Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ритм монолітності

У Львові відбувся міжнародний фестиваль українського танцю та культури
13 серпня, 16:57

З 10 по 13 серпня місто Лева фестивалило. Третій International Ukrainian Dance & Culture Festival змусив жителів заокеанського континенту покинути на кілька днів усе і гайнути в історичне місто України.

З-ЗА ОКЕАНУ

Завдяки існуванню в Америці потужних осередків української діаспори, у Сполучених Штатах і Канаді українські народні танці є добре відомими і досить популярними. Не в дивовижу, що гопак, козачок витанцьовують нащадки українців в Америці, однак приємно, що навіть корінні американці цікавляться різними видами нашого народного танцю.

Відтак ось уже втретє українська спільнота «Ukrainian Dance World», об’єднавшись із потужною канадською компанією «Cobblestone Freeway», а також за підтримки українських компаній «Чудо-Тур» та «Next Stop Ukraine» організовує кількаденні виступи зірок танцю на українських  теренах.

ВІДРОЩЕНІ ГІЛОЧКИ

Учасниками фестивалю стали колективи як і зовсім модернові, так і маститі, злагоджені роками, зі своєю історією та непересічними біографіями засновників. «Ukrainian Dnipro Ensemble of Edmonton», або ж простіше – хор «Дніпро» – це канадський колектив із локацією в Едмонтоні. Заснований у 1953 році українцем Романом Солтикевичем, який у ХХ ст. емігрував до Канади і в штаті Альберта займався просвітою.

Колектив «Tavria Ukrainian Folk Dance Ensemble» також канадський. Його досвід виступів – понад 35 років. Гурт віртуозів щороку розширює видовищні терени, а відтак українськими танками насолоджуються штати Північної Америки. У програмі колективу фольклорні танці Гуцульщини, Буковини, Закарпаття, Лемківщини, Волині та Центральної України.

«Verba Ukrainian Dance Company», за словами самих учасників, має на меті не просто поширювати, а зберігати атмосферу середовища, «за допомогою танцю символічно виростити нові гілки, які пам’ятають прадавні корені». «Verba» створена у 2011 році. «Відтоді репертуар «Верби» ріс, як дерево, поєднуючи силу і благодать. Саме це і захоплює нашу аудиторію, бо магічність і захват у символічному сенсі самого дерева», – розповідають танцюристи.

«Selo Ukrainian Dancers» засноване у минулому столітті. Ще у 1986 році українські танцюристи, зібравшись з усіх усюд канадської провінції Манітоба, аби збагачувати свій культурний досвід, заснували осередок у селі Анола.  Відтак постало спершу «Anola Ukrainian Dancers», а потім «Selo…»

АМЕРИКАНЦІ З ГОПАКОМ

Цікаво, що більша частина учасників – колективи із назвами, в основі яких українські народні символи. І хоча помітну частину груп складають або американці, які вже майже нічого не пам’ятають про своїх чи то вуйків, чи то бабунь із Західної України, або й зовсім далекі від українського контексту, про символи цієї землі і їх значення вони знають. Впродовж кількох днів гопакували й хороводили такі американські колективи, як-от: «Sopilka Ukrainian Dance School» (Канада), «Rushnychok Ukrainian Folk Dance Association», «Leleka Ukrainian Dance Ensemble», «Kvitka Ukrainian School of Dance», «Boyan on Tour», «Bratstva Studios Ukrainian Dance».

До американських колег доєдналися й українці: Волинський народний хор та Буковинський ансамбль пісні і танцю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати