Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хасиди святкують Новий рік в Умані

10 вересня, 00:00
«ПО ДОРОЗІ В УМАНЬ» / ФОТО ОЛЕКСАНДРА БУРКОВСЬКОГО

Ортодоксальні євреї всього світу відзначили 5770-ту річницю від створення світу. На святкування іудейського Нового року до Умані з’їхалася рекордна кількість хасидів. За офіційними даними — близько 20 тисяч. Самі ж хасиди кажуть, що їх приїхало понад 25 тисяч, повідомляє «Перший канал». Найбільше прочан — з Ізраїлю, Сполучених Штатів і Канади. Традиційно тисячі хасидів приїхали до Умані, щоб помолитися на могилі свого духовного наставника. Про те, що настав 5770 рік, ортодоксальні євреї сповіщають голосно на весь світ. Упродовж двох днів хасиди нічого не робитимуть, лише співатимуть, танцюватимуть та питимуть кошерне вино. 5 770 рік за єврейським літочисленням настає з першою зіркою. Тоді хасиди сідають за святкові столи, п’ють вино і танцюють усю ніч. Спати цієї ночі — заборонено. А перед цим — протягом усього дня — паломники моляться.

Більше нічого робити не можна, навіть знімати на відео. Найбільш ортодоксальні хасиди ховаються від відеокамер. Підкурювати від запальнички або сірників — теж не можна, лише від уже запаленої цигарки. Якщо на вулицях Умані хасиди здебільшого веселяться, то в синагозі поблизу могили цадика Нахмана панує легкий транс. Особливо набожні хасиди похитуючись читають молитви. Така медитація може тривати довгі години. Усі, хто зустрічатиме Новий рік біля моєї могили, духовно розвиватимуться, сказав перед смертю цадик Нахман.

Ребе Нахман залишив своїм послідовникам заповіт, в якому обіцяв клопотати за кожного, хто прийде на його могилу, прочитає десять молитов і подасть милостиню. Тож хасиди усього світу і намагаються обов’язково відвідати Умань. Головна заповідь свята Рош-Га-Шана — сурмлення в баранячий ріг, який звучить на ранкових богослужіннях в усіх синагогах. Працювати хасидам не заборонено, але праця не вітається. Молоді чоловіки мають вивчати Тору та вдосконалюватися. Натомість серед прочан чимало багатих людей. Щоразу після від’їзду прочан уманці скаржаться, що ті залишають після себе багато клопоту, натомість щороку ретельно готуються до чергового приїзду хасидів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати