Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вітчизняні пивовари зберегли позиції

Зменшення експорту напоїв компенсують солодом...
08 вересня, 00:00

Попри підняття акцизів і заборону на вживання пива у громадських місцях вітчизняна пивоварна галузь як мінімум не збавляє оборотів. Як повідомила днями генеральний директор галузевої компанії з виробництва пива, безалкогольних напоїв та мінеральних вод «Укрпиво» Галина Коренькова, виробництво пива в Україні в 2010 році складе 300 мільйонів декалітрів (дал) (при потенціалі в 400 мільйонів), що відповідає рівню 2009 року. Хоча за підсумками січня-липня поточного року було вироблено 188,1 мільйона дал пива, що на 1,6% менше, ніж за аналогічний період 2009 року.

Утім, таке порівняння не надто тішить пивоварів — адже минулий рік був кризовим, тож і не відзначився хорошими результатами... Нагадаємо, Україна в 2009 році скоротила виробництво пива на 6,2% в порівнянні з 2008 роком — до 300,5 мільйона дал. А загалом тенденція зниження обсягів виробництва пива в Україні спостерігається з кінця першого півріччя 2008 року.

Нинішні цифри також свідчать про наслідки кризи, а також про зростаючий тиск на пивоварів з боку держави, констатують учасники ринку. Окрім зниження обсягів виробництва по українських пивоварах б’є ще й зниження експорту та збільшення імпорту. Так, за даними Коренькової, експорт пива в першому півріччі склав 15,3 мільйона дал, впавши на 14% (86% до рівня минулого року), а імпорт склав 1 мільйон дал.

Нагадаємо, про бажання обмежити імпорт українського пива нещодавно заявили білоруси. До 2015 року в Білорусі заплановано зменшити частку імпортного пива з 30% до 5%, при тому, що нині лише українське пиво тримає 10% на білоруському ринку. Як передає «Радіо «Свобода», уряд Білорусі висловив побажання, щоб замість закордонного білоруси пили вітчизняне пиво. На це спрямована загальнодержавна кампанія імпортозаміщення — заради збереження валюти й підтримки національного виробника.

А імпортерів українського пива влада Білорусі не перший рік звинувачує у демпінгових цінах, і в квітні цього року білоруський концерн «Держхарчпром» навіть змусив українських виробників пива підняти ціни на своєму ринку на 11%. Як повідомляє «Радіо «Свобода», українським імпортерам довелося підписати відповідні цінові угоди з білоруським державним концерном. Тому тепер українське пиво в Білорусі продається дорожче, ніж в Україні, і вартує більше, ніж білоруське.

Та Галина Коренькова констатує, що експорт до Білорусі, як не дивно, зростає... Упав в основному експорт до Росії.

«Імпорт же пива в Україну зростає невиправданими темпами, він на сьогодні зріс на 28% порівняно з аналогічним періодом минулого року, — відзначає Коренькова. — Прогнозується, що до кінця року імпорт буде становити понад два мільйона декалітрів. Це наслідки зниження ввізного мита після входження в СОТ».

У той же час, за словами генерального директора «Укрпива», Україна збільшила експорт солоду. «Минулого року ми вперше досягли своїх потенційних можливостей у виробництві солоду. І сьогодні експортуємо значну його частину. Якщо раніше експорт солоду в нас був незначний, а імпорт — 25 — 30 тисяч тонн, то сьогодні все навпаки», — розповідає Коренькова.

Складніша ситуація із вітчизняним хмелем... Як зазначив у коментарі «Дню» голова наглядової ради АТ «Укрпиво» Петро Перетятько, хмелярство Україна «загубила». Адже хоч нинішні потреби пивоварів у 300 тонн цієї сировини українські хмелярі здатні забезпечити, проте її якість ще не відповідає необхідним вимогам виробників пива. Доводиться імпортувати з Німеччини та Чехії.

Тому максимальна частка використання тутешнього хмелю серед вітчизняних пивзаводів — лише 50%. «Більше просто не дозволяє якість даної сировини. Хоча 1% від прибутку ми й віддаємо на розвиток хмелярства, — невідомо, куди він йде», — пояснює «Дню» директор з якості ЗАТ «Оболонь» Валентина Микусевич.

ДО РЕЧI

За словами генерального директора «Укрпива» Галини Коренькової, середньостатистичний українець за рік споживає 12 — 13 літрів абсолютного алкоголю. Близько 25% цього алкоголю припадає на пиво, 5 — 6% — на вино. Решта ж — на міцні алкогольні напої... «Гірше тільки в росіян, де люди споживають ще на 6 — 7 літрів чистого алкоголю більше», — зазначає вона.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати