Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Театральний «розвідник»

1 липня Валерій Гайдабура відзначатиме ювілей
30 червня, 13:50

Валерій Михайлович — людина театру, впродовж багатьох років він, як «пчілка» невтомно працює і знаходить дуже цікаві, часто маловідомі факти про українських митців сцени, яких розкидало по різних світах. А розпочалася ця кропітка робота, яку Гайдабура називає «коханням на все життя» ще у далекому 1962 році, коли він розпочав працювати  завідуючим літературною частиною Запорізького театру. Нині Валерій Михайлович — автор численних публікацій у ЗМІ та монографій.

Він доктор мистецтвознавства, член-кореспондент Академії мистецтв України, заступник генерального директора з творчих питань Національного академічного драматичного театру ім.І.Франка.

Пріоритетним напрямком науково-дослідницької роботи В. М.Гайдабури є вивчення історії театрального мистецтва в Україні періоду німецько-фашистської окупації та в українській діаспорі на території Німеччини, Франції, США, Канади, Австралії. Він є автором таких книжок, як «Запорізький театр імені М. Щорса» (1979), «Володимир Грипич» (1984), «Єлизавета Хуторна», «Театр, захований в архівах», «Театр між Гітлером і Сталіним», «Летючий корабель Лідії Крушельницької», «Театральні автографи часу», «А що тато робить в театрі?», «Театр, розвіяний по світу», «Заграва» — український театр Канади» (у співавторстві) та інші.

Однією з вершин дослідницької роботи Валерія Михайловича є монографія «Театр, захований в архівах». Сценічне мистецтво в Україні періоду німецько-фашистської окупації (1941—1944 рр.), котра одержала високу оцінку в Україні та зарубіжжі. Про феномен сцени, зірок повоєнної пори і про митців діаспори автор пише у цікавій формі есе. До речі, до свого ювілею Валерій Михайлович зробив подарунок шанувальникам театрального мистецтва — здав до друку у «Видавничий дім Києво-Могилянська академія» нову книжку. Його героїнею  стала Ганна Іванівна Борисоглібська — видатна актриса національного кону, вихованка Марка Кропивницького, партнерка зірок — від братів Тобілевичів до Марії Заньковецької, 150-річчя від дня її народження майстрині сцени будемо відзначати у січні наступного року. Монографія називається «Ганна Борисоглібська — корифей сцени соборної України. Доля і недоля (1868—1939)».

Великою заслугою В.М. Гайдабури є копітка редакторська робота над книжками «Франківці» та «Сергій Данченко». Свій талант дослідника і аналітика сценічного мистецтва він віддає сповна, написавши багато наукових розвідок про творчість видатних митців, а також практику театру української діаспори. До речі, колектив Українського драматичного театру «Заграва» (Торонто, Канада) надіслав поздоровлення ювіляру, в якому повідомив, що Валерій Михайлович нагороджений престижною Премією Валер’яна Ревуцького (визначний театральний критик, театрознавець, педагог) «За лідерство у вивчені історії українського театру і світу діаспори».

«День» приєднується до всіх теплих поздоровлень. Бажаємо Валерію Михайловичу міцного здоров’я та сили, аби продовжувати нелегку, але таку потрібну справу, як дослідження сучасного українського театру.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати