Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Харкові навчають майбутніх «кіберзахисників»

Кількість атак на комп’ютерні системи в Україні щороку лише збільшується, причому їхніми жертвами стають і режимні об’єкти
30 травня, 17:27
ФОТО REUTERS

Міністр оборони України Степан Полторак в інтерв’ю одному з видань заявив: у ЗСУ незабаром з’явиться спецпідрозділ з кіберзахисту. А поки «кіберармія» лише на стадії утворення — в Харківському політехнічному університеті уже займаються підготовкою фахівців, які можуть невдовзі поповнити її лави. Перший курс «кіберзахисників» набрали 2016 року, тобто цьогоріч студенти закінчують перший курс. Вони переконалися, що сьогодні інтернет-війни — це вже не з царини фантастики, проте вирішили займатися не пошуком кіберзлочинців та боротьбою з ними — цю прерогативу «технарі» залишили вишам, які готують правоохоронців, з якими, до речі, «політех» також співпрацює.

«Ми прихильники розробки антивірусних систем, щоб попередити кіберзагрози, щоб кіберзлочинців реально стало менше», — каже студент Віктор Челак. Першокурсник Євген Шемякін ділиться — вирішив стати фахівцем у кібербезпеці, бо це нині дуже актуальна спеціальність. Мовляв, кількість кібератак на комп’ютерні системи в Україні щороку лише збільшується, причому їхніми жертвами стають не просто персональні комп’ютери чи бізнесові структури, а й режимні об’єкти. Хлопець хоче боротися з кіберзлочинцями, створювати програми, зламати які їм буде не до снаги.

«Мені подобається принцип роботи кіберспеціалістів, коли ти пишеш якусь частинку коду і одночасно з цим думаєш, як же його можна буде «поламати» чи обійти. Суть безпечного кодування полягає в тому, що ти повинен писати програми, які матимуть найвищий рівень безпеки», — розповідає першокурсник, який ставить собі за мету стати справжнім асом у сфері шифрування, дешифрування, захисту інформації. На його думку, сьогодні в Україні дуже багато кіберзлочинців, серед них є програмісти-самоучки, яким для того, щоб зламати якусь програму, досить було навчатися програмування в «домашніх умовах». Відтак з кожним роком інтернет-шахраїв тільки більшатиме, як і зростатиме потреба в «кіберзахисниках». Наприклад, одна із двох дівчат на курсі безпечного програмування — Олександра Бойченко, уже мріє працювати в кіберполіції. Дівчина каже, що, крім створення безпечних програм, потрібно ще й інформувати пересічних людей про те, як не стати жертвами інтернет-шахраїв.

«Щоб бути захищеним в інтернеті, потрібно знати й дотримуватись певних правил. Можна вважати, що ваш комп’ютер захищений, якщо ви користуєтесь антивірусником, не відкриваєте повідомлення від незнайомих відправників, не переходите за підозрілими посиланнями і не відвідуєте сайти з сумнівною репутацією», — говорить Олександра.

Євген Шемякін зауважує, що інтернет-шахраї швидко адаптуються до якихось віянь у суспільстві ба навіть ухвалення законів. Наприклад, після заборони в Україні деяких соціальних мереж їхнім користувачам на комп’ютер почали приходити повідомлення з вимогою сплатити штраф за те, що вони на них заходили, інакше їм нібито заблокують комп’ютер. «Люди, які не дуже знаються на програмах і комп’ютерній техніці, можуть на це «повестися» й заплатити, оскільки не знають, що це повідомлення від шахраїв, які комп’ютер ніяк не заблокують», — каже Євген.

У Харківському політехнічному інституті сподіваються, що підготовлені ними спеціалісти допоможуть становленню кіберполіції України. Тому що, на думку доктора технічних наук, завідувача кафедри обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» Сергія СЕМЕНОВА, вона поки працює не на повну. «Актуальність підготовки таких спеціалістів підтверджується чи не щодня, — вважає Сергій. — І Америка, і Європа нещодавно дуже постраждали від інтернет-атак. В Україні за останні кілька днів від них постраждали 135 комп’ютерних систем, кількість уражених комп’ютерів зростає за геометричною прогресією. Зловмисники зламують акаунти, банківські системи, було навіть проникнення в енергосистему України, і це призвело до катастрофічних фінансових наслідків...»

Як навчають українських спеців у сфері кібербезпеки, зацікавилася й американська делегація, яка у травні була з візитом у Харкові і завітала, зокрема, до НТУ «ХПІ». Тож нині і студенти, й викладачі сподіваються налагодити міжнародну співпрацю. У харківському «політеху» виступають за затвердження на державному рівні стандартів ІТ-освіти й перегляд деяких принципів підготовки. Адже завдяки цьому для українських фахівців у сфері кібербезпеки і не тільки відкриється можливість одержувати дипломи міжнародного зразка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати