Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За заперечення Голодомору і Голокосту — кримінальну відповідальність

30 березня, 00:00

Президент України Віктор Ющенко вніс на розгляд Верховної Ради законопроект, згідно з яким встановлюється кримінальна відповідальність за невизнання Голодомору і Голокосту. Глава держави визначив цей документ як невідкладний — для позачергового розгляду парламентом, повідомила в середу прес- служба Президента.

Відповідно до законопроекту «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України» встановлюється кримінальна відповідальність за невизнання Голодомору в Україні 1932—1933 років геноцидом українського народу і Голокосту фактом геноциду єврейського народу. Президент переконаний, що прийняття закону сприятиме консолідації українського народу, громадян усіх національностей навколо ідеї утвердження в суспільстві нетерпимості до будь-яких виявів насильства, посилення поваги до життя, прав і свобод громадянина, зміцнення міжнаціональної злагоди і громадянського миру в Україні.

«Прийняття закону відповідає європейським демократичним стандартам і сприятиме підвищенню авторитету України у світі», — йдеться в повідомленні. Аргументом на користь прийняття такого документа є те, що низка держав на державному рівні визнали Голодомор 1932—1933 рр. геноцидом українського народу і встановили кримінальну відповідальність за публічне заперечення Голокосту.

У повідомленні наголошується, що більше десяти держав Європи, зокрема Франція, Швейцарія, Бельгія, Польща, запровадили кримінальну відповідальність за заперечення Голокосту єврейського народу. В Австрії, Румунії, Чехії за невизнання Голокосту встановлено відповідальність у формі позбавлення волі на термін від 6 місяців до 10 років, у Німеччині та Ізраїлі — до 5 років ув’язнення. У Румунії особливе покарання встановлено для державних службовців — до 5 років позбавлення волі.

Президент України Віктор Ющенко також доручив Кабінету Міністрів протягом місяця розробити план заходів у зв’язку з 75-ю річницею Голодомору 1932—1933 років. Відповідний указ Президент підписав у середу, повідомляє його прес-служба.

Зокрема, Президент вважає за необхідне спланувати в списку заходів складання списків жертв Голодомору, формування Національної книги пам’яті та відповідних регіональних книг пам’яті, а також складання єдиного списку постраждалих від Голодомору, забезпечити формування єдиного реєстру документів і матеріалів, пов’язаних із Голодомором, створення художнього і документального фільмів про події 1932— 1933 років в Україні, організувати випуск до цієї дати поштової марки і конверта.

Крім того, серед майбутніх заходів — встановлення в населених пунктах, жителі яких постраждали від Голодомору, пам’ятників і пам’ятних знаків, реалізація додаткових заходів щодо визнання Генеральною Асамблеєю ООН і Європейським парламентом Голодомору геноцидом українського народу. Президент також пропонує запланувати заходи щодо сприяння українській громаді за кордоном в організації та проведенні до 1 жовтня 2007 року міжнародного конкурсу на кращий проект пам’ятника жертвам Голодомору. Також Президент доручив здійснити заходу щодо демонтажу пам’ятників і пам’ятних знаків, присвячених особам, які причетні до організації та здійснення Голодомору 1932—1933 рр. і політичних репресій, а також перейменувати вулиці, площі, провулки, проспекти, парки, сквери в населених пунктах, назви яких пов’язані з такими людьми.

У плані заходів В. Ющенко пропонує передбачити проведення в Києві міжнародного форуму, присвяченого 75-річчю Голодомору.

Президент також вважає за необхідне вирішити питання щодо поглибленого вивчення в загальноосвітніх і вищих навчальних закладах причин і наслідків цієї трагедії для України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати