Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ця історія має бути на слуху»

Студія з Луцька знімає документальний фільм про Ніну Москаленко
23 грудня, 09:30
СЕРГІЙ ШАРАЄВСЬКИЙ

Історія рейдерського захоплення будинку пересічної київської вчительки уже відома всій Україні (нагадаємо, «День» писав про неї в № 115-116 від 5-6 липня 2013 року). Чи змінить ще один фільм ситуацію? Про це — розмова з директором студії «Правда PRO» Сергієм ШАРАЄВСЬКИМ.

— Фільм про Ніну Москаленко — вже не перше журналістське розслідування, яке проводить наша студія, — каже він. — Із сюжетів про шкоду алкоголю чи наркотиків ми тільки починали, бо наша студія офіційно була створена свого часу при Волинському обласному благодійному фонді «Переображення». У 2004-2005 роках ми втрьох — я, Юрій Ребрик та Дмитро Шевчук — створили фільм для молоді «Правда про наркотики», який переміг у двох кіноконкурсах. Потім були «Правда про куріння» і «Правда про СНІД».

Наша студія має назву «Правда PRO», і саме правду про ту чи іншу ситуацію ми й прагнемо донести людям. Нас попросили зробити цей фільм громадські діячі, котрі не бажають наразі поставити свої імена в титрах. Ці люди перейнялися ситуацією, в якій опинилася проста українська вчителька, бо в неї може потрапити будь-хто з пересічних громадян. Ми вже спілкувалися з Ніною Москаленко, зробили кілька записів. Вона абсолютно не проти, щоби її драматична історія набула ще й такого кіновтілення. А ми, власне, проводимо далеко не перше журналістське розслідування. Кілька сюжетів зняли в Одеській області. Про дерибан землі в курортній зоні Затока, про неякісну питну воду в одному з містечок цієї області, про проблеми одного заводу, який також роздерибанили... Найскладнішим було спілкування з людьми, бо нині вони ніби охоплені тотальним страхом. Тому нам значно легше працювати з Ніною Москаленко, котра не боїться говорити про свою біду. І вчить цієї небоязні інших.

Чи вірите ви, що ваш документальний фільм змінить ситуацію, в якій опинилась ця мужня жінка?

— Працюючи над фільмом «Вчителька на мільйон», ми зрозуміли одну важливу річ. Доки ця історія буде на слуху — доти ті, хто її затіяв, не зможуть покінчити зі своєю неправедною справою. Принаймні ми їм таки завадимо, завадимо розголосом, громадським осудженням. Адже свавілля дуже вражає, цей «беспредєл», коли комусь захотілося й він вирішив стерти дім з лиця землі... Понівечити людські долі, знехтувати думкою громади... Доки ця історія буде на устах, доти у Москаленко та всіх нас буде надія, що зло все-таки не переможе.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати