Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україна має допомогти путінській РФ позбутися українозалежності»

Корона «Дня» народній депутатці Верховної Ради VIII скликання Ганні ГОПКО — за креативно-громадську діяльність (реалізацію проєкітв «Мережа захисту національних інтересів «АНТС»», «Модель молодіжної Парламентської Асамблеї НАТО», міжнародна «zero oligarchs» конференція Democracy in Action та інші):
23 грудня, 20:08

1.  2021-й рік на фоні історії (думка, деталь, штрих, фото).

2.  Кого ви вважаєте героєм та антигероєм року?

3.  «День» на фоні року (автори, статті, проєкти, які зацікавили вас найбільше). Яких би тем хотілося від наших журналістів у наступному році?

4.  Що надавало вам сил цього року (події, люди, враження)?

5.  Які нові сенси, уроки, цінності дав цей рік особисто вам?

6.  У 2021-му «Дню» виповнилося 25 років. Чим він за цей час став для вас та України?


1. У понад тисячолітньому марафоні ми сягнули 30-річчя — це найтриваліший період відтвореної державності. На святкуванні Дня незалежності в Києві поруч зі мною стояла жінка і голосно вигукувала «Дякую! Дякую Вам, дорогі», коли повз ішли по центру на Майдані наші військові. У неї текли сльози гордості, щастя і вдячності. Помітивши, що я пильно і захоплено на неї дивлюся, сказала: «Тепер наші захисники мають зброю, гарно одягнені й у них унікальний досвід. Все не так печально, як у 2014-му». Українці нагадали світові про 300-річчя грабунку — як Московія вкрала назву Русі-України, коли в 1721 році Петро І перейменував Московське царство. Україна має допомогти путінській РФ позбутися українозалежності. Знаковим у 2021 році стала і експозиція в храмі Святої Софії оригіналу Конституції Пилипа Орлика та гетьманської булави.

2. Традиційно уже для мене герої — це наші захисники. Але цього року хочу виокремити ще й українських військових, виконавців рятувальної спецоперації в Кабулі з порятунку людей. Антигерої — це олігархи, політики, які витанцьовують біля них, і авторитарні режими, які підривають стабільність та порушують права людини. Розчаруванням року стало те, що Байден і Меркель пішли на поступки Путіну в питанні ПП2, і це на фоні стягнених військ і погроз щодо вторгнення. Щодо екс-канцлерки — то великим іміджевим ударом для Німеччини було ще й блокування в НАТО поставок зброї для України.

3. Потужний внесок у справу інтелектуального зростання нації стала нова книга в Бібліотеці «Дня» — це «Детокс». Сподіваюся в наступному році побачити книгу спогадів про Євгена Марчука та його праць, які мають допомогти в ухваленні важливих рішень. На спокусу когось окремо зазначити серед авторів — просто скажу ДЯКУЮ всьому колективу, що допомагаєте нації інтелектуально зростати.

4. Запускати нові масштабні ініціативи — справа, яка завжди надихає, хоча вимагає жертовності, згуртованості, синергії різних особистостей та партнерства. Вперше в Україні у червні відбулася zero oligarchs міжнародна конференції «Демократія в дії» у гібридному форматі (https://uadia.org/) за участю президентів України і Молдови, керівниці USAID Саманти Павер, заступника Генсека НАТО Мірчі Джеоани. Україна входить до клубу західних демократій, в якому вона є не об’єктом, а суб’єктом зі своїм досвідом, цілями і порядком денним. Ми пропонуємо рішення на гібридні виклики демократії, такі як дезінформація, стратегічна корупція, право війни. Також Мережа захисту національних інтересів АНТС провела першу в Україні Модель молодіжної Парламентської Асамблеї НАТО перед історичним засіданням ПА НАТО в Києві у 2022 р. Серед інших ініціатив — це запуск телепроєкту «ХаризмаUA» — про м’яку силу України, а саме громадян, діяльність яких змінює і країну, і громаду. Це і є харизма держави. Наше завдання — розкриття потенціалу держави через історії успіху унікальних постатей, через приклад їхньої діяльності.

5. Є прогрес у здатності України проявляти солідарність із поневоленими народами. В квітні 2021 року Інязор (лідер) ерзянського національного руху Сиресь Боляєнь під час ХХ сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів закликав міжнародну спільноту посилити тиск на Російську Федерацію через її політику щодо національних республік. Головний старійшина ерзянського народу Сиресь Боляєнь виступав за квотою України. Його доповідь стала першою промовою на офіційному заході ООН, виголошеною ерзянською мовою. Секретаріат Інязора забезпечував синхронний переклад з ерзянської на англійську. Виступ транслювався по телебаченню ООН (UN Web TV). За спиною доповідача знаходилися два прапори — України та національний прапор ерзян. Ерзя можуть вижити в пандемію коронавірусу, але не можуть вижити в Російській Федерації.

Зросла підтримка членства України в НАТО — 52,7% вважають, що Україна має стати членом Альянсу (торік було 48,4%).

Непоправною втратою для України став відхід у Вічність державника, справжнього євроатлантиста Євгена Марчука. Вірю, що його справа житиме через його учнів.

6. Лариса Івшина — це мій Вчитель і натхненник. Газета «День» — світоглядний однодумець, чи не єдина газета, яка всі роки підтримує мою принципову позицію в очищенні України від олігархів і поділяє мою віру в лідерство України.

«День» — це платформа ініціатив для формування ідентичності, укріплення державності та виховання покоління справжніх ГРОМАДЯН, не імітаторів реформ чи євроатлантичних зусиль. Всупереч спробам закриття, економічним проблемам у країні, ковіду — газета пройшла всі випробовування і продовжує служіння Україні, ініціює нові проєкти, активно відкриває таланти. Хотілося б повернути англомовну версію і включити потужні громади до розповсюдження ідей «Дня» і щоб у ЗСУ передплатили видання і постійно забезпечували газетою захисників.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати