Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Комедія масок

У Львівському театрі ім. М.Заньковецької представили прем’єру «Труффальдіно із Бергамо»
01 березня, 11:06
ФОТО ТАРАСА ВАЛЬКА

Режисер Богдан Ревкевич  поставив мюзикл  за мотивами п’єси італійського драматурга Карла Гольдоні «Слуга двом панам», написаної 1749 р. у жанрі комедії дель арте (комедія масок).  Захопливу історію про винахідливого юнака, котрий спромігся влаштувати щастя своїм двом панам за понад два з половиною століття ставили найкращі, найвідоміші театри світу.

Нагадаємо, заньківчани не вперше звертаються до цього матеріалу — до репертуару театр брав цю комедію 1933 року, під час запорізького періоду. Роль Труффальдіно тоді грав один із співзасновників театру, легендарний Борис Романицький.

Богдан Ревкевич, для якого «Слуга двом панам» — уже сьома постановка у Театрі ім. М.Заньковецької, запросив на цю роль (у двох складах) Василя Коржука та Назарія Московця. Розповідає, що «поклав» око на п’єсу Гольдоні дуже давно. Згадав про прекрасний телефільм «Туффальдіно із Бергамо» з участю Костянтина Райкіна та Наталії Гундарєвої. «Чудовий сюжет, багато позитиву, звеличення кохання, зрештою — життєствердні мотиви й образи... Оце все привернуло мою увагу, — говорить режисер. — А те, що мені сподобалося найбільше у п’єсі Гольдоні, — гасло «не створюйте собі зайвих проблем, подивіться на них під іншим кутом», як Труффальдіно, і буде смішно...

Автор переносить події у Венецію, де карнавал... Крім того, включає у трагедійну основу персонажа, який просто хоче... їсти!»

Також, зазначає режисер, на його думку, глядачеві потрібно якомога більше позитиву — в контексті тих подій, які вже три роки відбуваються в Україні.

Роботи над виставою розпочалися в листопаді. Доволі багато часу зайняло переробляння прозового твору Гольдоні верлібром, що, говорить Ревкевич, додало праці акторам, але, на його думку, підняло творчу планку вистави.

Спромоглися у театрі й отримати дозвіл композитора Олександра Колкера на використання його партитури, а звучав музичний супровід у «живому» виконанні оркестру під орудою Богдана Мочурада (аранжування — Богдан Сегін).

Художник — Віолетта Макар, хореограф — Олена Балаян. Спеціально для «Труффальдіно» актори вчилися фехтувати (постановка боїв — Олександр Дідик). Неабияке враження на глядача справляла й світлова анімація, яку творили Діана Кук та Юлія Омеляновська і яка візуально дуже збагатила виставу. 

Багато праці мали й звукорежисери, позаяк доводилося вирівнювати звук, коли актори співали і промовляли. 

Перші прем’єрні вистави відбулися з переаншлагами. Наступний показ відбудеться 4 березня, але квитки розкуплені на всі вистави в березні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати