Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Київ-травневий. Відродження»

Цьогоріч із 29 по 31 травня відомий театральний проєкт буде проведений в онлайн-форматі
27 травня, 19:38
Євген Нищук у виставі «Прекрасний звір у серці»

Свої вистави представлять митці Великобританії, Фінляндії, Чехії, Шотландії, Грузії, Болгарії та України. Закриється форум моновиставою–притчею «Прекрасний звір у серці» Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір`я».

-Травнева краса Києва свого часу акцентувалась Міжнародним театральним Фестивалем міст-побратимів «Київ-травневий». У багатьох залишилися в пам’яті яскраві спогади про зірок світового театру Ані Жирардо, Марселя Марсо, Софіко Чаурелі…, про вистави італійського вуличного театру «Silence Teatro» («Тиша»), «Маскарад» у постановці Римаса Тумінаса, про мистецтво театральних колективів із 40 країн світу, які протягом 10 років приймала столиця України, - зазначає Олексій КУЖЕЛЬНИЙ, президент фестивалю «Київ-травневий. Відродження» , народний артист України, художній керівник театру «Сузір’я». - Усі митці нашої батьківщини сьогодні підставляють своє плече під тягар історичної дії. В Україні, поза її межами наше слово звучить гордо і зично. КАМТМ «Сузір’я» за підтримки Департаменту культури Київської міської державної адміністрації, Київське відділення НСТД України запрошують відзначити День Києва онлайн показом вистав театрів тих країн, які сьогодні наближають наше мирне завтра.

Сподіваємось, що «Київ-травневий. Відродження» стане містком до театрального фестивалю «Міст-рятівників». Першим таку відзнаку згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського отримало польське місто Жешув. І таких міст, які демонструють історичний рівень підтримки України, у світі вже багато і з кожним кроком до нашої перемоги більшатиме.

У прес-конференції, яка відбулась у форматі ZOOM, прийняли участь: Олексій Кужельний - голова Київського місцевого творчого відділення НСТДУ; Ірина Батько-Ступка – директор-розпорядник театру «Сузір’я»; Анатолій Гнатюк – народний артист України, учасник фестивалю, актор у виставі «Украдена краса»; Олена Негреску – режисер; Метью Заєц – художній керівник театру DogStar Theater, актор, режисер, активний організатор підтримки України під час війни 2022 року, м. Единбург, Шотландія, Велика Британія; Людмила Костова – професор, президентка британського відділення асоціації англомовних культурних студій, продюсер, літературознавець, театральний критик; Василь Вальчев – художній керівник і директор драматичного театру «Костянтин Кісімов», Болгарія; Олена Завгородня, художня керівницея, режисерка та актрисв українського театру в Празі «Theatre Yellow & Blue», Чехія; Марія Грунічева, актриса, режисерка театру «Колесо»; Дмитро Дроздовський – науковий співробітник Інституту літератури ім. Тараса Шевченка, член болгарської асоціації анналістів та інші.

Нині можна буде побачити резонансні постановки 7 країн. Всі учасники фестивалю наголошують, що попри повномасштабну війну, розв‘язану рашистськими загарбниками, митці на творчому фронті ведуть свою боротьбу. Організатори «Києва-травневого. Відродження» зазначають, що нове дихання фестивалю дадуть вистави, які впродовж 29 -31 травня можна буде побачити онлайн, а після перемоги театральний форум обов‘язково відбудеться у прекрасній столиці нашої держави – Києві вже наживо.

Нині в афіші представлені такі роботи: «В ОЧІКУВАНІ…N» - вистава українського театру в Празі «Theatre Yellow & Blue».

Колектив, створений за ініціативи Олени Завгородньої, яка є художньою керівницею, режисеркою та актрисою українського театру в Празі «Theatre Yellow & Blue» під керівництвом «Prague Shakespeare Company у партнерстві з «Divadlo Na Pradle». Постановка «В очікувані…N» створена за мотивами п‘єси абсурду «Чекаючи на Ґодо» ірландського письменника Семюеля Бекета, а всі ролі виконують жінки.

Вистава «ЗОНА» створена за п’єсою Павла Ар’є «На початку і наприкінці часів» у виконанні акторів із Гельсінкі.

Це резонансна робота Ігоря Фрея, фінського актора театру і кіно, українця за походженням, активіста «Товариства українців у Фінляндії», художнього керівника та головного режисера відомого у всій Європі «Українського театру Фінляндії». У 2019 р., Польща, Гран-прі Міжнародного театрального фестивалю у Кракові за кращу жіночу роль (актриса Наталя Шевчук за роль Баби Прісі), приз журі за режисуру, приз за краще виконання чоловічої ролі другого плану (актор Геннадій Наумов за роль Вовчика), приз за краще виконання українських пісень.

«ЗАГАРБАЙМО ЗЕМЛЮ!» - вистава митців із Шотландського театру Dogstar .

Енергійна, чітко поставлена режисура Бена Гарісона забезпечує лінію розвитку сюжету. Метью Заєц і Сара Маккарді блискуче розкрили екологічну проблематику комедії. Ян Карлссон і Тобіас Морін без зусиль перемикаються у виставі між серйозними й поважними «спостерігачами» та самовдоволеними хазяями життя, які стають дедалі менш самовдоволеними, коли водорості забирають їхній простір. Гра Ліни Гогнерт особливо вражає – це голос приреченої бабусі: «Коли ми сказали, що хочемо найкращого для дітей, ми мали на увазі наших дітей, а не всіх дітей»…

«КІНЕЦЬ ГРИ» - знакова вистава Національного грузинського театру ім. Шота Руставелі.

Вистава «Кінець гри» поставлена за п’єсою Семюеля Беккета. В інтерпретації знаменитого грузинського режисера-філософа Роберта Стуруа цей твір набуває шекспірівського масштабу, колориту, сили почуттів і градусів емоцій про останні хвилини існування світу. За сюжетом, глобальна катастрофа знищила цивілізацію і живими залишилися лише четверо… Втім, їхній кінець також близький. Як поведуться люди перед смертю, чи приймуть її гідно, чи втратять людську подобу? І що буде далі?

«РІЗДВЯНА ПІСНЯ» - постановка Театру «Баттерфляй», Велика Британія

«Різдвяна пісня» Чарльза Діккенса. Шоу метеликів, яке залучало глядачів до кінця. Знято на zoom та пряму трансляцію на You Tube. Ця аудиторія була з університету Німеччини!

«БОЛГАРИ СТАРОГО ЧАСУ» - вистава драматичного театру «Костянтин Кісімов», Болгарія.

За мотивами «Повісті про те, як посварився Іван Іванович з Іваном Никифоровичем» Миколи Гоголя. «УКРАДЕНА КРАСА» - Театр «Сузір‘я», Україна. Режисер-постановник вистави – Богдан Гнатюк. За сюжетом: вечір у дешевому мотелі не віщував для журналіста Романа нічого цікавого, окрім написання рекламного буклету. Аж доки в номер до нього не постукала перелякана дівчина, яка поселилась у сусідньому номері. Вона випадково стала свідком таємниці – виявляється, у головного магната країни є чимала колекція крадених шедеврів світового живопису. У подальшому ситуація розвивається сенсаційно та небезпечно для кожного з персонажів. Виконавці: народний артист України Анатолій Гнатюк, Ірина Сопіт, народний артист України Володимир Ніколаєнко, заслужений артист України Олексій Паламаренко, Лідія Семесюкі Назар Борушок.

«ПРЕКРАСНИЙ ЗВІР У СЕРЦІ» Закриватиме міжнародний фестиваль «Київ-травневий. Відродження» моновистава театру «Сузір‘я», Україна

Ця постановка-притча режисера Олексія Кужельного розповідає про долю видатного українського поета Миколу Вінграновського. Нагадаємо, вистава «Прекрасний звір у серці» отримала у 2013 році престижну театральну премію «Київську пектораль» у номінації «За кращу камерну виставу», а виконавець головної ролі Євген Нищук – приз «За кращу чоловічу роль».Актор не просто читає, а проживає вірші, що передають поліфонію тем Миколи Вінграновського…

Фото надене театром «Сузір‘я»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати