Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Найголовніше в журналістиці – відстоювати свою позицію»

Ведуча телеканалу «Еспресо ТБ», блогер Мирослава Барчук поспілкувалася з учасниками Літньої школи «Дня» про відповідальність медійників
21 липня, 16:35

Третій навчальний тиждень Літньої школи журналістики газети «День» підходить до завершення. П`ятниця розпочалася для студентів з важливої розмови з Мирославою Барчук. У своєму короткому вступному слові пані Мирослава зачепила питання загрози «морального нейтралітету та етичної амбівалентності суспільства», звернула увагу на вагомість негативного впливу, який чинить страх відстоювання позицій і захисту власних цінностей на сучасну журналістику.

Також пані Мирослава прокоментувала проблему дефіциту компетентних спеціалістів, які співпрацюють зі ЗМІ, та відповіла на запитання студентів Літньої школи, зокрема, щодо інформаційного позиціонування України у світі, виходу соціальних мереж на новий рівень та багато іншого.

«Давати майданчики ворогу – це не є лібералізм, це не журналістські стандарти», – підкреслила пані Мирослава.

ВРАЖЕННЯ

«ПРО ВТРАТУ БАЛАНСУ»

Любов РИБАЛКО, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова:

– Мирослава Барчук почала зустріч із пророцтва Шевченко, щодо гібридної інформаційної війни. До речі, ці слова можна побачити на одній із перших шпальт газети «День», яка завжди є перед нашими очима в конференц-залі редакції.

«…Як Україну злії люде

Присплять, лукаві, і в огні

Її, окраденую, збудять…

Ох, не однаково мені.»

Також телеведуча торкнулася теми відповідальності журналістів за те, що відбувається в країні, адже сталося це, на її думку через втрату балансу між державною і антидержавною позицією. Пані Мирослава зазначила 4 загрози, які постають перед ЗМІ сьогодні, перша з яких є моральний нейтралітет. «Зло – це відсутність відстоювання добра», – зауважила Мирослава. А найважливішою рисою журналістів у майбутньому буде відтворення своєї позиції. Отже, для того, що ця позиція була індивідуальною та чіткою, необхідно протягом всього життя займатися самоосвітою, вважає телеведуча.

«ПРО ЧОТИРИ ЗАГРОЗИ»

Каріна ХАЧАТАР`ЯН, Сумський державний університет:

– Пані Мирослава окреслила чотири головні загрози для української журналістики. Основним журналістським стандартом телеведуча вважає баланс думок та точок зору, вона навела приклади із власного досвіду. «Я хочу, щоб ви не стали людьми, які підносять патрони ворогу в цій інформаційній війні», – сказала пані Мирослава. Цікаво було почути думку медійниці стосовно інформаційного мотлоху та очищення від нього. Мирослава Барчук прокоментувала конкуренцію серед телевізійних інформаційних мовників, яких дуже багато з'явилось особливо після Революції Гідності, визначила перспективи їх розвитку в Україні та майбутнє загалом.

Мирослава Барчук висловила свою чітку позицію й ґрунтовно відповіла на всі запитання «літньошколярів». Більше було б таких журналістів – українська журналістика була б у надійних руках.

«ПРО МОВУ НЕНАВИСТІ»

Юлія КАРМАНСЬКА, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки:

– Вона сильна, впевнена і має свою позицію. Це привертає увагу, захоплює, її хочеться слухати. Завжди цікаво почути думку людини, яка має величезний досвід у журналістській діяльності, а це саме той випадок. Мирослава Барчук не боїться різко висловлюватись про мову ненависті та корисних ідіотів. Особливо мені сподобались думки ведучої про стандарти журналістики.

«Не можна правду балансувати брехнею», - сказала телеведуча про висвітлення рівноваги думок сторін України та Росії у розмові про війну на сході. І я з нею погоджуюсь. Мені подобається її вміння висловлювати свої думки, твердо стояти на своєму та вміння не зраджувати своїм принципам. Такими людьми я захоплюватимусь завжди.

«ПРО ВАЖЛИВІСТЬ АНАЛІЗУ»

Олександр САВЧЕНКО, старший лейтенант Збройних сил України:

– Мирослава Барчук, маючи досвід роботи у журналістиці аж з 1998 року, захоплює своєю свідомістю і глибоким розумінням загроз, які вплинули і продовжують впливати на проблеми та ситуацію в Україні. Як вона наголосила: «Головне – аналізувати і мати власну позицію».  Це дуже важливо.

Нагадаємо, що Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати