Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Суспільство в дії

Влада своїми руками створює передреволюційну ситуацію
26 листопада, 00:00
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Учора погода сприяла мітингувальникам. На відміну від попередніх двох днів, коли постійно йшов дощ, у четвер підприємців на Майдані Незалежності, як і в понеділок, зібралося близько десяти тисяч. Утім, це була не єдина акція — протести відбувалися по всій Україні. Вимоги підприємців залишаються незмінними: вето Президента на проект Податкового кодексу та початок роботи над його новим варіантом з широким залученням асоціацій малого, середнього бізнесу та науковців, відставка уряду, неприйняття наявного проекту Трудового кодексу і проведення навесні виборів до Верховної Ради України.

«Ми будемо стояти до кінця, — каже Роман з м. Татарбунари (Одеська область). — Адже ми виступаємо не проти чесних податків, а проти податкового свавілля, адмінресурсу, який змушує нас давати відкати, хабарі. Кожен день замість того, щоб думати, як розвивати своє підприємство, я думаю, що іще в мене сьогодні заберуть. Чи поступиться влада? 86 років тому в нашому краї було Татарбунарське повстання. Тоді люди з вилами в руках відстоювали свої свободи, боролися з румунськими гнітом. Коли народ об’єднується — це дуже велика сила. Влада повинна це пам’ятати. Вона ж не хоче, щоб ми брали в руки вила?! Нас не треба обдурювати, з нами треба рахуватися».

Захищати свої економічні свободи приїхали люди з усієї України. Тут немає поділу на Схід і Захід. Проблема одна в усіх. Українські прапори з написами різних міст майоріли по всьому Майдану. Часто цим людям закидають те, що вони є «базарниками», які не хочуть сплачувати податки, Президент Віктор Янукович навіть назвав їх корупціонерами. «Я готовий платити податки, але все повинно бути прозоро, податки мусять платити всі, — обурюється Володимир з Білої Церкви. — Є підприємці, а є самозайняті люди. Я самозайнята людина. Обліковуй не обліковуй — а я не маю триста тисяч гривень на рік. Я готовий платити пенсійні внески, інші податки, але навіщо мене обліковувати? Це мені треба три дні торгувати — а чотири дні робити облік. А де взяти довідку на куплений товар — у Харкові, Хмельницькому, Чернівцях, Одесі?.. Крім цього, цей кодекс торкається не тільки підприємців. Візьміть село. Оподатковується все: від курки-гуски до огорожі, будинку». «Люди добрі, це стосується всіх, — підключається до розмови Марія з Києва. — Наразі готується Трудовий кодекс, де передбачено шестиденний робочий тиждень, дванадцятигодинний робочий день. Це зашморг на нашій шиї. А молодь? Хто відстоюватиме її майбутнє? Їй теж треба про це думати».

Справедливості в Податковому кодексі не знаходять і вчені-економісти. Як сказано в заяві Всеукраїнського союзу вчених-економістів (ВСВЕ), жодна з їхніх пропозицій щодо системної податкової реформи, заснованої на принципах економічного патріотизму, справедливості розподілу податкового навантаження та створення кращих у світі умов для розвитку підприємництва, не знайшла відображення в ухваленому 19 листопада парламентом Податковому кодексі.

«ВСВЕ акцентує увагу на наявній імовірності серйозних негативних соціально-економічних наслідків для національної економіки в разі вступу в дію даного кодексу», — підкреслюється в заяві. Учені вважають, що такий важливий для економіки країни документ, як Податковий кодекс, Верховна Рада мусила ухвалювати після серйозної незалежної загальнонаціональної наукової дискусії на відповідних конференціях та круглих столах, а не після обговорення в кулуарних робочих групах і так званого всенародного обговорення.

Протягом останніх двох днів учасники акції мали можливість донести свою позицію до представників влади — першому віце-прем’єру Андрію Клюєву та першому заступнику голови Адміністрації Президента Ірині Акімовій. Втім, перший заступник АП вчора на зустрічі з підприємцями заявила, що до Адміністрації Податковий кодекс ще не надійшов, він у парламенті.

«Ми інформуємо владу про недопустимість таких дестабілізуючих кроків, а також про той жах, який уже почали творити податківці, — розповідає «Дню» учасник переговорного процесу з боку підприємців, президент Української асоціації бізнес-інкубаторів та інноваційних центрів, член Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Наталія Кожевіна. — Людей обурює не лише перспектива Податкового кодексу, а й ті обставини, які вже сьогодні склалися в підприємництві». За її словами, сьогодні влада знищує розвиток малого та середнього бізнесу, не даючи при цьому людям жодної альтернативи для заробітку.

Як зазначила «Дню» Кожевіна, під час переговорів представники малого та середнього бізнесу намагаються пояснити владі, що Податковий кодекс призведе до дестабілізації економіки країни, що зараз ведеться небезпечна гра з підприємцями. «Коли чиновники слухають наші аргументи, вони всі кивають головою. Навіть Клюєв, — констатує член Ради підприємців при Кабміні. — Але потім з їхнього боку починаються незрозумілі торги й «викрутаси». А так не можна. Адже проблема не так у розмірі податків, як у безсистемності, яку несе в собі кодекс».

Та незважаючи на таку критичну ситуацію, Н.Кожевіна залишається прихильником переговорів і готова й надалі переконувати владу не знищувати малий та середній бізнес. «У нас відпрацьовано кожний пункт Податкового кодексу, який нас не влаштовує. Тобто, це стосується далеко не лише єдиного податку... Ми, зокрема, порушуємо й питання нових соціальних внесків, які з першого січня вдарять по всіх українцях».

Разом з тим, координаційний орган підприємців, що протестують на Майдані Незалежності, заявив про неприпустимість будь-яких можливих компромісів із владою, адже «у переговорний процес вступила група осіб, що не виражають позиції всього Майдану».

«У нас немає ніяких контактів з владою, зокрема з Андрієм Клюєвим, — коментує ситуацію член оргкомітету страйкарів Олександр Данилюк. — З власної ініціативи з Клюєвим зустрічається частина людей, які беруть участь у загальному страйку. Це не наші делегати, тому ці зустрічі не переговори, а швидше консультації. Вони ніяк не вплинуть на наш рух. Розколу не буде. У нас чіткі вимоги: в результаті невиконання наших ультимативних вимог ми ініціювали збір підписів щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради. Вето Президента — це наша ультимативна вимога».

Компромісів не може бути. «У кожного з нас є по п’ять-шість поправок, які б нас задовольнили, але разом їх сімсот. Вони повністю змінюють філософію цього документа. Тому його треба по-новому розробляти та приймати. Коли сьогодні влада говорить про якісь поступки, це не тому, що нас почали поважати, а для того, щоб роз’єднати наш рух. Але ми звідти не підемо, навіть якщо з кодексу буде викинуто якісь положення. Адже в такому разі якісь категорії підприємців все одно залишаться незадоволеними».

У розмові з «Днем» організатори протестів розповіли: «Ми розраховуємо на те, що люди намагатимуться активно пробитися до Києва для того, щоб наша грандіозна акція в понеділок (29 листопада) вмістила всіх охочих. З регіонів навіть надходять такі повідомлення, що якщо й далі перекриватимуть дороги, то люди підуть пішки». Дійсно, влада так і не відмовилася від практики блокування під різними приводами приїзду мітингувальників до столиці. Кожного дня надходять повідомлення про затримку в тому чи іншому регіоні колон автобусів. Наприклад, учора під час мітингу на Майдані зі сцени було повідомлено, що зі Львова люди так і не змогли виїхати. Тому вони вирішили мітингувати біля обласної адміністрації. Навіть під час самої акції на Майдані столична влада не перекриває рух по Хрещатику. Це неповага до людей.

Чи може Банкова піти на поступки? До цього її навіть закликають деякі «регіонали» — Василь Хара (голова Федерації профспілок України), Анатолій Кінах (очолює Український союз промисловців та підприємців). Проте влада поки не подає знаків. На відміну від учасників акцій. «На Майдані є величезна кількість підприємців, які платять податки і хотіли б їх платити, — говорить керівник медіа-проектів Всеукраїнського центру сприяння підприємницької діяльності Ігор Пилипчук. — Але нинішня соціально-політична політика уряду і шляхи її втілення ставлять людей в умови, коли постає питання виживання. Тому люди не збираються миритися з тією брехнею, з якою Янукович пішов на вибори. Вони чекають обіцяних п’яти років податкових канікул для малого та середнього бізнесу без повернення рекету, цензури тощо. Люди хочуть гідного життя як представники середнього класу України».

НОВИНИ З РЕГІОНІВ

Віталій ЛАВРИК, представник страйкового комітету підприємців, Дніпропетровськ:

— Позавчора ми проводили акцію протесту на центральній площі Дніпропетровська. Біля пам’ятника Леніну зібралися майже тисяча підприємців, яких минулого разу міліція не пропустила до будівель облдержадміністрації та обласної ради. На площі встановили імпровізовану шибеницю, що символізувала задушення в нашій країні малого бізнесу. Вчора відбулася нова акція протесту підприємців — уже біля міської податкової адміністрації. Її представникам ми подарували корито з грошима, перемішаними з нечистотами. Відступати ми не збираємося і чекаємо на реакцію Президента. Якщо він не застосує вето, і новий кодекс все-таки набуде чинності, збиратимемо підписи за розпуск парламенту і його дострокові вибори. Адже саме депутати Верховної Ради прийняли ганебне рішення, що фактично знищує середній клас. Крім того, ми продовжимо роботу з формування незалежної профспілки представників малого й середнього бізнесу. У будь-якому разі, нинішня влада поставила нас у таке становище, що ми не можемо мовчки прийняти зміни в податковому законодавстві, що не дають нам жити й працювати.

Олександр БУРДОНОВ, підприємець, делегат з’їзду ФРУ від Криму:

— Кримські підприємці взяли активну участь у вчорашньому загальнодержавному дні протестів, організованому Громадським рухом «Відсіч». До Києва для участі в акції поїхали представники Спілки підприємців Армянська, Білогорська, Севастополя, Сімферополя — всього майже 200 осіб. У Феодосії, Євпаторії, Сімферополі, Керчі й інших містах Криму відбулися акції, в яких узяли участь тисячі кримчан.

Новиною, що надихає кримських підприємців учасників акції на проведення подальшої боротьби є те, що не дивлячись на заяви уряду про успішність переговорів (ми вважаємо, що переговорів як таких не було!) великий бізнес України 24 листопада підтримав вимоги малого і середнього бізнесу. Це сталося на з’їзді Федерації працедавців України, до якої, як відомо, належать представники найбільшого бізнесу в Україні, що приєднався до вимог Майдану і прийняв маніфест ФРУ з вимогою до Президента накласти вето на існуючий варіант податкового кодексу, повторно розглянути його на сесії Верховної Ради і внести поправки, що передбачали б сумарні податкові вилучення від підприємців не вище 33% їх прибутків. З’їзд Федерації працедавців України прийняв рішення направити своїм представником до Національної тристоронньої соціально-економічної ради при Президентові України голову Group DF Дмитра Фірташа, який, як ми вважаємо, відстоюватиме інтереси працедавців, представників як великого, середнього й малого бізнесу, так і найманих робітників.

Наталія ШОЛОМИЙЧУК, голова первинної профспілкової організації підприємців Тернопільського центрального ринку:

— Ми не готові до того, щоб вести із владою лише перемовини, — тому, що вона нас не чула, не бачила весь попередній час, ігнорувалися всі наші вимоги. Зараз основна вимога народу — це не лише вето. Вето — найперше, а потім — відставка уряду, відставка Верховної Ради, яка голосувала карточками, не читаючи абсолютно тих законів. Це є показовим моментом. Важливим є те, що приєдналася до цього руху Федерація профспілок України, хоча раніше підтримувала позицію Партії регіонів. Я брала участь практично в усіх акціях протесту підприємців, які відбувалися в нас у Тернополі, починаючи з 12 липня, я людей організовувала, піднімала; і зараз важливим моментом є розуміння людей, що ми не просто проти Податкового кодексу — ми виступаємо вже проти всієї системи, яка хоче нас «загнати». Тернополяни другий день на Майдані в Києві. Їх понад півтисячі. Нам забезпечили харчування, чай, борщ гарячий підносять, на ніч влаштували. Хочу висловити велику подяку від підприємців Тернополя киянам.

Віра ТОКАРЄВА, голова Асоціації захисту прав підприємців, член Всеукраїнського оргкомітету акції протесту проти проекту Податкового кодексу, Херсон:

— На мітинг, що відбувся 25 листопада в Херсоні біля кіноконцертного залу «Ювілейний», зібралося майже півтори тисячі підприємців. Ще близько трьохсот вирушають на Київ, щоб там висловити своє незадоволення проектом Податкового кодексу. Якщо раніше людей доводилося «розкачувати», то тепер вони самі приходять, телефонують і запитують: «Коли, куди їхати і де збиратися?». Ми роздали тисячі листівок, в яких дохідливо пояснили людям, що на них чекає з прийняттям Податкового кодексу. Чим глибше підприємці вникають у нововведення, тим більше розуміють, що на них чекає. Особливо людей дратує зниження з п’ятисот до трьохсот тисяч гривень розміру річного обігу, регламентованого для приватних підприємців, що потягне за собою введення касових апаратів та суворої звітності. Підприємців лякають жорстке адміністрування та великі штрафні санкції. Людей також непокоїть, що відтепер податківці без суду і слідства зможуть входити в їхні домівки.

Володимир ГРУДНИЦЬКИЙ, приватний підприємець, Рівне:

— Настрої серед підприємців-протестувальників, які зібралися перед стінами рівненської облдержадміністрації, передреволюційні. Виступаючи з пікетом проти Податкового кодексу, ми прагнемо досягти консенсусу принаймні стосовно основних позицій. В іншому випадку хвиля протестів наростатиме. Адже, в принципі, рівненські підприємці, по суті, є пасивними, однак нині майдан Просвіти заповнений вщент. Під стінами облдержадміністрації зібралося біля трьох тисяч протестувальників, які вимагають накласти вето на ухвалений у першому читанні Податковий кодекс. Напруга наростає. Ми налаштовані рішуче, розраховуємо на позитивний результат. Звісно, якщо пікетувати протягом чотирьох-п’яти днів, а потім опустити руки й розійтися, то досягти бажаного навряд чи вдасться. Однак, думаю, такої ситуації не виникне. Будемо йти до переможного кінця.

Віктор В., приватний підприємець, Донецьк:

— Сьогодні «шахтарська столиця» демонструє дивовижну толерантність відносно нового Податкового кодексу та, головне, наслідків, які тягне за собою можливе введення в дію цього скандального документу. Лише один день акцію протесту біля обласної держадміністрації проводили наші місцеві таксисти, яким, справді, «світить» невесела дорога: або ставати нелегалами-«бордюрниками», або шукати інший заробіток. Але зараз поруч із донецьким «білим будинком» — спокійно та порожньо (хіба що послідовники Наталі Вітренко заходяться пофестивалити час від часу, намагаючись заробити політичний капітал на тотальній біді). Ніхто також не кличе донеччан у масові рейди на Київ, на підтримку протестувальників столичного Майдану. Чому так? Від колег по бізнесу доводилося чути, що із профспілковими активістами, лідерами неформальних об’єднань підприємців влада проводить «роботу», пояснюючи, що участь в акціях обов’язково стане «собі дорожче». Виходить, багатьох переконали... За таких умов приватникам залишається хіба що «голосувати ногами»: знаю, що в обласному центрі, а також Макіївці, інших містах регіону малі підприємці, «спрощенці» стають у черги на здачу патентів та закриття власних справ. Зараз у Донецькій області, навіть за офіціальною статистикою, 29 тисяч безробітних. Кому стане ліпше, якщо ми поповнимо їхні лави?

Підготували Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ; Микола СЕМЕНА, Сімферополь; Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне; Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль; Софія СЕРЕБРЯКОВА, Херсон; Сергій КОРОБЧУК, Донецьк

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати