Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україна продемонструвала здатність боротися і перемагати на світовій та європейській арені»

28 грудня, 12:04
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Корона «Дня» — голові комітету Верховної Ради в закордонних справах Ганні ГОПКО — за проривні ідеї в зовнішній політиці

«День» звернувся до пані Ганни з проханням відповісти на запитання новорічної анкети 2018 року:

1. Це процес утвердження Україною суб’єктності, боротьба за справжню незалежність і проекцією на майбутнє лідерство. На жаль, декілька історичних шансів було змарновано за 20 років, які нам подарувала доля після 1991 року для побудови міцних підвалин національної державності, потужної економіки і дієвої системи безпеки. Тому зараз Україна змушена в надскладних умовах у форсованому темпі вирішувати три завдання одночасно. По-перше, будувати повноцінну незалежну державу зі своєю мовою, культурою, інформаційним простором; по-друге — боронити цю державу від зовнішньої агресії, і по-третє, здійснювати реформи одночасно в багатьох сферах суспільного життя. Ті реформи, які не відбувалися понад 20 років. 2018 рік підтвердив золоте правило: якщо ми єдині, якщо граємо як єдина національна команда, то ми здатні додати будь-які труднощі й перемагати найгрізнішого ворога. Але зберігати цю єдність і бути стійкими до маніпуляцій та провокування протистояння всередині країни дуже непросто. Суспільство поступово відходить від патерналізму, підтримки низькопробних та оманливих популістських обіцянок. Подорослішання нації та відповідальність суспільства за свій політичний вибір, за щоденні вчинки — лише в процесі, а не стало визначальним чинником розбудови держави.

2. Україна продемонструвала здатність боротися і перемагати на світовій та європейській арені. Надання Томосу Українській помісній православній церкві — це подія історичного і геополітичного масштабу. Ми відбили спроби зняти санкції з російської делегації в ПАРЄ, обрати росіянина керівником Інтерполу. Генасамблея ООН та Європарламент ухвалили дуже чіткі резолюції з засудженням російської агресії. «Нафтогаз» та «Ощадбанк» виграли позови проти Росії на суму 2,6 і 1,3 млрд доларів відповідно. Конгрес США визнав Голодомор геноцидом, Америка надала Україні сучасне озброєння включно з «Джавелінами». Тобто нас дедалі більше визнають у світі, і ми дедалі більше утверджуємо суб’єктність. Ще одним проявом цієї тенденції є активна позиція в питанні захисту прав людини і особливо прав народів на території Росії. Нещодавно у нас, у комітеті в закордонних справах, відбувся знаковий круглий стіл про порушення прав корінних народів у Російській Федерації, в якому взяли участь голова меджлісу кримськотатарського народу, народні депутати, правозахисники, а також активісти організацій корінних народів Російської Федерації. І учасники цього круглого столу звернулися до українського парламенту й уряду з вимогою порушити на міжнародному рівні питання про національні, релігійні, громадянські права представників цих народів. Ідеться про мільйони людей, з якими наша держава має виявити солідарність і закликати до цього міжнародну спільноту.

3. Ми стали свідками створення Української автокефальної помісної православної церкви, і це подія навіть не року, а багатьох століть. І от єдина Українська помісна православна церква постає на наших очах. Велич цієї події можна буде оцінити лише з відстані поколінь, і вона вплине не лише на Україну, а й щонайменше на весь православний світ. Пригадала слова Євгена Сверстюка, з яким брала інтерв’ю до 1025-ї річниці Хрещення Київської Русі в його скромній квартирі на Лівобережці, і він мені сказав: об’єднання православних церков відбудеться дуже скоро, значно швидше, ніж ми думаємо. Як він тоді, 2013 року, міг це передбачати? Тому варто більше вірити у власну державу і мати візію, прагнути нових історичних перемог для України.

Я знаю, що одного дня в Москві на Червоній площі замість мавзолею Леніну і поклоніння ідолам, як покладання гвоздик Сталіну, встановлять пам’ятник жертвам Голодомору 1932 — 1933 років в Україні. Сучасна Росія замість того, щоб підтримувати путінський режим, який творить культ тиранам, катам, має покаятися і позбутися комуністичного спадку. Взяти приклад з України в декомунізації.

Також важливим у наданні медичної допомоги дітям України став запуск роботи радіологічного центру (з лінійним прискорювачем) та центру крові в новому корпусі Національної дитячої лікарні «Охматдит» у Києві. Докладатимемо зусиль, щоб 2019 року повністю відкрити Новий корпус. Також знаковим був проведений Всеукраїнською Радою Церков Рік Божого Слова 2018 року, в межах якого вперше в Україні на Софійській площі відбулося прочитання Біблії.

4. Справжні герої — це наші воїни, які боронять нашу незалежність на фронті.

Також для мене герої — це три хлопці віком до 30 років, які зайняли принципову позицію й відмовилися від нагород, бо їх фінансує один з олігархів Пінчук. Люди з характером, стрижнем та принципами, активною діяльною позицією.

А найбільший антигерой — це Путін, який тероризує Україну і світ.

Серед антигероїв також корупціонери та продажні представники західних еліт з подвійними стандартами, з нерішучістю обстоювати цінності.

5. Віра в Бога.

Віра в Україну та її перемогу.

Мої рідні й близькі люди.

6. Колектив «Дня» — це приклад національної збірної на рівні редакції найповажнішого і найпатріотичнішого видання. Тому вдячна Ларисі Олексіївні за вміння розкривати таланти, за масштабну ініціативу для посилення державотворення, за зміцнення інтелектуального фронту.

Завжди з захопленням читаю газету, з особливою увагою — статті Валентина Торби, Івана Капсамуна і традиційно міжнародну аналітику, інтерв’ю пана Миколи Сірука. А також — Інни Лиховид і Сергія Грабовського.

Також висловлюю співчуття колективу «Дня» за втрату цього року. Вічна пам’ять Віталію Княжанському.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати