Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Терміново відпрацювати чи свідомо затягнути

Уряд намагається не допустити рішення суду щодо несправедливості тарифів на газ
01 березня, 11:16

Президент України ввів у дію (указ №47) рішення Ради національної безпеки і оборони «Про невідкладні заходи з нейтралізації загроз енергетичній безпеці України та посилення захисту критичної інфраструктури». У цьому документі Кабміну разом з Національною комісією, що здійснює регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), зокрема доручено   терміново вивчити об’єктивність, економічну та соціальну доцільність встановлених тарифів на енергоносії, електроенергію та житлово-комунальні послуги. Кабмін і НКРЕКП зобов’язані  терміново відпрацювати можливі заходи з вдосконалення державного регулювання  діяльності у цій сфері природних монополій та управління суб’єктами господарювання, корпоративні права яких належать державі. А також проінформувати населення про наслідки цієї роботи.

Крім того, уряду доручено розробити і забезпечити реалізацію програми будівництва нових енергоблоків і реконструкції діючих енергоблоків теплових електростанцій і теплоелектроцентралей, на яких використовується  вугілля антрацитової групи, щоб зробити можливим використання ними вугілля газової групи вітчизняного видобутку.

Тим часом громадська організація «Тарифна мобілізація» продовжує оскаржувати в суді ціну на газ для населення та теплокомуненерго, що була  встановлена постановою КМУ №315.  22 лютого, як повідомив «Дню» один з ініціаторів «Тарифної мобілізації», керівник громадської організації «Публічний аудит» Максим Гольдарб, відбулося чергове засідання, на якому Окружний адміністративний суд задовольнив клопотання Кабміну про проведення судово-економічної експертизи «економічно обґрунтованої» ціни на газ.

У «тарифній мобілізації» та «Публічному аудиті» вважають, що Кабмін таким чином свідомо затягує розгляд справи, яка, по суті, є аналогією вищезгаданого доручення СНБО урядові. І це вже далеко не перша спроба затягнути розгляд справи по суті... Гольдарб впевнений, що влада вперто слідує такому сценарію поведінки у суді. «По-перше, ця експертиза дозволить відкласти на невизначений строк прийняття остаточного рішення в цій справі, — вказує активіст. — По-друге, саме завданням Кабміну було довести суду економічну обґрунтованість встановленої ним у квітні 2016 року ціни на газ. За вісім місяців їм цього не вдалося, і вони вирішили виграти час, переклавши перевірку ціни на експертів».

При цьому Гольдарб наголошує, що залучені до експерти підпорядковуються Міністерству юстиції, яке підпорядковується відповідачу у цій справі — Кабінету Міністрів. «Виходить, замкнуте — порочне коло», — говорить спеціаліст. Він також звертає увагу на те, що в квітні 2017 року завершується дія оскаржуваної постанови №315. Швидше за все, на його думку, уряд ухвалить нову постанову з новою ціною на газ, що заведе судовий процес на нове коло. Експерт відзначає, що влада вже зараз привчає людей до думки, що тарифи не знижуватимуться, а й надалі підвищуватимуться. Чи випадково один з топ-менеджерів «Нафтогазу» нещодавно прогнозував можливість підвищення газових тарифів з 1 квітня ще на 40%?

У «Публічному аудиті» нагадують, що його фахівцями проведено низку  досліджень щодо економічно обґрунтованої ціни на газ для населення. Їхні висновки свідчать, що українські споживачі мають сплачувати за газ максимум 3262 гривень за тисячу кубометрів газу. Причому, до цієї ціни вже закладено як усі витрати газодобувача, так і достатній дохід від діяльності.  Тобто, на думку аудиторів, така ціна забезпечує пристойний рівень рентабельності і не завадить планам «Укргазвидобування» нарощувати видобуток вітчизняного палива.

Наразі «Тарифна мобілізація» також оскаржує у судовому порядку тарифи на теплову енергію в 15-ти містах України (Києві, Вінниці, Дніпрі,  Житомирі, Одесі, Харкові, Запоріжжі, Чернігові, Хмельницькому, Сумах, Херсоні, Миколаєві, Черкасах, Львові та Маріуполі), оскільки  вони затверджені на основі незаконно завищеної ціни на газ.     

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати