Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стихія... натюрмортів

18 вересня, 17:12
ФОТО АВТОРА

У столичній галереї «Триптих АРТ» представлено ліногравюри Олесі Джураєвої. Свій вернісаж київська художниця назвала Still life. Привабливою рисою робіт Олесі Джураєвої є те, що кожен із предметів на її ліногравюрах подано так, що відчувається, як саме побачили б його в реальному житті. Адже ми далеко не завжди скеровуємо свій погляд на предмет у цілому, а найчастіше охоплюємо лише його частину (кружки, бокали, друкарські машинки, музичні інструменти)...

Художниця фільтрує кожний образ, а глядач відчайдушно радіє, коли натрапляє на справжні чудеса. За влучним висловом Борхеса, «в кожній краплі води відбивається всесвіт». Ця думка дуже співзвучна естетичному кредо Джураєвої. Випадковий погляд на предмет стає дедалі ретельнішим, і потім свідомість сама «домислює» просторовий контекст. Назва її експозиції — «Застигле життя». Але тут не йдеться про статику. Застиглим є уважний погляд художниці, щоразу скерований на різні предмети з повсякденного оточення. Цей погляд завжди уважний, доброзичливий і не позбавлений гумору.

Простір майстрині — це, найперше, простір житла. Затишного, обжитого, такого, що зберігає пам’ять про попередні покоління. Саме тому в її роботах струменить щира теплота душі, яку одразу «пеленгує» глядач. Олеся Джураєва — уродженка Душанбе. Нині за плечима цієї молодої художниці — близько сорока виставок. Важливою віхою її становлення було стажування в майстерні Оксани Стратійчук. Відтоді Джураєва остаточно закохалася в техніку ліногравюри — дуже важку й трудомістку. Вона полюбляє образи, пов’язані з музикою. Деякі з її гравюр виконано на упаковочному картоні. Представлені у галереї «Триптих АРТ» роботи створено протягом останніх трьох років. Експозицію можна подивитися до 24 вересня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати