Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Політична погода на сьогодні: три прогнози

21 листопада, 12:13

На сьогодні в українському парламенті призначено черговий вирішальний день щодо ухвалення останніх необхідних для євроасоціації законів. Хоча, за словами президента Європарламенту Мартіна Шульца, Україна гратиме в свою «гру» з ЄС до останньої хвилини. Шульц визнав, що Янукович перебуває «в складній ситуації,  з одного боку з Росією і з ЄС — з другого», передає «Радіо Свобода». Учора робоча група парламенту, яка має знайти компроміс по «питанню Тимошенко», знову засідала. На момент підготовки номеру результати домовленостей поки не були відомі. Які прогнози на сьогоднішній день? Говоримо з депутатами та експертом: 

Владислав ЛУК’ЯНОВ, народний депутат, Партія регіонів:

— Є взаємна зацікавленість і України, і Євросоюзу про підписання Угоди про асоціацію і, гадаю, її буде підписано. Якщо розглядати це питання з точки зору історії, то не так багато було в історії моментів і може бути в майбутньому, коли і Україна може зробити суттєвий крок у бік євроінтеграції, і Європейський Союз може отримати як кандидата у члени на вступ до ЄС таку державу як наша. Тобто я вважаю, що момент у багато чому є унікальним, тому ні Європа не буде ризикувати в цій ситуації, ні Україна. Але переламувати Україну через коліно не можна. Тому я переконаний, що «справа Тимошенко» не є визначальною, незважаючи на ту риторику, яка зараз розгортається і яка існувала протягом всього цього часу» (Розширене інтерв’ю з Владиславом Лук’яновим читайте в найближчих номерах «Дня». — Ред.).

Андрій СЕНЧЕНКО, народний депутат, «Батьківщина»:

— На жаль, я бачу, що поки влада здає незалежність нашої держави. Спираючись на власні відчуття, настрої в залі ВР і ту інформацію, яка проникає, останні підкилимні переговори Путіна з Януковичем свідчать про те, що росіяни вже мало не диктують склад уряду Україні. Думаю, сьогодні не будуть проголосовані необхідні законопроекти. Всі чекають якогось чуда, але його не буде. Між «тут» і «там» знаходитися не можна. Якщо Угоду не буде підписано 28 листопада, то вже 29-го Митний союз підніме ставки в рази, будуть вимагати набагато більшого».

Володимир ФЕСЕНКО, політолог:

— Сьогодні, скоріше, проголосують закон про прокуратуру та зміни до виборчого законодавства. По Тимошенко рішення не буде. В цьому питанні поки немає законопроекту, який би набрав більшість голосів в залі. Проте варіанти підписати Угоду все-таки залишаються. Судячи по заявах різних європейських політиків єдності у них з цього питання також немає. Малоймовірно, що Юлія Тимошенко буде звільнене до саміту у Вільнюсі. Можливо, якісь зсуви з’являться у цьому питання, щоб було пігрунтя для підписання, але, на мій погляд, зараз фактично все зводиться до вибору з двох варіантів. Причому вибирати буде Брюссель. Або підписувати Угоду без звільнення Тимошенко, можливо, з певними зауваженнями, відтермінуванням звільнення з прив’язкою до нього ратифікації Угоди. Другий варіант — підписання Угоди буде перенесено».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати