Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Будинок є, а грати в ньому – зась...

12 вересня новосілля Театру на Подолі не відбудеться і «ГОГОЛЬFestу» не дозволяють працювати на цій локації. Коли і ким буде прийнято остаточне рішення?
05 вересня, 10:28

Досі немає дозвільних документів на експлуатацію будівлі. А тому на найближчі два місяці афіша Театру на Подолі запрошує глядачів до Малої зали Палацу «Україна» і камерного майданчика на Андріївському узвозі, 20 «б» — «Театральної вітальні», де покажуть виставу-легенду «Трактирниця» і останню постановку — «Сильніше пристрасті, більше, ніж любов». Що ж відбувається? Будинок є, а грати в ньому акторам не дозволяють.

— Ми підписали оренду з Малою залою Палацу «Україна» не лише на вересень і жовтень, а й листопад, грудень, січень... бо немає дозвільних документів про прийом нової будівлі в експлуатацію, — пояснює «Дню» Оксана ПАЛАНИЧКА, завліт Театру на Подолі. — Досі триває експертиза і ми не знаємо, коли затвердять всю документацію, а потім ще треба буде дочекатися прийняття рішення Київрадою і особисто мером В. Кличком. Точної дати, коли це відбудеться, ми не знаємо, а тому продовжили контракт із керівництвом Палацу «Україна». Наступного тижня розпочинаємо новий сезон. Наш колектив працює і ми не можемо чекати коли робоча група, до якої входять активісти «Громади Андріївського узвозу», приймуть рішення. Як тільки дозвіл отримаємо, то поступово перенесемо свої вистави на нову сцену. Бо в один день це нереально зробити. Але творчий процес, попри все, у нас триває! Актори репетирують прем’єри, готуються декорації, шиються костюми... Думаю, що спочатку наші митці будуть грати по кілька вистав, а потім всі, що маємо у афіші.

Річ у тому, що з літа й донині ситуація у плані дати новосілля не змінилася. Нині експертизу проводить підприємство «Укрдержбудекспертиза». Нам обіцяли це питання вирішити до середини вересня, але це поки слова... Я нагадаю, що крім експертів своє «добро» повинна дати і робоча група — надати свої рекомендації для мера столиці, щоб він прийняв остаточне рішення.

— Скоро розпочнеться опалювальний сезон і великі гроші треба буде платити за комуналку. Нова будівля у вас не функціонує, не приносить прибуток. Як будете виходити з положення?

— Це проблема. Ми думаємо, що до опалювального сезону це питання буде вирішено, бо щоденні видатки театр має дуже великі. Парадокс — маємо високофункціональну будівлю і сцену європейського стандарту («День» робив репортаж «За лаштунками Театру на Подолі, №№120—121. — Т.П.) , а поки ні копійки не заробляємо, витрачаючи кошти на оренду зали у Палаці «Україна».

— Планувалося, що ювілейний «ГОГОЛЬFest», який відбуватиметься з 7 по 17 вересня у Києві, мав працювати на трьох локаціях — ВДНГ, Центрі ім. О. Довженка і вашому новому приміщенні...

— Організатори «ГОГОЛЬFest-2017» уже повідомили, що не зможуть провести європейську театральну програму на сцені Театру на Подолі. А всі заплановані на цій локації події, буде перенесено на інші майданчики. Зараз вирішують, де саме це відбуватиметься. Шкода... Ми просили експертів дати свої висновки щодо безпеки проведення форуму у нашій будівлі. Але нам сказали, що поки будинок офіційно не прийнято в експлуатацію — працювати в ньому не дозволяється...

— А який зараз настрій у вашому колективі?

— Робочий. За три десятків років, як триває епопея з будівництвом, наші співробітники звикли до труднощів і працювати, не зважаючи ні на що. Ми віримо в те, що скоро всі наші поневіряння закінчаться. Знаєте, коли представники ЗМІ приходять подивитися всередину будівлі, то всі із захватом підкреслюють, що такого чудового театрального приміщення, як у нас, в Україні ще не було. Чимало негативу писали про фасад, який не всім подобається, але «начинка» всіх вражає! До речі, молоді актори вирішили нам морально допомогти і записали відео-звернення до киян і мерії, де просять прискорити вирішення питання про введення в експлуатацію нашої нової театральної будівлі і поширюють ці «ролики» у соцмережі. Ми дякуємо всім, хто любить наш театр і хвилюється, що досі приміщення не запрацювало. Зараз думка суспільства змінилася у кращий бік, бо наше нове приміщення — сучасне, рясно «начинене» різним устаткуванням, виготовленим за останніми технічними зразками. Але все дуже компактно, функціонально, не пафосно і комфортно як для акторів, так і для публіки.

— Коли планується перша прем’єра?

— На новій сцені чи орендованій? На новій сцені у середині жовтня хочемо представити оновлений варіант легендарної постановки Віталія Малахова «Дядя Ваня» за А. Чеховим, яка отримала «Київську пектораль», призи на міжнародних форумах і дуже подобалась як критикам, так і публіці. Але якщо нова сцена не запрацює, то на сцені у Палаці «Україна» ми не зможемо її представити. Там не вмістяться декорації. «Продавець дощу» (прем’єра планується на лютий) і «Хіба ревуть воли, як ясла повні» (покажемо під кінець сезону), але ці постановки теж не можна грати на Малій сцені...

КОМЕНТАРІ

«Ми билися до останнього, просили тимчасовий дозвіл на використання простору Театру на Подолі. Нам повинні були видати результати експертизи про те, що це абсолютно безпечне місце. Але, через високу активність організації «Громада Андріївського узвозу», Віталій Кличко особисто заборонив заходити «ГогольFestу» у Театр на Подолі, щоб не провокувати цих борців за скріпи, — цитує слова засновника фестивалю Влада ТРОЇЦЬКОГО m.online.ua. — Ці активісти агресивні. Якби він дозволив, ймовірно, вони б почали організовувати протести перед мерією, палити шини тощо. Цікаво, чому вони виступають саме проти Театру на Подолі, адже в Києві так багато місць, не введених в експлуатацію. Якщо вони так борються за безпеку, нехай зайдуть в Театр опери і балету, Театр Франка чи на вертолітний майданчик і перевірять там систему евакуації та безпеки взагалі. Думаю, тоді довелося б закрити все... Дякуємо за такий подарунок на 10-річчя. Більшого лайна Києву ви не могли б зробити за всього свого бажання...».

«Непогано було б отримати публічне офіційну заяву влади щодо глухого кута з Театром на Подолі. В принципі, з будь-якого глухого кута є вихід. Влада зобов’язана дати остаточний вердикт: бути чи ні театру там, і коли? Якщо ні, то коли знесуть і за чий рахунок?», — написала на своїй сторінці у Facebook Людмила ГОРДЕЛАДЗЕ, директор кінотеатру «Жовтень».

«Завжди будуть люди, яким нічого не подобається... Особисто в нашій країні. Якби ви збудували театр у стилі XVIII століття, вони б все одно писали, верещали...», — прокоментувала у Facebook Ольга КІНДЗЕР, режисер.

«Будівництво сучасних будівель в історичному центрі міста — це дуже непроста справа і завжди викликає особливо багато суперечок. Кожна така спроба завжди піддається нищівній критиці, суть якої зводиться до того, що новітня споруда руйнує атмосферу старовинного міста, дисонує з оточенням, і що неодмінно треба було будувати «під старовину», за що її саму треба знести, а архітектора репресувати... Я маю надію, що Театр на Подолі найближчим часом введуть в експлуатацію і ми нарешті зможемо піти на прекрасні спектаклі у цю сучасну, обладнану суперпрофесійним обладнанням споруду! Віталій Малахов — сил вам, шановний майстре, пережити всіх цих критиканів, закінчити всю цю тяганину і займатися творчістю! Чекаємо на відкриття!», — зазначила Олена МОЗГОВА, продюсер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати