Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Укроборонпром»: перезавантаження

Держава відновлює співпрацю із воєнними підприємствами Чернігівщини
26 травня, 12:58
ФОТО FORMAT.CN.UA

Минулого тижня представники державного концерну «Укроборонпром» і Ради національної безпеки і оборони разом із представниками Чернігівської ОДА та обласної ради проінспектували основні оборонні підприємства Чернігівщини.

Результатом зустрічі стало підписання меморандуму між обласною державною адміністрацією та Державним концерном «Укроборонпром» щодо співробітництва з підприємствами Чернігівської області у рамках виконання державного оборонного замовлення, зовнішньоекономічних контрактів та програм соціально-економічного розвитку. До того ж віднині в області буде постійно представлений співробітник концерну, який безпосередньо взаємодіятиме з промисловцями.

«Наразі ми надаємо конкретні пропозиції про співпрацю і готові давати вітчизняним підприємствам передоплату за виготовлення продукції, — зазначив генеральний директор «Укроборонпрому» Роман Романов. — Це крок до відновлення промислового потенціалу області». Тим паче що працювати є над чим. Адже за півроку з доведених керівництвом держави 30 тисяч найменувань військової продукції, яку треба замінити на власну, освоєно тільки 10 тисяч.

На території Чернігівської області міститься чимало підприємств із виготовлення воєнно-оборонної продукції. Серед них — «171-й Чернігівський ремонтний завод», який після дванадцятирічного простою знову запрацював як державне підприємство. Ще минулого літа він перебував на межі банкрутства, навіть було розпочато процедуру ліквідації. Сама лише заборгованість із заробітної плати перевищила 200 тисяч гривень.

Утім, призначення нового керівництва докорінно змінило ситуацію. Впродовж трьох останніх місяців було повністю погашено заборгованість із виплати заробітної плати, проведено інвентаризацію матеріальних активів, досягнуто домовленості із замовниками з ремонту аеродромної техніки на 2015 рік, — розповідає новопризначений директор «171-го Чернігівського ремонтного заводу» Григорій Манойло.

До слова, «171-й Чернігівський ремонтний завод» спеціалізується на ремонті важкої техніки. А нещодавно підприємство отримало від Міністерства оборони додаткове замовлення. «Зусилля держави спрямовані на те, щоб відновити роботу нашого підприємства, — каже Григорій Манойло. — Тиждень тому ми підписали контракт з Міністерством оборони на ремонт п’яти автомобільних кранів. Наразі ми відновили набір працівників робочих спеціальностей». Із надходженням більшої кількості замовлень від держави тут сподіваються на модернізацію. Наразі із п’яти виробничих приміщень завод має три, але і ті потребують капітального ремонту.

«МИ У ЗМОЗІ ВИГОТОВИТИ У П’ЯТЬ РАЗІВ БІЛЬШЕ ПРОДУКЦІЇ, НІЖ ВИГОТОВЛЯЄМО НИНІ»

Значно краща ситуація в публічного акціонерного товариства «Чернігівський завод радіоприладів» — колись потужного українського підприємства електронної промисловості, що вже 45 років працює в галузі космічного приладобудування, а також виготовляє продукцію військового та цивільного призначення. Зараз робота на підприємстві поступово відновлюється. ПАТ «ЧеЗаРа» самостійно розробило та виготовляє сучасні системи управління вогнем «Трек-М» і «Тандем-2», панорамний прилад «Панорама-2П».

За словами генерального директора Анатолія Свириденка, підприємство має значний потенціал у виготовлені продукції спецпризначення та апаратури зв’язку, яку можна використовувати для потреб оборони країни. Наразі ж підприємство не має державного оборонного замовлення, а лише обіцянки отримати його. «Ми в змозі виготовити у п’ять разів більше продукції, ніж виготовляємо нині, — каже генеральний директор ПАТ «ЧеЗаРа» Анатолій Свириденко. — Наші спеціалісти самостійно виробляють, супроводжують та забезпечують сервіс техніки. Беремо участь у двох великих контрактах на поставку легкої броньованої техніки в Ірак і Таїланд по лінії Укрспецекспорту. Нові подібні розробки розраховані для систем керування вогнем корабельних озброєнь».

Із найближчих новинок, які можуть прислужитися для оборони країни, — розробка бойового модуля «Іва» для розвідувально-десантної машини. Слід додати, що практично всі протитанкові ракетні комплекси конструкторського бюро «Луч» виготовлені із направляючих «ЧеЗаРи». Тут також виготовляють механіку для оптико-електронного модуля на системи управління вогнем. Проте все-таки — це порівняно новий вид діяльності для радіозаводу. Ключовою спеціалізацією тут залишається виготовлення деталей для космічної галузі.

Електроніка для космосу незмінно залишається головною продукцією підприємства (орієнтовно 70 відсотків від усього виробництва). Передусім це — радіометричні системи для української ракети-носія «Зеніт» за програмою «Морський старт», системи «Квант» для російських супутників. Незважаючи на агресію Російської Федерації, незмінним партнером для «ЧеЗаРи» залишається російська ракетно-космічна корпорація «Енергія». Тому саме від держави найближчим часом залежатиме цілковита переорієнтація потужного оборонного підприємства та розірвання договорів з російським партнерами.

ПРОДУКЦІЮ «ЧЕЗАРИ» ВКЛЮЧАТЬ У ДЕРЖЗАМОВЛЕННЯ

«Нині головним завданням є домовитися, щоб «ЧеЗаРа» отримала державне оборонне замовлення, — вважає відповідальний за розвиток Чернігівщини від Адміністрації Президента, керівник Державного управління справами Сергій Березенко. — Це приведе до збільшення кількості робочих місць, зростання рівня заробітної плати». «Держава вперше опинилася в таких умовах, коли імпортозаміщення є пріоритетом номер один. Ми намагаємося заміщати імпортну продукцію з Росії, з якої до того десятки років кооперувалися, — зазначив він. — Наша мета — вийти на той рівень імпортозаміщення, коли не треба буде залежати від російських деталей. Лише тоді ми зможемо реалізовувати готову продукцію, яка має попит на ринку». До слова, генеральний директор Державного концерну «Укроборонпром» Роман Романов керівництво «Чернігівського заводу радіоприладів» отримало обіцянку, що вже наприкінці наступного місяця підприємство дістане державне замовлення, яке надійде через Житомирський або Київський бронетанкові заводи.

Крім згаданих підприємств, свій внесок у відродження оборонного комплексу України здатні зробити й інші спеціалізовані підприємства. За словами голови Чернігівської облдержадміністрації Валерія Куліча, колектив державного підприємства «Науково-виробничий комплекс «Прогрес» (м. Ніжин) здатен виготовляти складні оптико-електронні прилади. А «Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння» готовий уже завтра взятися за виготовлення засобів інженерного озброєння. Також упродовж останнього року суттєву підтримку армії надає ТОВ «Сівертекс». Щомісяця підприємство постачає 150 наметів для Збройних сил України. Також тут шиють спеціальний одяг для силовиків. Утім, попри порівняну дешевизну власної продукції, дирекції «Сівертексу» простіше працювати на Голландію, ніж на власне оборонне відомство. Примітно, що, маючи власні цехи та професійний колектив, «Сівертекс» постійно програє замовлення на пошиття форми дрібним компаніям.

Своєю чергою в «Укроборонпромі» пообіцяли працювати з підприємствами будь-якої форми власності і навіть висловили готовність внести передоплату на замовлення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати