Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові з’явиться індустріальний парк

У міській раді кажуть, що будівництво можна буде почати вже наступного року
18 червня, 11:21

Конкурсна комісія визначила філію голландської компанії «СТР» — ТзОВ «СіТі Парк Львів» переможцем інвестиційного конкурсу з будівництва індустріального парку «Рясне-2». За словами голови комісії, застережень щодо компанії немає, всі документи оформлено правильно.

У міськраді кажуть, що із «СТР» місто контактувало понад рік. «Компанія відома як один із найбільших забудовників і власників індустріальних парків, посідаючи четверте місце в Європі і перше — у Чехії,  — розповідає начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій ЛМР Ольга Сивак.  — Оглянувши її об’єкти в Словаччині та Чехії, ми були вражені рівнем та культурою будівництва, а також тим, які відомі екологічні компанії там працюють. Зокрема, «СТР» має базу контактів, що охоплює понад 400 великих підприємств, які можна залучити до індустріального парку у Львові, і серед них — Bosch, Siemens, LEGO та інші. Тому ми дуже зацікавлені, щоб така компанія реалізовувала наш проект».

Згідно з бізнес-планом інвестора, у будівництво вкладуть майже 50 мільйонів євро і розмістять на 100 тисячах квадратних метрів до 30 компаній — здебільшого іноземних, але обіцяють залучати й місцеві. Загалом, для Львова це означає понад три тисячі нових робочих місць — окрім тих, які працюватимуть у рамках індустріального парку, багато львів’ян також отримають роботу при будівництві, обслуговуванні, приготуванні їжі, транспортуванні.

Скільки часу реалізовуватимуть проект, наразі невідомо. Лише підведення комунікацій до ділянки триватиме до року. Водночас готуватимуть технічно-інженерну документацію. Однак, як зазначає службовець, якщо із документами все буде гаразд, розпочати будівництво можна буде вже наступного року. Ще рік-два витратять на проведення робіт та розміщення нових виробництв. «Важливою ця компанія для нас є і тому, бо, зважаючи на те, що ми не даємо їй ні податкових преференцій, ні політичних гарантій, вона все ще зацікавлена в реалізації цього проекту. У будь-якому випадку, ми запропонували внести зміни до закону про індустріальні парки, щоб звільнити інвестора від орендної плати на п’ять років. Цього тижня проходить друге читання. Після побачимо, чи буде наші пропозиції враховано», — додала Ольга Сивак. За словами керівника управління, в Україні є законодавство щодо індустріальних парків, та насправді жоден такий проект не є реалізованим. Отож Львів може стати першим і дати поштовх іншим містам країни.

Залишається додати, що 11 червня відбулося розкриття конкурсних пропозицій з вибору керуючої компанії індустріального парку. Прийом заявок тривав місяць. На відкритий конкурс надійшла лише одна пропозиція — власне, від ТзОВ «СіТі Парк Львів». На наступне пленарне засідання сесії міськради, яке відбудеться найближчої п’ятниці, буде винесено відповідний проект ухвали про оголошення «СіТі Парк Львів» переможцем.

Згідно з умовами конкурсу, компанія будуватиме індустріальний парк у Львові власним коштом. Місто забезпечить підведенням комунікацій до ділянки, на що в цьогорічному бюджеті виділено 10 мільйонів гривень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати