Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

30 червня, 00:00

Свою виставку живопису в галереї «Грифон» київський художник Андрій Пона назвав «Ragtime» і пояснив: «Це відчуття втрати минулого, зібране по дещицях «Щось». Девіз виставки звучить так: «Знову розірваний час і що там...» Живопис Андрія Пони найпростіше визначається як абстракція. Для художника це не стільки шлях і метод, скільки можливий варіант. Андрій Пона володіє щасливим даром брати «своє» там, де він його знаходить. Інколи його живопис — спроба відобразити сон, що вислизає («Бухта», «Вічне місто»), іноді — не допускаючий розшифровки каліграфічний напис («Хитка рівновага»), частіше за все — стан («Вечір в опері», «Прогулянка в самотності»). Художник працює, принаймні зараз, кольором (і фарбою — як фактурою), плямою і лінією. Лаконізм мови означає для Андрія Пони його (мови) чистоту — «Наближаючись до «знаку», обходжу його», повідомляє Оксана ЛАМОНОВА .

У «Артеку» фільми і гроші в дефіциті

Нинішнього року організаторам довелося подолати масу проблем. Фінансових — насамперед. Та й організаційних. Основна з них — дефіцит фільмів. І це при тому, що упорядники неодноразово підкреслювали: огляд в «Артеку» не є фестивалем дитячого кіно. У його програмах беруть участь картини, доступні дитячому сприйняттю. Але і їх набралося порівняно мало: «На жвавому місці» Олексія Сахарова, французько-киргизький фільм Актана Абикаликова «Бешкемпір», «Остання спроба Марії» (режисер Арі Крістінсон, виробництво Норвегія — Ісландія), «Загублений у космосі» (Стівен Хопкінс, США), словенський телесеріал, незмінний для «Артеку» «Єралаш» і «Сьоме кільце чаклунки» Бориса Небієрідзе, творця знаменитої «Роксолани». Появу цього фільму в програмі можна вважати відрадним фактом, оскільки минулого року фестиваль пройшов без участі українських картин, а також без фільмів-казок взагалі. «Кільце чаклунки» покликане ліквідувати цей недолік.

За традицією велике дитяче журі визначить переможців у чотирьох номінаціях: «Найкращий фільм», «Наймудріший», «Найзахоплюючіший» і взагалі — «Най-най...». А от від номінації «Найвеселіший» організатори вирішили відмовитися, оскільки протягом чотирьох фестивалів його володарем ставав «Єралаш» і нічого веселішого в цьогорічній програмі немає.

Отож ставку організатори робитимуть на ретро-кінотеатр «Золота фільмотека» й інші позаконкурсні покази.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати