Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Вона сказала правду»

«Корона «Дня» — за тверду підтримку України — президенту Литви Далі Грібаускайте
26 грудня, 11:23
ФОТО З САЙТА DELFI.LT

Те, що робить для України президент Литви Даля Грібаускайте, складно переоцінити. Вона — одна з небагатьох європейських лідерів, хто називає речі своїми іменами. Грібаускайте першою відкрито засудила російську агресію. Її часто порівнюють з британським прем’єром Маргарет Тетчер. Своєю позицією та нонконформізмом у політиці Грібаускайте повністю це підтвердила. Хоча прізвисько «залізна леді» вона отримала ще до свого президентства — працюючи єврокомісаром із бюджету й фінансового планування.

«Україна сьогодні бореться за мир в усій Європі, за всіх нас. Якщо терористичну державу, яка здійснює агресію проти свого сусіда, не зупинити, то агресія може поширитися Європою і далі», — заявила Грібаускайте напередодні візиту до Києва у листопаді. Цим самим вона стала першою із західних політиків, хто відверто назвав Росію «терористичною державою».

Ще до того, як Грібаускайте очолила Литву, деякі експерти сумнівалися, що вона буде такою ж жорсткою і твердою щодо Росії, як її попередник Валдас Адамкус. Помилялися...

На думку головного редактора газети «День» Лариси ІВШИНОЇ, Даля Грібаускайте — «єдиний політик Європи, котрий нагадує часи Титанів». А ось Борис ЛОШАКОВ у своєму «Фейсбуці» написав, що Даля Грібаускайте «здійснила не подвиг і не зухвалу витівку, а цілком зрозумілу річ — вона сказала правду». «Спочатку про те, що Росія — терористична держава, бо вона використовує збройні сили для загарбання чужих територій, грубо нехтуючи багаторічними міжнародними домовленостями. Потім — назвала Путіна боягузом, позаяк той веде війну в Україні, але заперечує це. Президент Литви дала зрозуміти Президентові України, що неможливо перемогти ворога, якщо не перестати його боятися. А спочатку — треба не боятися хоча б говорити про нього правду і здійснювати подальші дії, виходячи з цієї правди», — пише пан Борис.

Даля Грібаускайте постійно наголошує, що Україну не варто залишати сам на сам із північним сусідом. «І політична, і ділова, і гуманітарна, і військова підтримка необхідні, щоб ця країна, її жителі, котрі обрали демократичний шлях і побажали самі керуватися у своїй державі, визначившись із тим, у якому напрямку має рухатись їхня держава — тобто в європейському напрямку, щоб вони могли робити це не під тиском, без військових інтервенцій, без агресії», — заявила Грібаускайте.

На думку письменника, дипломата та публіциста Юрія ЩЕРБАКА, Даля Грібаускайте — «яскрава зірка не тільки на європейському, а й на глобальному тлі». «Вона одна з небагатьох європейських лідерів, хто не заграє з Путіним. Вона сказала те, що про нього думає. Це стане вироком, і це формулювання Далі буде застосовано під час суду над Путіним. Литва стоїть на першій лінії зіткнення з імперською Росією. Проте це жінка, котра відверто й однією з перших заявила про підтримку України — її євроатлантичних спрямувань, бажання інтегруватися в європейський простір. Напевно, вона заслуговує на те, щоби отримати «Корону» західного політичного діяча №1 за підтримку України від газети «День», — підсумовує Юрій Миколайович.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати