Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

25 січня, 00:00

Телеверсія «В круге первом»

29 січня телеканал «Россия» починає показ екранізації роману Нобелівського лауреата Олександра Солженіцина «В круге первом». Це перше і поки єдине екранне втілення творів Солженіцина, здійснене в Росії. Досі вважалося, що його проза найбільш «некінематографічна». Спростувати цю думку вирішив відомий російський режисер Глєб Панфілов.

«Для мене це більше ніж фільм, більше ніж серіал. Ця дуже важлива подія в моєму житті, до цього я йшов 30 років, з того самого моменту, коли мені довелося прочитати роман «В кругу первом», — сказав режисер. — Але тоді я не думав, що в моєму житті настане час, який дозволить зняти таку картину. Та цей час прийшов, і роман, який мене зворушив три десятиріччя тому, сьогодні став серіалом». Зйомки фільму відбувалися в далекому Підмосков’ї, де було знято види «Шарашки» — спецв’язниці, в якій проходить велика частина дії роману. А також на Валдаї, де була точна копія «ближньої дачі» Сталіна, а в павільйонах «Мосфильма» було побудовано декорації «Шарашки» і «Лубянской тюрьмы». У створенні екранізації діяльну участь брав сам автор роману. Сценарій написано Олександром Солженіциним. Йому ж належить і закадровий голос, який звучить протягом всього телефільму. Крім того, саме Солженіцин запропонував актора на роль в’язня Глєба Нержина, що свідомо прирікає себе на кола гулагівського пекла, яке в романі є прототипом самого автора. Ним став Євген Миронов.

Інокентія Володіна грає Дмитро Пєвцов, який колись дебютував у кіно саме у Панфілова, у фільмі «Мати». Як і роман, серіал вийшов дуже «багатонаселеним», в ньому близько дев’яноста персонажів. У фільмі знімалися: Інна Чурікова, Альберт Філозов, Ігор Кваша, Михайло Кононов, Ігор Скляр, Галина Тюніна, Ольга Дроздова, Євген Стичкін, Неллі Уварова, Сергій Карякін та ін.

Як завірила дружина письменника Наталія Солженіцина, подивившись чорнову монтажну версію, Олександр Ісайович «був втішений — практично всі особи не те щоб збіглися, але принаймні не суперечили його задуму». Сподобалися автору і ретельність в деталях — «у сучасних серіалах ми цього не бачимо», і «абсолютна відсутність фальші в передачі атмосфери часу». Одночасно з багатосерійним телефільмом проходили зйомки художнього фільму за мотивами роману. Сценарій кіноверсії написано Глєбом Панфіловим.

«Код да Вінчі» відкриє Каннський фестиваль

Фільм Рона Ховарда, знятий за бестселером Дена Брауна «Код да Вінчі», відкриє Каннський кінофестиваль 17 травня — це відбудеться за два дні до міжнародної прем’єри фільму. Він не буде брати участі у конкурсній програмі, повідомляє AFP. У головній ролі професора Гарвардського університету — Роберта Ленгдона — глядачі побачать популярного кіноактора Тома Хенкса. Криптолога Софі Неве грає Одрі Тоту, а Жан Рено виконує роль поліцейського комісара. Фільм розпочинається з убивства у Великій галереї італійського живопису Лувра, де виявився заколотий ножем куратор музею Соньєр, охоронець таємниці Священного Грааля. З цього злочину й слідів крові, які ведуть до розгадки таємниць Леонардо в портретах Мони Лізи і «Мадонни в скелях», розпочинається полювання за таємницями, в якому беруть участь Ленгдон і фахівець із шифрів Софі Неве... Альфред Моліна грає у фільмі єпископа Арінгаросу, який активно цікавиться результатами дослідження Ленгдона. Маккеллену дісталася роль сера Тібінга. Режисером фільму з бюджетом, що перевищує 130 мільйонів доларів, є Рон Ховард, автор блокбастера «Аполлон 13». Із моменту виходу «Коду да Вінчі» Дена Брауна три роки тому тираж книжки вже перевищив 30 млн. примірників — роман перекладено на 40 мов. Книжка зайняла перше місце у списку бестселерів New York Times 6 квітня 2003 року й протрималася в цьому списку 104 тижні. Фото Рейтер.

«Rolling Stones» йдуть на рекорд

18 лютого може увійти в історію як найбільше гігантське безкоштовне рок-шоу, що проводилося на відкритому повітрі. Цього дня легендарна рок-група «Rolling Stones» збирається дати єдиний безкоштовний концерт на всесвітньо відомому пляжі Копакабани в Ріо-де-Жанейро. Як повідомили організатори концерту, очікується понад півтора мільйона глядачів, які заповнять невеликий простір піщаного пляжу довжиною в 800 метрів. Сцена займатиме 57 метрів завширшки й 22 — у висоту. 17 веж зі звуковою та відеоапаратурою транслюватимуть шоу по всій набережній пляжу. До споруди гігантського помосту вже приступили робітники, повідомляє «Корреспондент.net». Передбачається, що одночасно буде споруджено «мобільний рукав, по якому артисти зможуть пересуватися в центр «залу» для глядачів, де під час вистави буде «друга сцена». Напередодні в нью-йоркському «Madison Square Garden» відбулася прем’єра світового шоу, яким «Rolling Stones» починають чергове світове турне Латинською Америкою.

Табу знято

Пакистан знімає заборону на публічний показ індійських фільмів. Сорок років тому, коли відносини між країнами загострилися через конфлікт у Кашмірі, було заборонено дивитися індійські картини. Легалізація індійського кіно в Пакистані розглядається як знак примирення ворогуючих сторін. Із 1965 року в Пакистані було заборонено кіно, зняте індійськими режисерами або ж за участю індійських акторів, повідомляє «Lenta.ru». Першою індійською стрічкою, показаною в країні після зняття заборони, стане фільм «Сохні й Махівал», романтична історія, знята в 1984 році спільно з узбецькими кінематографістами. Президент Пакистанської асоціації кінопродюсерів, Саєд Різві, висловив надію на швидку появу спільних пакистано-індійських кінопроектів. Відомо, що президент Пакистану Первез Мушарраф є активним шанувальником Боллівудського кінематографа. Піратські копії Боллівудських фільмів розповсюджувалися в Пакистані фактично увесь час дії заборони на індійське кіно. Пакистанці могли дивитися їх без перекладу, оскільки офіційна мова країни — урду — надзвичайно нагадує індійську хінді.

Темношкірий Ісус

На кінофестивалі незалежного кіно «Санденс», який проходить у штаті Юта, буде показано південноафриканський фільм «Син Людський». У цій картині Ісус Христос представлений в образі сучасного африканського революціонера, який мешкає в державі, розореній війнами, повідомляє «Свободаnews.ru». За словами режисера Марка Дорнфорда-Мея, створення образу темношкірого Ісуса Христа загострює увагу на політичному контексті Євангеліє й ставить під питання європейське сприйняття Ісуса Христа як покірного й смиренного Спасителя. У 1968 році на екрани вийшов фільм «Чорний Ісус» з темношкірим американським актором Вуді Строудом у головній ролі. Ця картина була сприйнята як політична декларація, а не тлумачення образу Ісуса Христа.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати