Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про що говорить мовчання

На судовий розгляд відреагували Стінг і Йоко Оно, а українські музиканти кажуть: «Нічого не знаю», «Не цікавлять їхні проблеми»
10 серпня, 00:00

Останнім словом обвинувачених завершилися в Росії слухання над учасницями панк-гурту Pussy Riot. Вони тривали вісім днів поспіль у Хамовницькому суді Москви — тому самому, який півтора року тому кинув особистого ворога Володимира Путіна бізнесмена Михайла Ходорковського на 13 років за ѓрати.

Членам Pussy Riot — Надії Толоконниковій, Катерині Самуцевич та Марії Альохіній — загрожує сім років ув’язнення. Проте напередодні державний обвинувач попросив для всіх трьох скоротити термін до трьох років позбавлення волі в колонії загального режиму. Нагадаємо, що дівчат, які заспівали в храмі Христа-Спасителя «Богородице, Путіна прожени!», звинувачують у хуліганстві і зневажанні прав вірян. Примітно, жодна з дев’яти осіб, визнаних потерпілими в цій справі, не з’явилася до зали суду, аби послухати останнє слово обвинувачених.

Промови дівчат, як пише «Независимая газета», були емоційними. Надія Толоконникова заявила, що, зрештою, суд триває не над ними, а над всією судовою системою Росії. «Християнство, як я його зрозуміла, вивчаючи Старий і Новий Заповіт, підтримує пошук істини. Христос не даремно був з блудницями. Він казав, що Він з тими, хто оступається, і що Він прощає їх. Але на процесі цього немає. Мені здається, сторона обвинувачення порушує постулати християнства», — сказала Надя, перша з тих, хто говорив. — «Я, як і Солженіцин, вірю в те, що слово зруйнує бетон. Ми сидимо в клітці, але ми не програли. І дисиденти не програли. Сидячи в психушках і в’язницях, вони виносили вирок режимові».

Так вважає й оглядач Антон Орєхъ, що написав у своєму блозі на «Эхо Москвы»: «Спочатку ніхто не підтримав Pussy Riot, визнавши їх акцію безглуздою. Зараз у них тисячі прибічників по всьому світу. А якщо їх посадять, то прибічників у дівчат будуть мільйони, і всі ці люди стануть ворогами влади. Тому нехай влада посадить їх по-справжньому, якщо цій владі жити набридло. Ні, впаде вона не завтра і не днями. Але з кожним таким вироком її кінець буде набагато ближчим, ніж вона гадає».

Аби переконатися в тому, наскільки багато людей в світі співчуває саме трьом дівчатам, а не церкві, досить почитати зарубіжну пресу. Та й колеги по цеху всіляко висловлюють Pussy Riot підтримку. Сумно, що на тлі Стінга, Ентоні Кіддіса, Йоко Оно, Андрія Макаревича та багатьох інших українські музиканти загубилися (див. «День» №138 від 8 серпня).

Тарас ЧУБАЙ, лідер гурту «Плач Єремії» сказав «Дню», що взагалі не стежить за справою Pussy Riot і навіть «не думав про це»: «Звичайно, це погано, коли когось несправедливо садять у в’язницю. І Україні від Росії нічого доброго чекати не варто. Проте я якось не гаяв свого часу на те, аби обдумувати проблеми російського гурту, про який я нічого не знаю». Олександр ПОЛОЖИНСЬКИЙ з «Тартака» виявився ще лаконичнішим: «Даруйте, але я про це майже нічого не знаю», — написав він нам в смс-повідомленні. Не коментував справи Pussy Riot і фронтмен «Океану Ельзи» Святослав ВАКАРЧУК, який, за словами його прес-секретаря, вилетів на кілька днів до Лондона, де «можливо, його й запитають про це».

«Багато хто говорить, що наш політичний жест був правильним, що ми розкрили болячки цієї системи, розворушили осине гніздо, яке потім кинулося на нас, — продовжувала своє останнє слово Надія Толоконникова. — З кожним днем люди дедалі більше розуміють, якщо політична система озброїлася проти трьох дівчат, які протягом 30 секунд виступили в ХХС, це означає що, вона їх боїться».

До речі, про Храм Христа-Спасителя, де дівчата провели свій панк-молебень. Як стверджують обізнані люди, в ньому, окрім церковних приміщень, є офіси, конференц-зал і навіть баня. Якщо цей храм не місце для політичних декларацій, то чому там місце для мирських справ?..

Марія Альохіна, що виступала другою, зазначила: «Влада довго червонітиме за цей процес. У здоровому суспільстві такий процес неможливий». «Без благословення патріарха ми поєднали візуальний образ православної культури і протесту, сказали про те, що православна культура не належить патріархові і Путіну, а може опинитися на боці протесту і бунту».

Британська The Guardian в дуже великій статті зазначає, що: «Ні політик, ні журналіст, ні лідер опозиції, ні громадський діяч не зчинили стільки галасу», скільки ці дівчата. Журналіст видання також цитує одну з учасниць Pussy Riot Бєлку, що перебуває на волі: «Найбільш поважний диктатор, Путін, насправді боїться людей, він боїться і Pussy Riot. Він боїться гурту молодих, позитивних, оптимістичних жінок, які не бояться висловлювати свою думку».

«День» попросив прокоментувати процес над Pussy Riot відомого дисидента, правозахисника і релігієзнавця Мирослава МАРИНОВИЧА. «Їхній крок мені не подобається естетично. Припускаю, що якби я перебував під час їх виступу в церкві, я б внутрішньо скорчився, не вважав би такий спосіб протесту адекватним. Цим і вичерпується неприйняття цього феномену, — міркує пан Маринович. — Це очевидно, що ці дівчата не заслуговують на кримінальне переслідування. Вочевидь, і те, що церква, домагаючись їх кримінального покарання і ще посилення його — виходить за рамки своїх повноважень і, найголовніше, своєї Христової природи. Я абсолютно переконаний, Ісус Христос на місці патріарха і на місці нинішньої церкви повівся б абсолютно інакше». За словами релігієзнавця, це великий виклик перед церквою ХХІ ст., «яка не вміє реагувати на такого роду протести». «Церква повинна вміти спілкуватися зі своїм століттям. Якщо століття знайшло форми такого протесту через «самооголення», то церква має зрозуміти, що це — результат того, що само суспільство, в першу чергу, політикум, виконує свою місію через «самооголення» — брутальні корупційні справи, через брутальну неповагу суспільства і зловживання повноважень. Карати потрібно саме це. Дівчат треба відпустити негайно!» — резюмував пан Маринович.

Тим часом, оголошення «драконівського» вироку учасницям Pussy Riot перенесли на 17 серпня. «Влада взяла час подумати, — каже адвокат Катерини Самуцевич Віолета Волкова. — Мабуть, вгорі вирішуватимуть, як не втратити обличчя перед усім світом. Зараз справа дійшла до того, що будь-який обвинувальний вирок завдасть серйозної шкоди репутації Росії». У будь-якому разі, правозахисники обіцяють хвилю протестів по всьому світу. Але чи зрозуміє російська влада, що партію вже свідомо програно і, щоб якось реабілітуватися, залишився один вихід — відпустити дівчат? Про це ми незабаром дізнаємося.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати