілля, потрібно залучити 40 мільярдів гривень інвестицій, порахували в галузевому міністерстві
24 червня, 00:00
ЗА СЛОВАМИ ПЕРШОГО ЗАСТУПНИКА МІНІСТРА ЕНЕРГЕТИКИ ТА ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ ІГОРЯ ПОПОВИЧА, УРЯД СПІЛЬНО З ЄС ПІДГОТУВАВ 70 ВУГІЛЬНИХ ІНВЕСТПРОЕКТІВ... / ФОТО РЕЙТЕР

Генеральний план розвитку вугільної галузі України розробили експерти проекту TACIS «Програма підтримки вугільного сектору», реалізованого за кошти ЄС. Нагадаємо, проект стартував восени 2008 року і закінчиться в серпні 2011 року. Його головна мета — допомога уряду в проведенні реформи вугільного сектора. Проект складається з п’яти компонентів: інституційне посилення вугледобувної галузі, генеральний план розвитку галузі, соціальна політика, удосконалення безпеки праці та каталог забруднених ділянок. Якнайшвидша приватизація шахт і закриття нерентабельних, розробка програм з безпеки праці, пом’якшення екологічних наслідків та соціального забезпечення в шахтарських регіонах — головні рекомендації від експертів цієї програми.

Під час презентації проекту генплану реформування вугільної галузі керівник групи експертів Войтек Млоджиєвський підкреслив, що потрібно якнайшвидше запустити пілотну програму приватизації 7—10 шахт. Це дозволить побачити можливі складнощі і уникнути їх надалі. За його оцінками, витрати на підготовку приватизації однієї шахти становлять близько 3,55мільйона гривень, а загальна програма приватизації обійдеться державі в 280 мільйонів гривень. Доки ж приватизаційний процес не стартує на повну силу, експерт радить заборонити вкладати приватні інвестиції в державні шахти.

В непростому для України питанні закриття шахт фахівці проекту радять діяти радикально: до 2016 року закрити 29 неперспективних шахт (на це потрібно чотири мільярди та ще майже п’ять мільярдів гривень — на вирішення соціальних і екологічних проблем), а після додаткової оцінки ситуації в галузі протягом двох наступних років, можливо, знадобитися закриття ще 27—39 шахт, переважно, з видобутку енергетичного вугілля.

З останньою пропозицією не зовсім згодний провідний експерт енергетичних програм Центру ім. Разумкова Сергій Дяченко. Зараз українська теплова енергетика на 90 і більше відсотків працює на енергетичному вугіллі. Якщо знизити об’єми продукту для теплових електростанцій, то може понизитися і їх частка у загальному балансі виробництва енергії. І цей дефіцит доведеться компенсовувати за рахунок виробництва енергії на газових електростанціях. А це пряма залежність від Росії, говорить він. Тому, закриваючи шахти, паралельно потрібно подбати про збільшення видобутку вугілля, додає він.

Наступним кроком, який обов’язковий для продуктивної реформи галузі, за словами Войтека Млоджиєвського, — впровадження ринкових механізмів ціноутворення на вугілля. Це означає, що ДП «Вугілля України» (закуповує сьогодні вугілля, видобуте державними шахтами) треба ліквідувати, або приватизувати під суворим контролем Антимонопольного комітету.

З цим згодний перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Попович. Але, на його думку, її реалізація можлива тільки після приватизації державних шахт. Загалом же оцінка розробленого експертами проекту генплану з реформування галузі від Поповича позитивна. За його словами, положення розробленого генплану після детального вивчення в міністерстві ляжуть в основу концепції розвитку вугільної галузі до 2016 року, яка сьогодні готується. Концепція допоможе залучити з приватного сектору в галузь інвестиції, яких сьогодні бракує в бюджеті.

«Якщо тільки розраховувати на бюджетну підтримку, на державні дотації — це не дозволить в цілому реалізувати програму розвитку вугільної галузі. Для цього потрібні інвестиції не державні. Попередній аналіз, який ми зробили спільно з ЄС, дозволив виділити близько 70 інвестиційних проектів загальною вартістю близько 40 мільярдів гривень, що збільшать об’єми виробництва вугілля в півтора раза», — озвучив Попович інвестиційні плани з розвитку галузі на найближчі п’ять років. Тобто щороку в вугільну галузь, за його словами, повинно надходити по вісім мільярдів гривень інвестицій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати