Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Митці допомагають пораненим військовим

У Національному художньому музеї України відбувся показ документального кіно про творця британського поп-арту Девіда Хокні
30 вересня, 17:47
ОДНА З КАРТИН ПРЕДСТАВНИКА БРИТАНСЬКОГО ПОП-АРТУ ДЕВІДА ХОКНІ «МОДЕЛЬ І НЕЗАВЕРШЕНИЙ АВТОПОРТРЕТ», 1977 р. / ФОТОІЛЮСТРАЦІЮ НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ НХМУ

Акція відбулася в межах благодійного проекту «Леви своїх не полишають». У межах ініціативи уже було проведено безпрограшну лотерею, концерт сучасних українських гуртів, а також постійно відбувається книжкова акція. Цього разу Британська рада долучилася до благодійного проекту, і вже вдруге було здійснено показ фільму з добірки Grierson Documentaries, яка є колекцією документальних фільмів Великобританії, які номінуються на одержання нагороди Grierson Awards, заснованої на честь видатного шотландського документаліста Джона Грієрсона.

Показ стрічки «David Hockney: A Bigger Picture» відбувався мовою оригіналу. Зйомка фільму про одного з ключових творців британського поп-арту Девіда Хокні тривала три роки, в часи зміни стилю й манери письма художника, завершення ним найбільшої своєї пленерної роботи. Організатори розповіли, що для них важливо було демонструвати саме мистецьке документальне кіно, що мало би стосунок до обох організацій-учасників благодійної акції, кожен показ також завершується обговоренням як фільму, так і загалом творчості митця, про якого йшлося.

Проект благодійний і вхід на кінопокази вільний, проте відвідувачам пропонують залишити для військових зони АТО листи, листівки, дитячі малюнки, а також зробити грошові пожертви. Музей регулярно звітує про зібрані кошти на сайті, зазначаючи, що 30% суми йдуть на благодійний рахунок Українського центру розвитку музейної справи для подальшого надання допомоги постраждалим музеям у зоні бойових дій, а 70% — спрямовують на лікування й реабілітацію військових.

— Ми сконтактували з «Волонтерською сотнею» і частину коштів передаємо безпосередньо на рахунок цієї організації, — розповіла співорганізатор кінопоказів, помічник генерального директора музею Катерина БУСОЛ. — Решта йде на потреби конкретних постраждалих, якщо наші благодійні внески можуть покрити потрібну їм суму, наприклад на протезування. Нещодавно також організовували благодійний пленер, коли діти малювали картини на полотнах і картоні. Ми подумали про те, що паперові картини не можна поставити, якщо чоловік, наприклад, поки що не може вставати й ходити, він міг би просто підняти очі й побачити малюнок. Роботи на картоні й полотні з підрамниками ми передали у відділення нейрохірургії воєнного госпіталю.

Благодійні покази фільмів є доволі успішними серед відвідувачів, тому триватимуть у жовтні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати