Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що це за «обережність»?

Парламент не наділив Нацраду правом забороняти трансляцію іноземних телерадіопрограм
05 вересня, 11:53

Верховна Рада України 2 вересня провалила голосування за проект закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо встановлення процедури тимчасового обмеження трансляції та ретрансляції на території України програм телерадіоорганізацій, які не підпадають під юрисдикцію України (№4297а). За законопроект проголосувало лише 200 народних депутатів із 264, зареєстрованих у сесійній залі. Цього ж дня депутати не підтримали в першому читанні загалом законопроект №4263а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав». За це рішення проголосували лише 195 парламентарів.

Запропоновані нові законодавчі зміни, зокрема, передбачали надати Національній раді з питань телебачення і радіомовлення право власним рішенням тимчасово забороняти ретрансляцію телерадіопрограм, первісна трансляція яких здійснюється з території інших країн у разі, якщо вони містять заклики до насильницької зміни конституційного ладу, розв’язування війни, пропаганду будь-якого виду нетерпимості, або інформацію, яка не відповідає Закону України «Про захист суспільної моралі» строком до трьох місяців; нормативно врегульовувати механізм обмеження ретрансляції таких телепрограм, зокрема можливість звернення до регуляторного органу країни, під юрисдикцію якої підпадає телепрограма щодо встановлених порушень.

Автор запропонованих змін до Закону «Про телебачення і радіомовлення» — народний депутат Микола Княжицький зауважив: позитивне голосування депутатів дозволило б відключати телеканали на 30 днів до відповідного рішення суду. «Ви бачите, що зараз відбувається в українському інформаційному просторі. МВС спільно з Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення звертаються до суду та припиняють в Україні мовлення телеканалів, що закликають до війни. Ці процеси вже йдуть. Важливо дати Нацраді права, які не дозволять зловживати цим процесом», — наголосив Микола Княжицький.

«Дійсно, нові законодавчі зміни передовсім передбачали розширення повноважень Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України, де чітко вказано право регуляторного органу звертатися з позовом до судових органів для заборони російських каналів, і право їм самим приймати такі заборони на тимчасовий термін, — прокоментувала «Дню» медіа-юрист Тетяна КОТЮЖИНСЬКА. — Тимчасова заборона на певні канали існує в багатьох країнах, як правило, терміном від трьох до шести місяців. Ця заборона накладається державним регуляторним органом, а потім цей же орган подає на порушника до суду. Утім, неприйняття змін до медійних законів для нас не є катастрофічним. Треба відверто сказати, що ці законопроекти розробляли після рішення РНБО під час анексії Росією Криму, і сьогодні вони потребують актуальних доопрацювань. Крім того, треба, щоб Україна такими законами не перетворилися у тоталітарну та диктаторську державу. Суттєво розширювати повноваження державного регулятора може призвести до закриття всіх підряд небажаних каналів. Гадаю, що депутати цього разу продемонстрували обережність, не підтримавши ці законодавчі зміни».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати