Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наслідувачі співака і патріота

Конкурс молодих вокалістів імені Василя Сліпака назвав переможців
26 грудня, 11:39

У Львові вдруге відбувся конкурс і від цього року вже як міжнародний. Його ініціатором й організатором є Львівська національна філармонія у співпраці з департаментом культури, національностей і релігії Львівської ОДА, Фундацією Василя Сліпака, з музичними навчальними і творчими закладами. Фінансову підтримку надають Львівська ОДА і Львівська обласна рада. До конкурсу долучились меценати, друзі й колеги з України,США,  Канади,Франції (адже Василь Сліпак жив і працював у Парижі майже 20 років), а також мистецькі колективи, серед яких Український хор «Думка» (м. Нью-Йорк), Українська капела бандуристів імені Тараса Шевченка (м. Детройт), Український чоловічий хор «Прометей» (м. Філадельфія), Хор Аксіос і Український чоловічий хор міста Едмонтона. Надзвичайно важливим для конкурсу стало те, що він проходив цьогоріч під патронатом Президента України. Сподіваємось, це стане першою ластівкою в підтримці Президентом знакових подій професійної музичної культури.

52 молодих співака  з України, Польщі, Китаю, Австрії, котрі змагались у різних вокальних номінаціях у двох вікових категоріях (16-21 р. та 22-30 р.), оцінювало міжнародне журі, яке очолила солістка Польської Королівської Опери, професорка Університету музики імені Ф. Шопена Ольга Пасічник. Більшість конкурсантів представляли Україну.

Неодноразово доводиться чути, що нинішній світ збіднюється на красиві голоси, що світове вокальне мистецтво поповнюється за рахунок українських співаків. Конкурс ще раз підтвердив ці «чутки». Майже всі конкурсанти приваблювали, передусім, красою голосу. З 16 переможців зарубіжних конкурсантів виявилося двоє – лауреат третьої премії, чудовий тенор Пьотр Каліна (Польща) та дипломант з гарним потужним тенором Лю Тао (Китай).

Володаркою Гран-прі стала студентка Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка Інна Федорій, яка вразила володінням яскравого колоратурного голосу. Для Інни – це вже не перша перемога у вокальних змаганнях. Колоратурним відкриттям конкурсу є Ірина Ващенко, якій вдалося на концертній сцені створити переконливі образи своїх оперних героїнь (ІІІ премія у другій віковій категорії). Два розкішні баритони – студенти Національної музичної академії України Роман Перевертун (ІІ премія) і Максим Назаренко (І премія) – підкорили культурою співу і, не по роках, майстерністю вокалу. Ще одна друга премія дісталась студенту Київської муніципальної академії музики імені Р.М. Глієра Георгію Вешапідзе, котрий підтвердив свій талант артистизмом і володінням чудового баритону. Дипломом журі відзначило також Мар’яну Берез як – володарку гарного мецо-сопрано. Особливу увагу привернули талановиті конкурсанти І вікової категорії, які дають надію на «світле майбутнє» вокального мистецтва. Ось вони:володар першої премії Даніель Семсічко, лауреатки другої премії Теона Тодуа та Анатолій Конопляник, лауреатки третьої премії Анжеліка Бондарчук, Ольга Мельничук і дипломантки Дар’я Акулова,Анастасія Саварина, Ангеліна Трушевська.

Будь-яке виконавське змагання привабливе, насамперед, не тільки званням переможця, а й можливістю бути почутим і отримати шанс на майбутню сценічну кар’єру. Колись Василю Сліпаку після конкурсу у Франції теж був даний шанс розпочати творчий шлях, який й привів його до світової слави. Ось таких бонусів конкурс у Львові, який до того ж припав на день св. Миколая, надав молодим співакам казково багато. Всі 16 фіналістів одержали запрошення співати на провідних концертних сценах України, Франції й Швейцарії. Неперевершеним проектом назвали під час урочистих нагороджень запрошення ректора Національної музичної академії України Максима Тимошенка виступити п’ятьом лауреатам з Президентським оркестром України на щорічному концерті у Великому залі, яке носить ім’я Героя України Василя Сліпак, в день його народження – 20-го грудня 2020-го. Ще четверо переможців матимуть концерти в НМАУ впродовж наступного року. Адже провідний музичний навчальний заклад України теж співпрацює з конкурсом, як і Національна спілка композиторів України, яка надала можливість двом переможцям взяти участь у Міжнародному музичному фестивалі «Київ Музик Фест 2020».

Знаменно, що Спілка композиторів України, як й інші творчі об’єднання, надавали свої відзнаки за краще виконання оперної та вокальної музики українських композиторів і народних пісень. До речі, виконання солоспівів західно-українських авторів входило до обов’язкової програми (із  запропонованого списку з 30 авторів)!

Свої концертні сертифікати запропонували Міжнародна Музична Академія ІМА Virtuosos Coloratura Opera Lab і Вокальна формація «Пікардійська терція». Особливим дарунком стало особисте запрошення відомого швейцарського музиканта, давнього друга української культури, диригента і видавця Сімона Камартіна виступити з трьома концертами у Швейцарії. Цієї честі удостоївся Георгій Вешапідзе. Можливо, найбільш почесний приз отримала володарка Гран-прі Інна Федорій. Рідний брат Василя Орест Сліпак вручив їй спеціальну нагороду «Від родини Василя Сліпака» –участь у міжнародному проекті «Опера-Гала» спільно з камерним оркестром «Нова Європа» під орудою Ніколаса Крауза у Парижі 14 травня 2020 році.

Відтак, конкурс став вражаючою музичною присвятою пам’яті Василя Сліпака в його рідному місті. Окрім конкурсних змагань, молоді співаки мали можливість взяти участь у майстер-класах, відвідати творчі лабораторії та мистецькі зустрічі з членами міжнародного журі – відомими музикантами, педагогами і режисерами, побачити фільм про Василя Сліпака «МІФ», послухати концерт симфонічної музики під орудою Сімона Камартіна.

Символічним було відкриття конкурсу оперою «Адкід» Дмитра Бортнянського. Адже саме завдяки Василю Сліпаку 20 років тому Європа і світ дізнались про «українського Моцарта» Дмитра Бортнянського. Саме він зацікавив французького музиканта Жана Лоре розповіддю про композитора та оперу «Алкід» і поділився своєю мрію записати твір на компакт-диск. Василь власноруч переписав партитуру і надіслав у Париж. Захопившись цим проектом,  Жан Лорев березні 1998 року у церкві св. Урсули записав оперу з українськими та французькими музикантами, здійснивши мрію Василя Сліпака!Про це розповіла чудова виставка-спогад, присвячена 20-річчю першої презентації опери «Алкід» у Європі, яка експонувала в фойє Львівської філармонії документи, листи, рукопис Василя партитури опери, а також макет майбутнього пам’ятника Василю Сліпаку в київському сквері, що носитиме його ім’я.

Фінал конкурсу та гала-концерт відбувалися 20-го грудня – в день народження Василя Сліпака, якому мало було б виповнитися 45. Можливо саме тому спів  талановитої молоді у переповненому залі Львівської філармонії став світлою поминальною літургією. Особисто мене вразили слова Інни Федорів: «Вокалісти часто жертвують заради своєї кар’єри всім, а Василь Сліпак пожертвував кар’єрою, собою, своїм життям заради України».

Один з членів журі конкурсу, німецький оперний режисер Аксель Кресіну своїй промові наголосив на тому, що політика і культура між собою тісно пов’язані та навів приклад з виступу відомого співака, котрий вийшов на авансцену і звернувся словами свого оперного героя, закликаючи до об’єднання заради свободи. При цьому Аксель додав, що в наш час співак Василь Сліпак теж вийшов би на край оперної сцени із закликом об’єднатися заради збереження своєї країни і світу.

PS. Рівно через півроку – 19 червня має стартувати вже ІУ Відкритий музичний Маратон пам’яті співака-воїна Василя Сліпака. «Збережімо світ» – саме такий смисл нестиме музичний міст, який об’єднає різні країни світу.

Фото: The Wassyl Slipak Young Vocalists Competition

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати