Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Занурення у мистецтво

Українські музеї вперше долучаться до світової акції Slow Art Day, спрямованої на вдумливе споглядання художніх творів
13 квітня, 12:35
«РУКА ПІДТРИМКИ» (Фотовиставка «Дня»-2017) / ФОТО ОЛЕКСАНДРА ЗУБКА

Американець Філ Террі одного разу запитав себе: що станеться, якщо люди замість кілька секундного погляду на кожен елемент музейної експозиції повільно розглядатимуть лише кілька? Влітку 2008 року чоловік спробував уважно роздивитися кілька картин у Єврейському центрі Нью-Йорка. Наступного року Філ запросив кількох людей приєднатися до нього у Музеї сучасного мистецтва. Обидва експерименти були успішними. Захоплені відгуки надихнули Філа організувати ще один тест — цього разу у 16 музеях США, Канади та Європи. Так День неспішного мистецтва (Slow Art Day) став щорічною глобальною подією. Україна вперше долучиться до неї 14 квітня.

СИЛА СПОВІЛЬНЕННЯ

Місія Дня неспішного мистецтва проста: допомогти людям сприймати мистецтво вдумливо та захоплено. Дизайн виставки не настільки важливий. Головне у цій події — сила «повільного погляду». Відвідувачі музеїв пробують сприймати мистецтво без бекграунду та пояснень, самостійно розшифровувати його значення.

Охочі реєструються на сайтах чи через адміністраторів обраних музеїв, потім приходять туди у визначений день та час. Протягом години споглядають запропоновані експонати — на кожен припадає приблизно по 10 хвилин.


«ВІДКРИЙТЕ ОЧІ» (Фотовиставка «Дня»-2012) / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «ДЕНЬ»

Деякі установи роблять вхід безкоштовним, а деякі знижують ціну. Музейники також самостійно обирають експонати для акції. Господарі можуть залишити гостей наодинці з експозицією, а можуть влаштувати обговорення наприкінці сеансу чи окремо біля кожного елементу. За даними сайту slowartday.com, з моменту офіційного запуску у 2010 році День неспішного мистецтва відбувся у 700 локаціях на усіх континентах включно з Антарктидою. Цього року заявлено 204 учасники, але їх значно більше, бо не всі реєструються на офіційному сайті.

ВДУМЛИВА ПЛАНЕТА

Найбільше музеїв-учасників акції у США. Серед міст лідерами є Новий Орлеан (9 музеїв), Нью-Йорк, Турку, Торонто та Вашингтон (4 музеї). Що ж там можна побачити?

Наприклад, Художній музей Турку дозволить без поспіху роздивитися роботи Рут Брюк та Хейні Ахо протягом чотирьох годин без жодної плати та реєстрацій. А у галереї Groeten van Marc (Амстердам) ці ж чотири години розподілять порівну між доробками чотирьох художників.

У Сан-Пауло художник Енріке Вієйра Фільу запросить невелику групу відвідувачів до своєї майстерні та дозволить їм самим обрати роботи для неспішного споглядання. Парк скульптур NIROX (Південна Африка) запрошує на прогулянку, під час якої відвідувачів навчатимуть спеціальним методикам концентрації та ведення діалогу. Музей мистецтв Філадельфії (США) поєднає споглядання картин та їхнє обговорення із груповою медитацією.

Свого часу два мільйони пасажирів виїхало із бельгійського Антверпена на кораблях компанії Red Star Line, яка дала назву музею. Тож у День неспішного мистецтва глядачі уважніше придивляться до бельгійських мігрантів на картинах Ежена Лаермансеа та Луїса ван Енгелена.


«ПАНЯНКИ» (Фотовиставка «Дня»-2014) / ФОТО ЮРІЯ ДЯЧИШИНА

Більшість музеїв все ж воліє тримати свій «лайн-ап» у таємниці. Тож будьте готові до сюрпризів, але не полінуйтеся уточнити на сайтах музеїв організаційні деталі. Те ж саме стосується і українських музеїв, які долучилися до Дня неспішного мистецтва.

— У Національному художньому музеї України ще три роки тому відбувся захід, коли відвідувачів просили найдовше зупинитися біля окремих творів, а свої думки про них вербалізувати на папері. Цього року вперше захід відбудеться одночасно у 35 музеях — для цього просто була потрібна чиясь ініціатива, яка нагадає про цей день усім музеям, — каже Софія РЯБЧУК, ініціаторка Дня неспішного мистецтва в Україні. До організації долучився і Український центр розвитку музейної справи.

УКРАЇНСЬКЕ МЕНЮ

У жителів столиці та туристів у суботу буде важкий вибір, адже переважна більшість учасників — саме з Києва. Перший заявлений експонат у Національного музею історії України — музична скриня фірми Troll&Baker, а у Музею історії Києва — графічне зображення давнього Києва XVII століття. Національний художній музей України дозволив потенційним візитерам обрати п’ятірку картин в опитуванні на Facebook.

Музеї Михайла Грушевського та Тараса Шевченка пропонують відвідувачам познайомитися ближче з... Катериною. Точніше, з жінками, які носили це ім’я, — героїнею найвідомішої картини Шевченка та донькою Грушевського, портрет якої написав до її трьохлітнього ювілею Іван Труш.

Національний музей «Чорнобиль» представить експозицію із творів закордонних художників, які перейнялися темою Чорнобильської катастрофи. Музей Ханенків проведе вдумливу екскурсію для невеликої групи за попередньою реєстрацією, а Музей сновидінь розділить свій простір на активну та споглядальну зони, щоб усім відвідувачам було комфортно.

До акції долучилися і музеї з 12 областей. Наприклад, художній музей Луцька познайомить із Хусепе де Ріберою та його твором «Святий Ієронім» 1644 року. Херсонський художній музей запропонує як академічні пейзажі ХІХ століття, так і зразки авангарду ХХ століття. Херсонський обласний краєзнавчий музей покаже відвідувачам оригінали народної картини «Козак Мамай» та твору Федора Алексєєва «Вид Херсона» (1797 рік), а також копію скульптури імператора Юлія Цезаря.

Національний музей у Львові ім. Шептицького під час Slow Art Day зосередиться на релігійній тематиці. Відділ українського мистецтва кінця ХІІ—ХІХ століть покаже ікони та «воздух-плащаницю», а також види Львова на літографіях Карла Ауера. Відділ мистецтва ХХ століття продемонструє натюрморт із «дрібниць» від Карла Звіринського, «Тайну вечерю» від Михайла Бойчука тощо. Львівська галерея мистецтв запрошує оглянути дивом врятовані скульптури Йоана-Георга Пінзеля та триптих «Гуцульська мадонна» львівського модерніста Казимира Сіхульського.

Софія Рябчук каже: «Сьогодні масово у всіх країнах люди звертаються до поняття «mindfulness», осмисленості, споглядальності.  Це вміння відчути даний момент і себе у ньому. Його гаслом є «менше означає більше». А це дуже тісно перетинається з умінням зануритися в себе через мистецтво. Художній твір — це ідея, подана образно. Її можна по-різному відчитувати, шукати власне розуміння і щось важливе для себе. Для цього потрібен час. Практики кажуть, що тривале занурення не втомлює так, як швидкісний забіг по музею, а навпаки — додає сил».

Тож шукайте повний список українських локацій на сторінці заходу у Facebook, фокусуйтеся на моменті та насолоджуйтеся мистецтвом!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати