Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Британська оцінка

Успіх України може стати прикладом для Молдови та Білорусі
06 жовтня, 00:00

«Успіх України може стати прикладом для країн, які зараз переживають труднощі, як, наприклад, Молдова і Білорусь. Тому ми дуже задоволені, що у вас відбулися ці вибори і сподіваємося, що вони матимуть позитивний результат». Про це заявив на прес-конференції член британського парламенту, заступник голови консервативної партії, голова Британсько-українського товариства Річард Спрінг, коментуючи дострокові вибори до Верховної Ради України. Разом із тим британський політик був стриманим в оцінках самих результатів виборів. Відповідаючи на запитання кореспондента «Дня» чи є конструктивною роль широких коаліцій у Європі й чи може європейський досвід створення таких коаліцій бути перенесенимй на український грунт, пан Спрінг відповів наступне: «Важко зробити узагальнення, бо кожна європейська країна має власну систему формування уряду. А в Сполученому Королівстві доволі незвична система. Історично у нас не було коаліційного уряду. Зазвичай переможцем ставала лейбористська або консервативна партія. Якщо у нас незабаром відбудуться загальні вибори і якщо на них лейбористська чи консервативна партія не матиме чіткої більшості, тоді, можливо, одній із них доведеться створювати коаліцію. Тому дуже складно судити: добре чи погано працює коаліційний уряд. У деяких країнах це так, а в інших — ні. Я впевнений, що після переговорів між українськими політичними силами уряд буде сформований. Однак для України важливо мати період стабільності. Адже ваша країна має чудові перспективи, і тому я сподіваюся, що новий уряд виправдає всі прагнення українського народу. І ми також поділяємо ці прагнення».

Пан Спрінг також сказав, що зі свого боку британський уряд активно підтримує розширення Європейської політики сусідства на Україну. Більше того, додав він, серед британських політиків та аналітиків існує єдина точка зору, що розширення ЄС має величезне значення і тому Велика Британія зацікавлена в тому, щоб Україна стала членом Євросоюзу. «У Великій Британії як в діловому, так і в політичному середовищі чудово розуміють геополітичне значення України. Ми хочемо підтримувати якомога тісніші відносини між двома країнами. У Великій Британії живе 100 тис. громадян, які мають українське походження. Багато українських підприємств хочуть, щоб їхні акції котувалися на Лондонській біржі. Ми в захваті від того, що в британських університетах навчається українська молодь», — наголосив голова Британсько-українського товариства. За його словами, мета товариства є чіткою — розвиток зв’язків не лише на політичному та економічному рівні, але й на культурному, освітньому, художньому. Британсько-українське товариство проводить низку семінарів у Лондоні, на яких пропагується важливість розширення двосторонніх відносин. Крім того, важливе значення надається програмам культурного обміну, зокрема ознайомленню британської публіки з українською культурою і мистецтвом.

Пан Спрінг зазначив, що незалежно від того, які політичні партії будуть у британському уряді, і якою б не була коаліція в Україні, британсько-українське товариство буде налаштоване на конструктивну співпрацю між обома країнами. Він також повідомив, що після створення товариства у цьому році відбувається перехід до другого етапу: організації заходів, залучення членів, спонсорів, щоб забезпечити справжній живий зв’язок між двома країнами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати