Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Виправдані зусилля

ВАТ «Укрнафта» та принцип соціальної відповідальності
31 липня, 00:00

Був час, коли приватні структури з усіх сил намагалися якось наблизитися до влади, сподіваючись отримати певні преференції. Нині на це важко розраховувати. Більше того, сьогодні український бізнес навчився працювати на ринку не стільки завдяки допомозі влади, скільки всупереч її втручанню або навіть, м'яко кажучи, не завжди дружнім діям (згадаймо, скажімо, про епопею з ліцензією на використання Сахалінського нафтоконденсатного родовища). Приклад такої успішної роботи показує найбільша нафтовидобувна компанія України — ВАТ «Укрнафта», в якій державі належить 50% плюс 1 акція.

Підсумки виробничої діяльності ВАТ «Укрнафта» у першому півріччі свідчать самі за себе. Колективом видобуто більше 1,572 мільйона тонн нафти з конденсатом, що на 27,5 тисячi тонн (1,8%) більше запланованого (1,544 млн. тонн). Видобуток газу за цей період перевищив 1,6 мільярда кубометрів, що на 4,9 мільйона кубометрів (0,3%) більше запланованого.

«Укрнафта» не тільки видобуває вуглеводневу сировину з надр, а й переробляє її, збільшуючи додану вартість та свій внесок у ВВП країни. Так за перше півріччя компанією вироблено 96,1 тисячі тонн скрапленого газу, що на 11,5 тисячі тонн (13,6%) більше запланованого (84,6 тис. тонн). За цей же період вироблено також 126,1 тисячі тонн фракції легкої, що на 7,5 тисячі тонн (6,3%) більше запланованого (118,6 тис. тонн).

Чи сприймається така «ударна» робота українським ринком? Маркетологи «Укрнафти» дбають про те, щоб робота виробничих підрозділів не була марною і приносила акціонерам високі доходи. Обсяги реалізації нафти з газовим конденсатом та продуктів газопереробки у першому півріччі порівняно з аналогічним періодом 2006 року відчутно зросли. Нафти з газовим конденсатом реалізовано на 27 тисяч тонн (1,7%) більше (понад 1,6 млн. тонн проти 1,574 млн. тонн рік тому). Реалізація продуктів газопереробки зросла на 22 тисячi тонн (11,3%), у тому числі фракції легкої — на 18,33 тисячі тонн (15,8%) до 134,02 тисячі тонн (у першому півріччі 2006 року — 115,68 тис. тонн), скрапленого газу — на 3,65 тисячі тонн (4,6%) до 83,37 тисячі тонн (у першому півріччі 2006 року — 79,72 тис. тонн).

Та чи не станеться так, що постійно збільшуючи видобуток сировини, «Укрнафта» вичарпає запаси українських надр? Ця проблема постійно знаходиться на контролі керівництва компанії, яке пильно слідкує за тим, щоб приріст видобутку вуглеводнів перекривався нарощуванням розвіданих експлуатаційних запасів. За перше півряччя цього року компанія відчутно збільшила обсяги буріння нових свердловин. Протягом шести місяців прохідники пробурили 76,2 тисячі метрів, що на 1,7 тисячі метрів (2,3%) більше запланованого (74,5 тис. м). Як наслідок в експлуатацію введено 28 нових свердловин (24 нафтових та 4 газових).

Сильною стороною ВАТ «Укрнафти» на протязі останніх років стала соціальна відповідальність компанії. В першу чергу вона полягає в тому, щоб забезпечувати персоналу компанії, який іноді працює у важких і навіть екстремальних умовах, гідну заробітну плату. У зв'язку із зростанням розміру мінімальної заробітної плати в країні, а також на виконання норм Колективного договору ВАТ «Укрнафта» на 2007—2008 роки та з метою зацікавленості працівників у виконанні і перевиконанні виробничих завдань з видобутку нафти й газу, введенні в експлуатацію нових свердловин, підвищенні ефективності роботи з 1 липня у товаристві підвищено на 15% тарифні ставки (посадові оклади). Цього року, як повідомили «Дню» у прес-центрі ВАТ «Укрнафта», планується збільшити фонд оплати праці підприємства на 172,4 мільйона гривень або на 23,9% проти минулого року. Середньомісячна заробітна плата штатних працівників товариства розрахунково на кінець 2007 року досягне 2282 гривень, тоді як минулого року вона становила 1940,5 гривні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати