Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Фукусіма-1» не Чорнобиль

Україна співчуває Японії, яка постраждала від землетрусу й цунамі, і пропонує допомогу
15 березня, 00:00

Увесь світ допомагає Японії, яка зазнала минулої п’ятниці удару страшної стихії — землетрусу магнітудою 9,0, що викликав цунамі заввишки більш ніж десять метрів. За даними місцевої влади, підтверджена на вчора кількість загиблих унаслідок великого землетрусу Східної Японії, який уже назвали найсильнішим за всю 140-літню історію спостережень у країні стихійним лихом, сягає 5 тис. чоловік. Ще десятки тисяч вважаються зниклими безвісті. За даними Міністерства туризму, не підтверджена безпека 2,5 тис. туристів, які знаходилися в зоні лиха під час землетрусу й цунамі. Число евакуйованих становить 450 тис. осіб. У зоні лиха на північному сході країни серйозний брак води, продуктів, бензину. Значна частина країни — без світла, в інших регіонах — електрику вмикають на короткий час.

Напередодні офіційні особи повідомили, що загальна кількість жертв може перевищити 10 тис. осіб. Для порівняння землетрус в 1994 році в Кобе призвів до загибелі 6 тис. осіб. А найстрашнішим був землетрус 1 вересня 1923 року, який стався в Канто — регіоні Токіо. Загальна кількість загиблих становила 140 тис. чоловік.

Втім на противагу попереднім страшним виявам природної стихії ситуація ускладнюється тим, що в результаті землетрусів постраждала атомна електростанція «Фукусіма-1», яка знаходиться на відстані 240 км від Токіо. У Японії 55 атомних реакторів, які забезпечують 78 відсотків електроенергії. В суботу стався вибух на першому реакторі цієї станції, а вчора — на третьому реакторі. За даними влади, контейнер, в якому міститься реактор, уцілів, а ймовірність радіоактивного забруднення — невелика. Згодом на третьому реакторі відмовила система охолодження. За останніми повідомленнями, фахівці готуються закачувати морську воду в другий реактор, аби запобігти його перегріванню. Внаслідок вибуху на цій АЕС учора постраждали 11 людей.

Після вибуху на АЕС «Фукусіма-1» в Японії слова «руйнування ядерного реактора в результаті розплавлення» знову заставили всіх поставити собі запитання: чи безпечна ядерна енергетика?». В суспільній свідомості цей страшний термін пов’язаний із двома найвідомішими ядерними катастрофами сучасності: в 1986 році на Чорнобильській АЕС і в 1979 році на АЕС «Трі-Майл-Айленд» у США.

Японське агентство ядерної енергії заявляє, що інцидент на АЕС «Фукусіма-1» не такий серйозний, як це було на названих вище АЕС. Також у цьому впевнений прем’єр-міністр Японії Наото Кан, який заявив у неділю, що попри складну ситуацію на АЕС «Фукусіма-1», у неї немає нічого спільного з Чорнобилем. Міжнародні експерти, які аналізують ядерну кризу в Японії, переконані, що вона значним чином відрізняється від чорнобильської й не являє серйозної загрози для здоров’я людини та довкілля. Разом із тим як відзначає The Boston Globe, масштаби руйнувань у Японії й кількість реакторів, що опинилися під загрозою, ускладнює зусилля з запобігання розплавлення паливних стержнів і попадання радіації в атмосферу.

І доктор фізико-математичних наук Аркадій Кисельов, завідувач відділу радіаційних аварій Інституту проблем безпечного розвитку атомної енергетики, переконаний, що сам факт пошкодження твелів ще не означає, що японцям доводиться мати справу з катастрофою масштабу Чорнобиля. «Зараз головне завдання — охолодити реактор, і японці, схоже, успішно її вирішують», — цитує російського експерта «Газета.Ру»

Разом із тим, японський прем’єр-міністр заявив, що його країна постала перед найгіршою кризою з часів Другої світової війни. «Чи зможуть японці подолати цю кризу залежить від кожного з нас. І я дуже вірю, що ми зможемо пережити цей величезний землетрус і цунамі, об’єднавшись», — наголосив він.

Збитки від землетрусу можуть становити від 14,5 до 34,6 млрд. доларів, повідомляє Agence France-Presse з посиланням на розрахунки компанії AIR Worldwide, що займається моделюванням природних катастроф. За даними компанії, ця оцінка стосується тільки застрахованого майна, тоді як загальна сума збитків може виявитися значно вищою. Під час розрахунків можливих втрат AIR Worldwide також не враховувала наслідки цунамі.

Японський уряд звернувся до світового співтовариства з проханням про допомогу в зв’язку з цим лихом. Про свою готовність допомогти відразу заявили США, Росія, Україна, загалом більше ніж 50 країн.

Президент України Віктор Янукович минулої п’ятниці висловив від імені українського народу та від себе особисто глибокі співчуття сім’ям загиблих та слова підтримки і побажання швидкого одужання усім постраждалим. «Україна — глобальний партнер Японії — солідарна з дружнім японським народом у цей важкий для нього час і готова надати необхідну допомогу в подоланні згубних наслідків трагедії, що сталася. Вірю, що сильний японський народ за всебічної підтримки світової спільноти гідно справиться з цим викликом стихії та мужньо подолає наслідки масштабного природного лиха», — наголосив український Президент. З метою сприяння в подоланні катастрофічних наслідків надзвичайної ситуації Янукович підписав Указ про надання гуманітарної допомоги Японії.

Українці добре пам’ятають про те, що Японія була однією з перших країн, яка прийшла на допомогу нашій країні після Чорнобильської катастрофи. Японський уряд постійно надавав допомогу Україні й для ліквідації наслідків цієї катастрофи.

У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що Київ готовий відправити експертів в ядерній енергетиці до Японії. Речник зовнішньополітичного відомства Олександр Дикусаров сказав, що це можливо, враховуючи унікальний досвід українських фахівців стосовно ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Свого часу чимало японських експертів брало участь у допомозі українцям у роботах щодо зменшення ризиків після трагедії на ЧАЕС.

Водночас Міністерство з надзвичайних ситуацій також повідомило, про готовність вилетіти до зруйнованої країни загону рятувальників із спеціальним обладнанням для роботи в районах, постраждалих від землетрусу, а також навченими шукати під завалами собаками. За словами МНС, відомство вже спорядило гідропневматичне обладнання, здатне розрізати металеві конструкції й піднімати бетонні плити великої ваги, зібрано комплекти, а також сформовано загін оснащений засобами радіаційно-хімічної розвідки та захисту. Міністерство охорони здоров’я України каже, що підготувало медичні формування в режим готовності для можливого відрядження до Японії. Як повідомив «Дню» український дипломат на умовах анонімності, посольство Японії подякувало за увагу України, але наразі поки що не було конкретних рухів щодо реалізації запропонованих нашою країною ініціатив.

Тим часом речник зовнішньополітичного відомства Олександр Дикусаров сказав учора «Дню», що весь комплекс названих вище питань опрацьовується. Він висловив сподівання, що сьогодні буде більш-менш конкретна інформація з цього приводу.

Багато світових експертів уже малюють погані сценарії розвитку японської економіки. Зокрема, відомий економіст Нурієль Рубіні вважає, що землетрус в Японії відбувся «в найгірший час для країни». Аналітики пророкують японській економіці зростання державного боргу, падіння споживчого попиту і уповільнення темпів зростання ВВП. Цю думку поділяє радник російського Інституту сучасного розвитку Микита Масленніков. За його словами, землетрус і повінь відобразяться на глобальній економіці загалом, а економіка Японії під впливом всього цього може загальмувати цього року. З цим не погоджується голова експертної ради «ОПОРЫ РОССИИ», доктор економічних наук Микита Кричевський. «Для Японії це може стати навіть деяким імпульсом для економічного розвитку країни. Країна мобілізується і може спокійно посунути Китай із другого рядку в рейтингу світових економік», — цитує його «Російська газета».

Схоже, в самій Японії, яка переживає наслідки п’ятого за потужністю зареєстрованого в XX столітті землетрусу, не дуже переймаються тим, що думають про її економіку зарубіжні експерти. Учора міністр з економічної і фінансово-бюджетної політики країни Каору Есано заявив, що основа Японії залишається міцною і стихійне лихо не зупинить її розвиток. А напередодні голова уряду Наото Кан також запевнив населення в тому, що ліквідація наслідків землетрусу призведе до зростання попиту, що створить додаткові можливості для нарощування випуску продукції підприємствами провідних галузях. «У цих умовах нам потрібно реалізувати масштабну «Нову програму» підйому Японії», — наголосив прем’єр.

Слід звернути увагу на те, як мужньо й холоднокровно японці переживають трагедію. Цю національну рису відзначають іноземні журналісти, що працюють у Токіо, зокрема Василь Головнін. За його словами, після землетрусу в країні не було повідомлень про мародерства чи пограбування, а суботу багато токійців розпочали із самостійного, ніким не оголошеного суботника.

Таке важке випробування, яке випало на долю Японії, навряд чи так спокійно пережили б інші країни. Тому й важливо усім, у тому числі й Україні, усвідомити досвід, організацію роботи цієї країни.

КОМЕНТАР

Белла ПУСТОВІТЕНКО, голова Кримської експертної Ради за оцінкою сейсмічної небезпеки і прогнозу землетрусів:

— Землетрус у Японії — це значна подія в сейсмічності Землі, яка викликала катастрофічні наслідки для цієї країни, вплинула на стан геодинаміки, дала багато матеріалу для наукових досліджень і прогнозів. У той же час, ні цей землетрус, що відбувся фактично на іншому кінці Землі від України, ні зрушення земної вісі не повинні відбитися на стані сейсмічності чи погоди в Україні, і в Криму зокрема.

В Україні є декілька сейсмічно активних регіонів. До них належить і Крим. За довготривалим прогнозом, який сейсмологи видали для забезпечення сейсмобезпеки в будівництві, тут можливі землетруси з інтенсивність 8—9 балів, але це не має стосунку до короткотермінового прогнозування. На жаль, передбачити час початку землетрусу вчені наразі не в силах. Річ у тім, що невідомо, коли накопичена в надрах напруга досягне межі міцності і яке явище може стати спусковим механізмом, що дасть початок землетрусові. На Землі весь час відбувається безперервний рух тектонічних плит, знижується й наростає напруга між ними, і коли вона розрядиться землетрусом, ніхто не може точно сказати. Учені вважають, що спусковим механізмом для землетрусу в Японії послужила сила тяжіння Місяця, який зараз перебуває у фазі безпосередньої близькості до Землі, але це сталося тому, що одночасно склалася ще й маса інших чинників, які й призвели до землетрусу. Передбачити всю масу чинників у тому чи іншому регіоні Землі вчені наразі не в змозі. Тому твердження деяких людей, які вважають себе фахівцями в сейсмології, про те, що в Україні можливе повторення японського землетрусу, є не що інше, як ворожіння на кавовій гущі. Сильні землетруси в Україні можливі, і природно, що вони будуть у майбутньому, але коли і якої сили — це ніхто не може сказати сьогодні. Зазначимо, що щороку мережа сейсмічних станцій України реєструє сотні місцевих слабких сейсмічних поштовхів, частина з яких відчувається людьми. 

Микола СЕМЕНА, Сімферополь
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати