Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ПОЛIТIНФОРМАЦIЯ

21 квітня, 00:00

Левко Лук’яненко — Герой України

Президент України Віктор Ющенко присвоїв народному депутату Левку Лук’яненку звання Героя України. Як повідомляє прес-служба глави держави, звання присвоєне за громадянську мужність і самовідданість у відстоюванні ідеалів свободи та демократії, значний внесок у розбудову і розвиток Української держави. Левко Лук’яненко народився в 1927 році, закінчив юридичний факультет Московського університету імені М. Ломоносова, після служби в армії працював у райкомах партії Львівської області. В 1959 році — організатор партії Український робітничо-селянський союз. У 1961 арештований і засуджений до розстрілу, пізніше смертний вирок замінили на 15 років позбавлення волі в таборі суворого режиму. В 1976 році — член-фундатор Української громадської групи сприяння виконанню Гельсинських угод. У 1977 році арештований і осуджений на десять років таборів суворого режиму і п’ять років заслання. Обирався народним депутатом у 1990, 1994 і 2002 роках. У парламенті нинішнього скликання — член фракції Блоку Юлії Тимошенко. В 1992—1993 — посол України в Канаді. Співавтор Декларації про державний суверенітет України, автор Акту проголошення незалежності України.

«Регіони» роблять запити

Учора голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив цілий ряд запитів, які парламент направить генеральному прокурору, міністрові внутрішніх справ і прем’єр-міністрові. Велику частину цих запитів ініційовано депутатами фракції «Регіони України». Зокрема, ВР направить запит до Генерального прокурора Святослава Піскуна, членів цієї фракції Тараса Чорновола і Леоніда Ісаєва щодо порушення кримінальної справи проти Президента Віктора Ющенка з приводу банкрутства банку «Україна». До Генерального прокурора і прем’єр-міністра Юлії Тимошенко буде також направлено цілий ряд запитів членів фракцій «Регіони України» та СДПУ(О) щодо депутатів-сумісників з вимогою усунути порушення статті 120 Конституції в частині заборони поєднання службової та депутатської діяльності. Запити стосуються, зокрема, міністра охорони здоров’я Миколи Поліщука, міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка, міністра фінансів Віктора Пинзеника, міністра економіки Сергія Терьохіна, ряду голів обласних адміністрацій і секретаря РНБО Петра Порошенка. Верховна Рада також направить запит члена фракції «Регіони України» главі СБУ, міністрові внутрішніх справ і генпрокурору щодо розслідування обставин замаху на життя кандидата на посаду Президента України Віктора Ющенка, повідомляє Інтерфакс-Україна. Крім того, С. Піскуну і А. Турчинову буде направлено запит членів фракції «Регіони України» Равіля Сафіулліна і Тараса Чорновола щодо провокацій з метою дискредитації представників опозиційних сил і упередженого ставлення працівників МВС до голови Донецької обласної ради Бориса Колесникова та його прихильників.

Затримання обласних керівників тривають

Управління МВС України в Тернопільській області затримало чинного голову обласної ради Анатолія Жукинського, повідомила вчора агентство Інтерфакс-Україна прес-секретар міністра внутрішніх справ Інна Кисіль. За її словами, стосовно А. Жукинського порушено кримінальну справу за статтею 191 частина 5 Кримінального кодексу — розкрадання державного майна в особливо великих розмірах, що передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років. Як уточнив на прес- конференції в Києві в.о. начальника департаменту зі зв’язків з громадськістю МВС України Костянтин Стогній, Анатолій Жукинський за час перебування на посаді «придбав за тіньовими схемами власний автомобіль за бюджетні гроші». Сума збитків, за словами К. Стогнія, становить декілька сотень тисяч гривень. В.о. начальника департаменту також повідомив, що статтю, за якою порушено кримінальну справу проти голови Тернопільської облради, можливо, буде змінено, тобто існує можливість перекваліфікації складу злочину.

Анатолій Жукинський очолює Тернопільську облраду з травня 2002 року. А в листопаді минулого року Тернопільська міська рада вимагала від депутатів облради висловити йому недовіру. Цим затриманням фактично нівелюються заяви ряду політиків, що влада займається «політичним переслідуванням» чиновників переважно cходу та півдня країни. Зокрема, великий резонанс викликало затримання голови Донецької обласної ради Бориса Колесникова за обвинуваченнями в здирстві. Нині він під арештом. Раніше МВС викликало деяких колишніх і чинних чиновників у рамках розслідування кримінальних справ у зв’язку зі зловживанням владою. Позавчора міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що якщо чиновники, запрошені на допит до МВС України в контексті розслідування кримінальних справ, не прийдуть, то міліція повторно надішле їм повістки, а у разі повторної неявки — оголосить їх у розшук.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати