Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

9 унікальних подій за 9 днів

З 30 серпня по 15 вересня відбудеться V Фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері»
23 серпня, 11:17
«ОРФЕЙ ТА ЕВРИДІКА»

Серед його гостей: Національна опера України і Національна опера Ізраїлю, запрошені зірки опери і балету з Італії, Англії, Австралії та Німеччини у прем’єрних виставах Одеської Опери «Турандот», «Мадам Баттерфляй», «Орфей і Еврідіка», камерних концертах та у масштабному концерті зірок балету просто неба!

За п’ять років свого існування «Оксамитовий сезон» встиг зарекомендувати себе як один з наймасштабніших оперно-балетних музично-театральних форумів України. Щороку афіша фестивалю демонструє розширення жанрово-стильового контенту, пошук нових форм сценічного втілення яскравих театральних ідей.  Зокрема, вже має певні традиції та власні «фішки», яких дотримується з року в рік, а саме: включення прем’єр минулого сезону театру із запрошенням диригентів, зірок світового оперного і балетного мистецтва на провідні партії, обов’язкова презентація прем’єри, проведення концерту open-air, використання різних локацій для проведення камерних концертів, дискусій на тему сучасного музичного театру.

Отже, з прем’єри і вирішили розпочати і в день відкриття, 30 серпня  покажуть оперу Ріхарда Вагнера «Лоенгрін» у форматі semi-stage. Досить новий формат для українського оперного театру, коли на сцені не тільки оркестр і солісти, але й присутня сценографія, костюми. Таке напівконцертне, напівсценічне відтворення прем’єрної опери дає додаткову свободу для команди театру, яка постійно знаходиться у пошуку нової сценічної мови, сучасних інструментів втілення своїх ідей. Себто, в перший день на глядача чекає — експеримент, виклик, повноцінна прем’єра знакової опери у творчості самого Вагнера, одна з найбільш цілісних і досконалих його опер й... другий саме український «Лоенгрін». Ті, хто бачив львівського «Лоенгріна» мають рідкісний шанс порівняти дві абсолютно різні версії однієї і тієї ж самої легендарної оперної історії.

«ТУРАНДОТ»

Наступного дня після вагнерівських пристрастей — концерт камерної музики з творів Шопена, Ліста, Рахманінова у рамках проекту «В силуетах зали: погляд зі сцени» у виконанні лауреата міжнародних конкурсів, професора Бориса Блоха, що приїде в Одесу з Німеччини, який колись працював художнім керівником Одеської Опери. Цим концертом фестиваль урізноманітнить жанрову репертуарну палітру і познайомить одеситів з традиціями салонного концерту.

В перший день осені на Театральній площі Одеси, просто неба, відбудеться Odessaballet-gala Сlassic&modern за участю зірок світового балетного мистецтва — солістки Австралійського балету Мельбурна Наталії Куш, провідного соліста American Ballet Theatre, Royal Opera House, Bayerische Staatsoper, Dutch National Ballet Метью Голдінга, солістів Національної опери України — заслуженої артистки України Наталії Мацак, Сергія Кривоконя, артистів балету, хору та оркестру театру. Традиційна особливість одеських open-airів: дві сцени — окремо для оркестру і балету, плюс хор з 60 артистів на балконі театру, класичні партії з балетів «Дон-Кіхот», «Лебедине озеро», «Бядерка» та сучасна хореографія. Наприклад, вже знаменитий за ютюбівським роликом «Танок фурій» у постановці Олексія Скляренка з опери «Орфей та Еврідіка» Глюка.

«МАСКАРАД»

6 вересня театр представляє прем’єру 209-го театрального сезону — оперу Дж. Пуччіні  «Мадам Баттерфляй». Сучасна, європейська постановка австрійського режисера Анатоля Прейслера, завдяки пластиці і світлу, — створена у стилі мінімалізму із збереженням традиційних костюмів. Партію Чіо-Чіо-сан у фестивальній виставі виконає солістка Національної опери України, народна артистка України Лілія Гревцова. Диригентом запрошений народний артист Азербайджанської  Республіки Ялчин Адигезалов.

8 вересня — спільний концертний продукт України та Ізраїлю. Вперше на сцені Одеської опери  виступатимуть солістки Національної опери Ізраїлю: Алла Василевицькі, Вероніка Брок, Шай Блох разом із нашими солістами — Владиславом Гораєм, Василем Добровольським, Олексієм Жмуденком. Диригент теж ізраїльський — Ейтен Шмейстер, а от оркестр знов наш, — Одеської опери. У програмі — арії та дуети, ансамблі з відомих опер, романси, народні пісні, а в якості родзинки  — національні пісні Ізраїлю в обробці для симфонічного оркестру.

11 вересня ще одна прем’єра 209-го театрального сезону — балет на музику А. Хачатуряна  «Маскарад» — ексклюзивний продукт театру. Одеський театр опери та балету початку XXI століття, вшановуючи пам’ять митців, що створювали його велику історію, працює над новим «прочитанням» творів, що стали значною віхою його творчого життя. Так у 2014 році відбулася прем’єра опери-балету «Вій» В. Губаренка, а у 2018-му — прем’єра балету А. Хачатуряна «Маскарад». Нове «прочитання» балету «Маскарад» відбувається зі змінами у художньому і хореографічному рішенні, адже новий час потребує використання новітніх технологій, сучасного театрального  рішення. Глядача вразить використання фантастичних можливостей «magic mirror» (магічного дзеркала) й нитяної завіси, які театр спеціально придбав для цієї вистави, з перспективою використання в інших постановках.

«МАДАМ БАТЕРФЛЯЙ»

13 вересня — «Орфей та Еврідіка» К. В Глюка. Партію Орфея виконає італійський співак, контр-тенор Раффаеле Пе, якого британська газета The Times визнала найкращим серед італійських контр-тенорів сьогодення. До речі, ця вистава увійшла до шорт-листа цьогорічного фестивалю-премії GRA.

Минулого року фестиваль запросив в Одесу колектив Львівської опери зі знаковою прем’єрою Василя Вовкуна «Цвіт папороті» на музику Євгена Станковича. Цього року, 14 вересня, в гостях Національна опера України з балетною версією п’єси Михайла Старицького «За двома зайцями» на музику Юрія Шевченка. Майже 200 артистів з Києва покажуть першокласний комедійний (!!!) сучасний балет з «вишенькою на торті» — народним артистом України, театральною і кінозіркою у ролі старого Голохвастого — Олексієм Вертинським. Цей фестивальний вечір обіцяє феєричний настрій, оскільки «За двома зайцями» — дотепний і легкий балет, що демонструє віртуозність, стиль, смак, блиск і шик усіх його сотворців: від композитора, сценографа і художника по костюмах аж до кожного артиста кордебалету. Нині — це  справжній хіт, візитівка київського національного балету.

Завершиться фестиваль 15 вересня оперою Дж. Пуччіні «Турандот» у постановці німецького режисера Крістіана фон Гьотца. У фестивальній виставі запрошені співати італійські виконавці Тіціана Карузо (Турандот) та Міна Ямазакі (Ліу) під управлінням диригента В’ячеслава Чорнухи-Воліча з Білорусі, який цього сезону став головним диригентом Одеської Опери. Він — випускник Білоруської державної академії музики та магістратури Академії, лауреат першої Національної театральної премії Республіки Білорусь за постановку опер Верді, володар медалі Франциска Скорини, спеціальної премії Президента Республіки Білорусь за великий особистий внесок у відродження стародавньої білоруської музики, був головним запрошеним диригентом театру опери та балету міста Мерсін (Туреччина), з 1993-го — диригент Національного академічного Великого театру опери і балету Республіки Білорусь, був головним диригентом цього театру. В репертуарі маестро понад 50 опер і балетів світової та національної білоруської класики. Поставив майже 20 оперних і балетних вистав у театрах Білорусі, Росії та Туреччини. Співпрацює з театрами та симфонічними оркестрами Білорусі, Росії, України, Азербайджану, Узбекистану, Туреччини, Кіпру та Китаю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати