Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тепло дешевше на 50%

Тільки в Дніпрі. Завдяки чому?
14 грудня, 11:11

Для жителів Дніпра тариф на тепло зменшили на 50 відсотків — до 16,86 гривні за метр квадратний. Розпорядження про зниження тарифів на послуги централізованого теплопостачання підписав міський голова Борис Філатов. Уже в грудні городянам прийдуть платіжки за листопад зі зниженими тарифами. «Завдяки комплексній і системній роботі, яка була проведена силами комунальників, жителі обласного центру заплатять на 50% менше», — повідомив на прес-конференції Борис Філатов. За його словами, комунальними підприємствами було проведено серйозну роботу — капітально відремонтовано 12 кілометрів теплових мереж, 35 кілометрів труб вкрили теплоізоляцією, провели капітальні ремонти 25 котельних, 2412 електричних насосів і встановили 1242 прилади обліку теплоенергії. «Завдяки цим заходам ми знизили витрати електроенергії на 30%, а витрати газу — на 12%, і тому вартість тепла для населення в жовтні-листопаді знижено практично на 50%», — пояснив міський голова.

Найдешевше тепло — у споживачів КП «Коменергосервіс», а більше за інших доведеться заплатити абонентам КП «Теплотранс». Головний постачальник тепла — КП «Дніпровські міські теплові мережі» — порахує послугу за тарифом 15,8 грн за метр квадратний замість чинного тарифу — 35,88 грн. Але в середньому по місту тариф становитиме 16,67 гривні. «Наразі ми розрахували тариф, виходячи з навантажень підприємств, — розповів Б.Філатов. — А 2017 року звернемось до НКРЕ задля зниження тарифу. І покажемо, яким має бути тариф, виходячи з наших нових показників. Нині тариф завищений і не може розраховуватися за старими нормами». Різниця покриватиметься з міського бюджету. Щоправда, акція «-50%» поширилася не на всіх — для тих, у кого встановлені лічильники тепла, ціна гігакалорії знизиться не так різко.

«Це справжній приклад розумного підходу до вирішення проблеми. Закликаємо всі міста і райони модернізувати систему теплопостачання», — зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Тим часом із півдня Дніпропетровщини, де в трьох містах — Марганці, Нікополі й Покрові (колишньому Орджонікідзе) — влада відмовилась від централізованого теплопостачання, надходять тривожні новини. Місцеві жителі були змушені масово перейти на електричне опалення. Проте, як виявилось, застарілі електромережі неспроможні впоратися з навантаженням, яке зросло практично удвічі. В результаті мешканці багатоповерхових будинків сидять без тепла, гарячої води і світла. У відчаї жителі Нікополя перекрили трасу республіканського значення, яка з’єднує Запоріжжя і Кропивницький. Нікопольчани говорять, що пішли на такий відчайдушний крок через те, що замерзають у власних квартирах, де вже кілька днів немає ні світла, ні опалення. «Ми настійно просимо клієнтів: не вмикати одночасно прилади опалення і бойлери нагріву води. Енергетики роблять усе можливе, щоб електрика відключалась тільки планово», — пояснюють фахівці «Дніпрообленерго». «Якби місто залишилось на централізованому опаленні, то за майбутні чотири роки ми заплатили б за газ 500 млн гривень, і Нікополь не побачив би жодної копійки в казні на свій розвиток», — пояснює журналістам ситуацію мер Нікополя Андрій Фісак.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати