Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Справа ПриватБанку

Експерт: 19 грудня — знакове рішення для української економіки
29 листопада, 11:08

19 грудня 2019 року відбудеться розгляд апеляційної скарги Національного банку України, Кабінету Міністрів України та ПриватБанку на рішення Окружного адміністративного суду Києва від 18 квітня про скасування націоналізації ПриватБанку.

«Багато хто з фахівців вважає розгляд цієї справи важливим не тільки з точки зору вирішення спору між державою та минулими власниками ПриватБанку, а й знаковим для банківської системи України та української економіки. Це рішення може бути потужним (як позитивним, так і негативним) знаком для вітчизняних та іноземних інвесторів щодо подальшого вектора розвитку нашої країни: продовження практики керованих, незаконних судових рішень або початок змін у бік цивілізації», — зазначає експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього (UIF) Олександр Чебаненко.

З огляду на це, додає він, не може залишитися непомітним рішення про передачу акцій ПриватБанку від Міністерства фінансів до Кабінету Міністрів України. Деякі ЗМІ оголосили це хитрим кроком з боку держави задля унеможливлення передачі акцій ПриватБанку минулим власникам.

«Скоріше за все, причина цих дій трохи в іншому. Відповідно до норм Конституції України і Закону України «Про управління об’єктами державної власності», управління об’єктами державної власності від імені держави здійснює Кабінет Міністрів України. Акції ПриватБанку належать саме до таких об’єктів. Тому ця передача — скоріше технічне питання. ПриватБанк залишається у власності держави. Змінюється лише, так би мовити, суб’єкт управління майном», — зауважив експерт UIF.

Водночас Олександр Чебаненко прогнозує: якщо буде остаточне рішення суду про денаціоналізацію ПриватБанку, ця передача, найімовірніше, не матиме особливого значення.

Але ряд експертів прогнозують, що МВФ не дасть нам жодних позик до тих пір, доки не матиме гарантій, що їхні гроші просто не перекладуть з бюджету до кишені олігарха. Прем’єр-міністр Гончарук запевнив, що «Приватбанк» не повинен бути повернутий попереднім власникам. Зрозуміло, що не повинен, це національні інтереси. Як прем’єр може це гарантувати? Адже будь-яке втручання у діяльність суду — це порушення закону.

Як відомо, «Приватбанк» працює на ринку України з 1992 року, був і є найбільшим банком за обсягом активів. Проте після кризи у банківській системі України уряд 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів «Приватбанку», найбільшими з яких на той момент були Коломойський і Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію найбільшої на українському ринку фінустанови.

Колишні власники банку вважають проведену націоналізацію, через яку вони втратили свої акції, незаконною. А от «Приватбанк» і держава вимагають від ексвласників додаткового відшкодування збитків. Сторони ведуть судові суперечки як в Україні, так і закордоном. Наприклад, у червні 2018 року НБУ подав позов у Швейцарії до Коломойського через невиконання ним зобов’язань по кредитах рефінансування, виданих «Приватбанку» в період між 2008 і 2015 роками.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати