Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Усе працює на забудовника»

Апеляційний суд міста Києва зняв арешт з ділянки, на якій розташоване озеро Качине
11 жовтня, 11:48

Громада обурена цим рішенням. «Зняття арешту у нормальній правовій державі не матиме якихось наслідків. Але в Україні це може призвести до того, що вже завтра біля Качиного з’явиться будівельна техніка, і там почнуть робити щось недобре. І міська влада, і судові органи — все працює на забудовника», — коментує Лідія Гончаренко, голова громадської організації «Барви життя».

На судовому процесі з одного боку виступала Київська місцева прокуратура №2, з іншого — комунальні підприємства «Житлоінвестбуд-УКБ» і «Київське інвестиційне агентство».

«Доводи «Житлоінвестбуд-УКБ» спираються на те, що озеро Качине не значиться на балансі КП «Плесо». Але, як правильно зазначив прокурор, відсутність природної водойми на балансі не означає, що її не існує. Якщо у людини немає паспорту, це ж не означає, що її немає, — каже Сергій Куценко, голова громадської організації «Озеро Качине». — Прокурор навів достатньо доводів, зазначив, що є багато фактів порушень законодавства України. Дивно, що суд не врахував ці аргументи».

Нагадаємо, «Житлоінвестбуд-УКБ» планує збудувати на місці озера Качиного кілька багатоповерхівок із підземним паркінгом, а місцева громада виступає проти знищення водойми. У квітні Качине почали засипати піском, але після протестів активістів роботи призупинили. Наразі триває кримінальне провадження, відкрите київською прокуратурою №2, яка з’ясовує, наскільки правомірно були отримані документи на будівництво. Арешт ділянки був запобіжним заходом у рамках цього провадження.

Рішення столичного апеляційного суду не підлягає оскарженню. «Збереження Качиного спрямоване на те, щоб вберегти докази злочинів. Суд це не врахував і фактично дав старт тому, що можна знищувати природну водойму», — наголошує Сергій Куценко.

Тепер захисники Качиного планують домагатися правди через міжнародні інстанції. «Наші активісти направили звернення до ООН, ОБСЄ, інші міжнародні організації. Ми зверталися до посольства Німеччини, оскільки у цій країні є багато природозахисних організацій», — перераховує Сергій Куценко. Активіст також готується до засідання у Дарницькому районному суді міста Києва, яке має відбутися 11 жовтня: генпідрядник скандального проекту ТОВ «БК» Азур Груп» збирається відсудити у захисників Качиного близько 200 тисяч гривень за те, що вони зруйнували паркан біля забудови і перешкоджали засипанню озера сміттям.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати