Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Реформа вимагає жертв

Депутати місцевих рад проти «пропорціоналки»
14 лютого, 00:00
ФОТО БОРИСА КЛИМЕНКА

Після парламентських виборів Україну чекає тривалий процес виборів керівництва Верховної Ради, а також формування депутатської коаліції й уряду. В результаті спікер може бути вибраний не раніше середини квітня, а Кабінет Міністрів може бути сформований аж у середині липня. Таку думку висловив у суботу на прес-конференції перед початком чергового з'їзду Всеукраїнського об'єднання депутатів місцевих рад лідер блоку «Євген Марчук — «Єдність», колишній прем'єр-міністр Євген Марчук. «Структура парламенту може бути непередбаченою, що може фактично загальмувати процес створення коаліції, й це може бути підставою для розпуску парламенту, — пояснив лідер блоку. — Така ймовірність є, хоча цього ніхто не хоче. Але життя пророкує й показує, що це можливо». Водночас Є. Марчук відкинув можливість відставки Президента через імпічмент. Він відзначив, що не бачить підстав для ситуації «про постановку питання про імпічмент Президента». Лідер блоку вважає, що Президент України Віктор Ющенко залишиться на своїй посаді й «робитиме все можливе для того, щоб забезпечити стабільність у країні».

Власне, розв'язанню цього ж питання — як забезпечити стабільність у країні — був присвячений з'їзд депутатів місцевих рад. Вибори за пропорційною системою на місцевому рівні «загрожують серйозним громадянським конфліктом у державі», — заявив у своєму виступі перед делегатами лідер Всеукраїнського об'єднання депутатів місцевих рад Володимир Яловий. У зв'язку з цим, відзначив він, об'єднання виступає за повернення до мажоритарної системи місцевих виборів (відповідна пропозиція за рішенням з'їзду направлена Президенту й парламенту). «Сьогодні не проводяться конституційні зміни, про які говорилося, і вибори, які відбудуться, є порушенням положень Конституції, де записано, що громадяни України мають право обиратися й бути обраними. Сьогодні громадянин має право бути обраним лише в списку якоїсь політичної партії», — підкреслив В. Яловий, який є також лідером партії «Єдність», що ввійшла до складу вищезгаданого блоку. На думку В. Ялового, вибори за пропорційною системою також порушують Європейську хартію місцевого самоврядування, згідно з якою зміни системи повинні обговорюватися на загальнонаціональному референдумі. «Ситуація, яка склалася, може призвести до того, що влада фінансових, олігархічних кланів буде закритою через партійні структури, більшість яких уже контролюється або фінансується олігархічними кланами», — сказав він.

В. Яловий також відзначив, що Всеукраїнське об'єднання депутатів місцевих рад непокоїть доля законопроекту про зміни до Конституції відносно реформування місцевого самоврядування (3207-1). Він заявив, що з'їзд виступає з пропозицією негайно «відновити роботу Конституційного Суду» для оцінки відповідності законопроекту вимогам Основного закону. Нагадаємо, що заздалегідь схвалений у грудні минулого року проект змін до Основного закону, що стосується удосконалення системи місцевого самоврядування (3207-1), 2 лютого надійшов у КС на експертизу.

У президії також, окрім лідерів блоку «Євген Марчук — «Єдність», був лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз, який, як він пояснив журналістам, прийшов на з'їзд, щоб висловити побажання місцевим депутатам підтримати зміни до Конституції, які зараз знаходяться на експертизі Конституційного Суду. Проте О. Мороз упевнений у безповоротності політичної реформи. «Розмови про те, що необхідно переглянути політичну реформу, що треба повернутися до думки народу, врахувати її і так далі — від лукавого це все, навіть якщо це все говориться вустами Президента. Він (Президент. — Ред. ) розкручує сьогодні ті речі, проти яких власне виступав протягом кількох років, підписавши документи. Тому я хочу заспокоїти всіх: ніякої ревізії політичної реформи не буде», — заявив лідер соціалістів. Він також висловив думку, що проект змін до Конституції, що стосується удосконалення системи місцевого самоврядування (3207-1) відповідає вимогам Основного закону, й відповідне рішення Конституційного Суду буде отримано після виборів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати