Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

04 серпня, 00:00

Антимонопольний комітет перевірить кожну «хлібну» копійку

У зв’язку з підвищенням цін на хліб у столиці, голова Антимонопольного комітету України Олексій КОСТУСЄВ доручив Київському міському територіальному відділенню перевірити обгрунтованість таких дій. Як відомо, на даний час повноваження приймати рішення щодо підвищення цін на хліб у столиці закріплені за київською міською владою, яка наразі дала відповідний дозвіл «Київхлібу». Для цього об’єднання мало надати міськдержадміністрації детальні економічні обгрунтування. Однак, аби упередити економічно необгрунтоване подорожчання хлібної продукції, столичне відділення Комітету, зі свого боку, теж перевірить ці документи. Відповідні запити київським хлібозаводам вже направлено, повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету України. За результатами оперативного аналізу отриманих матеріалів буде зроблено виважений висновок: обгрунтоване подорожчання хліба чи ні. «Подорожчання хліба в столиці — це питання міської влади, а наше завдання — перевірити кожну копійку, яка закладається у вартість цього соціального продукту, — підкреслив Олексій Костусєв. — Не в останню чергу, саме завдяки позиції Антимонопольного комітету вартість хліба у Києві протягом трьох років залишалася майже незмінною, і можливо сьогодні настав час змін. Але ці зміни мають бути виключно обгрунтованими, що і встановить Комітет найближчим часом».

Медичні ВНЗ знову в моді

Конкурс серед абітурієнтів, які вступають у вищі медичні навчальні заклади України, цього року досяг рекордного рівня за останні 10 років — більше трьох претендентів на одне бюджетне місце. Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я України, на місця держзамовлення було подано 13,5 тисячі заяв, тоді як у 2005 році — 9,6 тисячі. Найбільший ажіотаж виник навколо спеціальностей «Фармацевтика» — від 3 до 14,2 осіб на місце, та «Стоматологія» — від 2,8 до 4,5 абітурієнтів. Усього на державне замовлення в 2006 році буде зараховано 4,335 тисячі абітурієнтів. А конкурс на контрактне навчання досягав значення до двох осіб на місце. Успішно вступили на навчання понад 8,2 тисячі громадян України та 4,5 тисячі іноземців із понад 60-ти країн світу, повідомляє Інтерфакс-Україна. Зростання конкурсу пояснити просто: протягом останніх років в Україні спостерігається недостача медперсоналу, і професія стала престижнішою. Дефіцит лікарів становить 15,8 тисячі фахівців. Нинішні обсяги підготовки медиків дозволяють утримувати в Україні 30 лікарів на 10 тисяч населення. Для порівняння, середньоєвропейський показник — 36 на 10 тисяч населення. МОЗ успішно здійснювало контроль над діяльністю всіх 16 вищих медичних навчальних закладів. На сьогодні в МОЗ і Міністерство освіти та науки не надходили скарги абітурієнтів на порушення їхніх прав під час вступних іспитів.

В Азовському морі стався землетрус

Подія сталася в акваторії Азовського моря за 30 кілометрів від Бердянська, повідомляє прес-служба МНС. Сила підземних поштовхів була майже 4 бала за шкалою Ріхтера. Коливання відчули на прибрежній полосі моря, переважно жителі приватного сектора. Незначні коливання відчувалися і в самому Бердянську. Жертв серед населення немає. Як поінформували в Сімферопольському інституті геофізики, в останнє землетрус на території Запорізької області був 20 років тому, повідомляє Юлія ВАСИЛЕНКО, Запоріжжя.

Росіяни вважають Україну провідним економічним партнером

Більшість росіян вважають, що Україна залишається для Росії провідним торговим й економічним партнером (26%) і навіть дружньою державою (25%). Такі результати опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД) 2 серпня. Ще 12% опитаних характеризують Україну як стратегічного партнера Росії. Менше тих, хто сприймає Україну як економічного та політичного суперника, конкурента (13%) і навіть імовірного противника, ворожу державу (13%). При цьому ставлення респондентів до України має доволі стійкий характер, і за минулі півроку воно практично не змінилося. Дві третини опитаних — 67% — фіксують погіршення двосторонніх відносин після обрання Президентом України Віктора Ющенка, серед них 27% оцінюють розвиток відносин як однозначно несприятливий. Лише 12% опитаних чекають, що відносини між Україною та Росією лише гіршатимуть. Навпаки, переважають прогнози (їх дають 44% респондентів), що відносини нормалізуються, хоча братськими, як раніше, уже ніколи не будуть. На думку ж 35% росіян, дружні відносини обов’язково рано чи пізно відновляться, й Україна знову стане близьким союзником Росії. Особливо популярна така позиція серед старшого покоління росіян (42%). Перспективи введення візового режиму між Росією й Україною негативно оцінює більшість опитаних — 51%, за візи висловлюються 23% опитаних. Негативну реакцію росіян викликає й перспектива вступу України до НАТО: 56% проти і лише 8% росіян висловлюються за приєднання Києва до Північно-Атлантичного альянсу.

Улан-Батор перейменують на Чингісхан

Перейменувати столицю Монголії на місто Чингісхан пропонує колишній парламентарій Дамдін Енхтайван, повідомляє газета «Одрійн сонін». Художник за фахом, він створив асоціацію «Менеджмент Чингіса». Місто нещодавно відзначило 350- річчя. До 1911 року воно також мало статус столиці, оскільки тут розташовувалася ставка останнього монгольського хана — Богдохана. З перемогою народної революції в 1921 році місто було перейменоване на Улан-Батор (Червоний Богатир). Д. Енхтайван вважає, що нинішня назва міста не відповідає вимогам часу. За його оцінкою, нова назва підніме національну самосвідомість громадян. Разом із тим, зазначає газета, ініціатор перейменування впевнений, що ім’я Чингісхана не повинне згадуватися в назвах сигарет, горілки, барів, ресторанів.

Книжкові перегони

Міністр внутрішніх справ Франції Ніколя Саркозі є потенційним кандидатом на президентських виборах, які відбудуться наступного року. Його кандидатура офіційно поки що не затверджена партією «Союз народного руху» (UMP). Однак цей французький політик уже досяг першого успіху у президентській кампанії. Свідченням цього є його книга «Temoignage» («Свідчення»), яка стала бестселером нинішнього літа. Надрукований 17 липня перший тираж цієї книги у 130 тис. примірників розпродався практично миттєво. Після цього її перевидавали п’ять разів. Книга є не політичною програмою, а скоріше своєрідними «картами на столі». Оглядачі вважають, що Н.Саркозі вдало обрав час для виходу книжки. Адже саме під час відпустки люди знаходять час для читання книг. Кандидат на посаду президента сподівається, що, прочитавши «Свідчення» люди краще зрозуміють його. Сам міністр (на фото) відпочиває в місті Аркашон, що на південному заході Франції. До речі, інший претендент на пост голови держави, соціалістка Сеголен Руаяль також має намір до кінця року опублікувати власну книгу. За останніми опитуваннями, вона дещо поступається у популярності нинішньому міністру внутрішніх справ.

Ізраїль вітає розміщення в Лівані 15 тисяч миротворців

Прем’єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт вважає, що багатонаціональні миротворчі сили, які планують розгорнути на півдні Лівану, повинні нараховувати 15 тисяч осіб. Він заявив про це в інтерв’ю британським газетам «Файненшл таймс» і «Таймс». За його оцінкою, до складу миротворчих сил повинні входити «справжні солдати, а не пенсіонери, які мають намір провести кілька спокійних місяців на півдні Лівану». Прем’єр-міністр наполягав на тому, що миротворці повинні входити до бойових частин, «які готові забезпечити виконання резолюції ООН».

У Китаї заборонили визначати стать зародка

Міністерство охорони здоров’я КНР поширило в середу повідомлення, що забороняє всім медичним установам визначати у вагітних жінок стать зародка, якщо це не викликане медичними показниками. Цей крок спричинений тим, що в Китаї, переважно в сільських районах, продовжує існувати давня традиція, згідно з якою дівчата, виходячи заміж, переходять у сім’ї чоловіків. Батьки дівчат у цьому випадку позбавляються робочих рук. Тому коли стало можливим визначати стать дитини ще до її народження, багато жінок, дізнавшись про те, що в них повинна народитися дівчинка, вживали різних заходів із переривання вагітності. На сьогодні в країні кількість народжених хлопчиків більше ніж на 10% перевищує кількість народжених дівчаток.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати