Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Жертвами «санітарів ринку» щороку стають 700 підприємств

Проте Кримінальний кодекс досі не передбачає такого поняття, як рейдерство
10 липня, 13:34

Щорічний обсяг ринку поглинань та злиттів становить в Україні $3 мільярди, і 70 відсотків з цієї суми ($2,1 мільярда) припадає на недружнє рейдерство. За прикладами далеко ходити не треба. Як відомо, 21 червня міліція затримала у м. Первомайську 20 осіб, підозрюваних у причетності до збройного рейдерського захоплення «Агрофірми Корнацьких». Цікаво, що стаття Кримінального кодексу України, інкримінована затриманим, це всього лише хуліганство. Щоправда, із застосуванням вогнепальної і холодної зброї. Повідомляючи про це, перший заступник міністра внутрішніх справ Віктор Дубовик сказав, що за це правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 7 років.

Чи дійде ця справа до суду і яким буде реальне покарання? В Україні на це запитання відповісти непросто. Цілком імовірно, що хуліганів пожаліють і засудять умовно, тоді як організатори збройної акції взагалі залишаться в тіні — адже вони навіть не хуліганили. Хоч як дивно, але в країні, яка найбільше потерпіла від рейдерства (йдеться не лише про людей, що втратили власність, а й про державу загалом, для якої це явище обернулося значними втратами іноземних інвестицій), Кримінальний кодекс досі не знає такого поняття, яке вже давно завважили автори відомих енциклопедій світу.

Утім, тут є певна логіка. Саме по собі рейдерство в цивілізованому світі не засуджується і не переслідується, оскільки акції підприємств під час поглинань скуповуються не на прохідних підприємств і не в підворіттях гуртожитків, а на біржах, відкрито і гласно. І власність у результаті переходить із рук у руки відповідно до закону, без підкупів і захоплень. Рейдерів навіть називають санітарами ринку, оскільки вони зазвичай усувають з нього осіб, які не витримують економічної конкуренції. Кримінальних рейдерів в Україні, навпаки, приваблюють цілком конкурентоспроможні підприємства. Схеми щодо їх захоплення часто-густо починаються з анонімних інформаційних атак, фабрикування підроблених боргових документів, скуповування акцій підставними структурами і завершуються несправедливими рішеннями судів і захопленням підприємств за допомогою грубої сили, а часом і з жертвами.

Як розповів журналістам радник практики корпоративного права міжнародної юридичної фірми Integrites Ярослав Абрамов, нещодавно Кабмін узяв до розгляду черговий законопроект про вдосконалення законодавства по боротьбі з рейдерством. «Мабуть, — зазначає юрист, — це певна спроба відповісти на події, що відбуваються останні півроку». Щоправда, на владу й нові закони він не покладає особливих надій, а тому не радить бізнесові розслаблятися, мовляв, ми вже в Європі, і пропонує захищатися від рейдерства самотужки і передусім не нехтувати оформленням належним чином прав власності.

Можна прислухатися і до порад з цього приводу представника департаменту боротьби з економічною злочинністю МВС України Олексія Комара (його мовчазно підтримував напарник з того ж департаменту Руслан Гаврилюк). За його словами, важливо вести постійний моніторинг змін у складі акціонерів, стежити за скупівлею акцій додаткових емісій, не допускати простроченої кредиторської заборгованості, яка найчастіше стає предметом судових спорів і потім — підставою для рейдерських дій. Офіцер навіть не заперечує проти використання службою економічної безпеки методів конкурентної розвідки. Водночас він скаржиться не лише на те, що в українському законодавстві сьогодні немає такого терміну, як рейдерство, а й на те, що Кримінальний кодекс не містить санкцій за відповідні злочини. Рейдерів можна переслідувати як шахраїв чи як хуліганів.

«Що заважає державі перемогти рейдерів?» — запитує директор Антирейдерської спілки підприємств України Андрій Семидідько. Він наголошує, що реанімування міжвідомчої антирейдерської комісії (до речі, її створів уряд саме з ініціативи цієї громадської організації) означає, що боротьба з рейдерством можлива нині в Україні лише в ручному режимі, оскільки правоохоронна й судова системи працюють зі збоями.

«У Кримінальному кодексі є ціла низка статей, за якими могли б кваліфікуватися злочини рейдерів», — зазначає експерт. Він повідомляє, що за час існування його організації приблизно 20 тисяч підприємств «потрапило на орбіту неправомірних недружніх поглинань, пов’язаних з недобросовісною конкуренцією і через неправові рішенні судів та дії правоохоронних органів». Семидідько стверджує, що в країні сьогодні працює всього 5—7 спеціалізованих рейдерських груп, до того ж їх керівників ніхто не знає, вони ніби знеособлені. Проте в матеріалах Антирейдерської спілки описано 800 рейдерських конфліктів, зазначені учасники нападів, ролі, які вони відіграють. «Ці дані передавали в МВС, але привелюдного покарання, — шкодує Семидідько, — так і не відбулося. Не кажучи вже про притягнення до кримінальної відповідальності. Рейдери, як таргани, незнищенні».

До послуг сучасного рейдера, недобросовісного конкурента, зазначає Семидідько, «єдине вікно», в якому зосереджені схеми рейдерства за участю чи невтручання правоохоронних органів, з явно неправосудними рішеннями судів, на які чиниться адміністративний тиск. «Якщо раніше рейдерством займалися, образно кажучи, лисиці, то нині — вовки, — стверджує Семидідько, — схеми спростилися. Усе починається з перевірки. Потім відкривається кримінальна справа і готуються пропозиції поділитися бізнесом, активами чи частиною прибутку...».

Голова Антирейдерської спілки переконаний, що всі слова про захист власності, про права інвестора в Україні залишатимуться словами доти, доки не буде виявлено політичну волю боротися з рейдерством. «Законодавче поле готове для цього, — каже Семидідько і повторює: —Потрібна політична воля».

Виявити її журналістам не вдалося. Відповіді на їхні запитання представників МВС були вкрай неконкретними і ухильними.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати