Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У «мінуси» ми не пішли». Поки...

Експерти попереджають: якщо у Євросоюзі розпочнеться криза, зниження ВВП 2012 року в Україні може сягнути 4%
18 липня, 00:00

Оцінка реформ в Україні, яку дала Рада директорів Міжнародного валютного фонду, надихнула прем’єр-міністра України Миколу Азарова. В інтерв’ю телеканалу Euronews, частково опублікованому на сайті Кабміну минулої суботи, прем’єр не приховував своєї радості з цього приводу. «Ми перебуваємо в межах бюджетного дефіциту, встановленого нашою угодою з МВФ, усі наші монетарні показники також у межах маяків, — рапортував Азаров, не вдаючись до деталей, і будував далекосяжні плани: — Ось цей позитив, який накопичено за останній час, дає нам підстави оптимістично дивитися на можливість продовження нашої співпраці з МВФ».

Нагадаємо, що Рада директорів МВФ зазначила відновлення економічного зростання в Україні після кризи 2008—2009 років, зниження рівня інфляції й дефіциту держбюджету, а також зусилля влади щодо проведення реформ (затвердження нового пенсійного законодавства, Податкового і Митного кодексів). Фонд також позитивно оцінює поступ, досягнутий в банківському секторі. Отже, Україна може розраховувати на відновлення співпраці з МВФ. І це для нашої країни дійсно дуже важливо, оскільки Україні потрібна не стільки кредитна підтримка, яка навіть виділяється МВФ в обмін на реформи в економіці, скільки нормальне ставлення інших міжнародних фінансових організацій, приватних інвесторів і кредиторів.

Серйозні економісти, на відміну від політиків, дуже пильно стежать за тим, на що може їх слово обернутися. Наприклад, голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, аналізуючи підсумки першого півріччя, зазначає, що вони поки попередні, оскільки ще триває обробка багатьох істотних показників. Кажучи про уповільнення економічного зростання в Україні, він підкреслює, що на це в першу чергу впливає ситуація на міжнародних ринках, оскільки наша економіка залишається відкритою.

Експерт зазначає і внутрішні причини спаду в країні, пов’язані з традиційними проблемами. Це, на його думку, «відсутність достатньої кількості інвестицій, процес вимивання інвестиційних коштів через активне запозичення державою коштів (банків. — Авт.) на внутрішніх ринках, а також невирішені питання підприємницького клімату». Бураковський згадує, що на початку цього року багато аналітиків говорили про зростання ВВП в межах 5—6%, «і ми також вважали це реалістичним». Сьогодні ж, за його словами, «ми переглядаємо наш прогноз, і, за даними Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, зростання економіки цього року становитиме 1,9%». Цей прогноз економіст називає реалістичним. Одночасно інститут має і песимістичний сценарій, згідно з яким, якщо ситуація в Євросоюзі перейде в повномасштабну економічну кризу (зараз це лише елементи депресії), скорочення ВВП 2012 року може становити 4%.

У висловлюваннях іншого відомого фінансового аналітика Еріка Наймана навіть трапляються нотки оптимізму. Він погоджується, що в економіці України відбувається уповільнення, проте сперечається з тими колегами, які називають це спадом. «У «мінуси», на щастя, ми не пішли, — наголошує експерт. — Перше півріччя засвідчило, що економіці вдалося утриматися вище нуля і вище багатьох європейських країн. І цьому багато в чому допомогла активна державна інвестиційна політика, зокрема при підготовці і проведенні Євро-2012». При цьому Найман каже, що відсутність взаємодії України з МВФ дає негативний ефект. Досі Нацбанку вдавалося жорстко, але грамотно гасити негативні девальваційні очікування. «Але ця гра хороша, доки до неї зі своїм панічним настроєм не підключиться населення», — зазначає експерт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати