Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сміттєві люди»

У серпні на одеських Потьомкінських сходах розташуються роботи німецького художника Ха Шульта
06 серпня, 00:00

Проект німецького художника-провокатора Ха Шульта під назвою «Trash people» («Сміттєві люди») можна було побачити в одеському Арт-центрі. Виставка покликана привернути увагу громадськості до проблем екології та утилізації сміття.

— Ми живемо на сміттєвій планеті Земля, виробляємо сміття і самі є сміттям. Мої скульптури — це наш загальний портрет, — розповів про свій проект Ха ШУЛЬТ.

Творець армії «трешевих людей» презентував свій проект у римському Колізеї (2007 р.), Парижі (1999 р.), Москві (1999 р.), Китаї — біля Великої Китайської стіни (2001 р.), Брюсселі (2005 р.), Кельні (2006 р.), Барселоні (2007 р.), Каїрі (2002 р.) та Нью-Йорку (2008 р.).

В Одесі поки що представлено лише чотири експонати. Але вже в серпні «сміттєві люди» в більшій кількості розташтуються на Потьомкінських сходах. Там буде представлений масштабний перформанс. Враховуючи той факт, що сміттєва тема є для Одеси темою політичною, поповзли чутки про те, що німецького художника «замовив» один із кандидатів у мери. Проте організатори одеського проекту «Trash people» говорять, що з політикою ця акція не має нічого спільного. Тим паче, що репутація самого Шульта ніколи не дозволяла робити таких припущень.

— Основна мета проекту — відкрити людям очі на реальність і показати їм, що вони живуть у епоху сміття: люди виробляють величезну кількість сміття, і самі з часом стають сміттям, — говорить Ха Шульт. — Ці роботи символізують сучасне людство, яке забруднює нашу планету.

Німецький художник і скульптор Ха Шульт народився 1939 року. Його роботи експонувалися на багатьох міжнародних виставках і зберігаються в колекціях різних музеїв, а також у приватних зібраннях світу. Він запровадив у лексикон сучасного мистецтва такі поняття, як «виробник» і «біокінетика». Зі своєю дружиною Ельке Коска художник живе й працює в ательє, розташованому під одним із кельнських мостів, або ж у приміщенні свого Музею акціоністського мистецтва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати